Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
17. června 2019 15:41
Čas čtení 0:00
Matúš Majer

Smartphony nám pravděpodobně mění tvar lebky

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Jelikož se ohýbáme, naše tělo se tomu adekvátně přizpůsobuje.

Jak rekapituluje výzkum portál Business Insider, mladí dospělí mají mnohem vyšší šanci mít na lebkách výrůstek podobný menšímu vyrůstku a podle expertů jsou za to zodpovědné zřejmě smartphony.

Výrůstek, který je také v medicíně známý jako externí okcipitální protuberance, je u mladých lidí čím dál běžnější. V roce 1885 šlo o tak neobvyklou věc, že si jistý francouzský vědec stěžoval, že výrůstek vůbec dostal pojmenování.

Podle studie publikované v Journal of Anatomy ho však má stále více mladých lidí ve věku 18 až 30 let, přibližně čtvrtina. A na všem mají mít vinu smartphony. Když je totiž lidé používají, naklánějí se kupředu. Tím pádem se vytváří tlak na spodní část lebky, která se zde spojuje se svalstvem krku.

Lidské tělo si následně vytvoří více vrstev kosti a vznikne malý výrůstek, který pomůže držet zvýšený tlak na citlivém místě. A jelikož jsou za všechno pravděpodobně odpovědné smartphony, můžeme předpokládat, že půjde o stále častější jev.

Smartfóny nám pravdepodobne menia tvar lebky
Smartfóny nám pravdepodobne menia tvar lebky Zdroj: unsplash
Domů
Sdílet
Diskuse