Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
21. srpna 2019 23:01
Čas čtení 0:00
Dominik Vetrák

Charlese Mansona si v Tenkrát v Hollywoodu a v seriálu Mindhunter zahrál stejný herec. Jak vnímal obě role?

Charlese Mansona si v Tenkrát v Hollywoodu a v seriálu Mindhunter zahrál stejný herec. Jak vnímal obě role?
Zdroj: Sony
FILMY A SERIÁLY
Uložit Uložené

Damon Herriman se rozpovídal o tom, jak se dostal k roli Charlese Mansona ve dvou různých projektech.

Jak jistě víš, momentálně můžeš ve filmovém a seriálovém světě natrefit na psychopatického sektáře Charlese Mansona hned dvakrát. Jednak měl nedávno premiéru nový snímek Quentina Tarantina Tenkrát v Hollywoodu (naše recenze zde), v níž Manson a jeho kult hrají sice ne hlavní, ale podstatnou roli, a pak tu máme druhou sérii kriminálního seriálu Mindhunter (recenzi čekej ještě tento týden).

Zajímavostí je, že v Tarantinově filmu i v seriálu z produkce Davida Finchera si Charlese Mansona střihl tentýž herec, a sice Australan Damon Herriman. Pokud jsi už viděl Tenkrát v Holywoodu, tak víš, že Manson se na plátně v podstatě jen mihl (natočeno sice bylo více scén, ty ale Tarantino vystřihl). V Mindhunterovi jsme se ho dočkali v páté epizodě.

Manson
Manson Zdroj: Sony

Agenti FBI Bill Tench (Holt McCallany) a Holden Ford (Jonathan Groff) s ním přišli udělat rozhovor, aby nahlédli do jeho mysli a pokusili se pochopit, proč vlastně nařídil spáchání nechvalně známých sadistických vražd. V dotyčné epizodě už měl Herriman možnost naplno předvést svůj herecký talent a tuto příležitost si nenechal ujít.

Nestává se však často, že by si nějaký herec zahrál stejnou postavu ve dvou různých projektech, navíc tak krátce po sobě. „Ale nestěžuji si,“ poznamenal Herriman. „Byla to totiž možnost pracovat se dvěma nejlepšími režiséry jejich generace.” Herriman následně dodal, že první možnost zahrát si Mansona přišla se seriálem Mindhunter.

Manson
Manson Zdroj: Netflix

Herriman na roli dělal konkurz rovnou třikrát, protože tvůrci si chtěli být jisti, že takovou klíčovou roli obsadí tím správným hercem. Nabídka zahrát si Mansona v Tenkrát v Hollywoodu přišla asi o šest měsíců později. Herrimana Tarantinovi doporučil Timothy Olyphant, který si v Tenkrát v Hollywoodu zahrál herce Jamese Stacyho.

„Nejprve jsem ohledně toho měl smíšené pocity,“ přiznal Herriman. „Na jednu stranu jsem nemohl odmítnout konkurz pro Tarantina, ale pochyboval jsem, že obsadí téhož herce. Nakonec se ukázalo, že mu to nevadí.“

Herriman zdůraznil, že šlo o dvě odlišné zkušenosti, neboť Mansona ztvárnil ve dvou různých obdobích jeho života: V roce 1969 (Tenkrát v Hollywoodu) a 1980 (Mindhunter). Herriman podle svých slov studoval skutečné archivní rozhovory s Charlesem Mansonem a snažil se do něj co nejvěrněji převtělit. To zahrnovalo i specifickou práci s hlasem a gestikulací. A jak na něj Manson vlastně působil?

Manson
Manson Zdroj: Netflix

„Vlastně nevím,“ přiznal herec. „Podle mě byl Manson určitě schizofrenik, zřejmě měl i nějaké jiné psychické poruchy. Ale občas jsem si nebyl jistý, zda sám ví, čemu vlastně věří. Často si totiž odporuje. 

Měl jsem dojem, že otevře ústa a říká prostě to, co mu přijde na mysl. Byl neuvěřitelný řečník. Rozumím, proč jím byli lidé fascinováni. Nikdy nezaváhal, vždy měl na všechno odpověď. Ale čemu opravdu věřil, to stále netuším.“

Zahraniční novináři se Herrimana tak napůl v žertu ptali, zda by byl ochoten zahrát si Mansona i do třetice. „Nikdy neříkejte nikdy, ale myslím, že je to velmi nepravděpodobné,“ odpověděl herec.

Zmínil dokonce, že jeho kamarád připravuje minisérii s postavou, která bude na Mansonovi založena a že se do ní opravdu pokoušel Herrimana zlákat, protože Mansona už dvakrát ztvárnil.

„Ale pravděpodobně by to ode mě bylo velmi hloupé, pokud bych se zavrtal do povědomí, jako ten, co hrál Charlese Mansona. Myslím, že dvakrát je víc než dost,“ prohlásil herec.

Domů
Sdílet
Diskuse