Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
11. června 2019 14:18
Čas čtení 0:00
Matúš Majer

Lidé zachraňují radioaktivní psy z Černobylu. Po dekontaminaci si je můžeš adoptovat

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Nebezpeční psi projdou dekontaminací, dostanou potřebné léky a následně získají domov.

Pokud jsi viděl čtvrtou epizodu seriálu Černobyl od HBO, pravděpodobně víš, že jadernou katastrofou z roku 1986 nebyli postiženi pouze lidé, ale také zvířata. Tisíce živočichů byly zasaženy nebezpečným ionizujícím zářením a někteří přežili dodnes, což dokonce platí i pro (dnes již velmi staré) psy.

Kromě starších psů se však v radioaktivní zóně narodilo i množství štěňátek a existují informace o tom, že se psi dokonce pářili i s divokými vlky, kteří v zóně žijí. V kontaminované zóně v okolí Černobylu tak přežívá ohromné množství psů a po více než 30 letech se o ně lidé konečně začali zajímat.

Humanitární organizace Clean Futures Fund má sídlo v USA, ale aktuálně svou pozornost zaměřila právě na Černobyl, protože se psy snaží odchytit, následně dekontaminovat, podat jim léky proti radiaci, a pokud se vše podaří, jsou připraveni k adopci. Psi připravení k adopci už mají i všechna očkování.

Domů
Sdílet
Diskuse