Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
23. srpna 2019 10:45
Čas čtení 0:00
Matej Krajčovič

Některé iPhony a Samsungy mohou překračovat limity pro maximální záření

TECH IPHONE SAMSUNG
Uložit Uložené

Telefony v testech překročily hodnoty pro SAR.

Možná zdravotní rizika dlouhodobého používání mobilních telefonů jsou věčným tématem. Výzkumy zatím nedaly jednoznačnou odpověď na to, zda jejich záření může způsobovat rakovinu nebo ne. 

Úřady však přesto stanovily maximální limity tzv. SAR, tedy hodnoty, kterou z antén v mobilech teoreticky může pohltit lidské tělo. V USA je tato hodnota 1,6 wattu na kilogram. 

Cnet nyní informoval o zkouškách, v nichž testovali iPhony 7, 8, 8 Plus a X spolu se Samsungem Galaxy S8, S9 a dalšími pěti telefony.

Staršie iPhony a Samsungy môžu prehračovať limity pre maximálne žiarenie v 3G a 4G
Staršie iPhony a Samsungy môžu prehračovať limity pre maximálne žiarenie v 3G a 4G Zdroj: Pexels.com

Akreditovaná laboratoř je umístila v různých vzdálenostech od speciálního modelu simulujícího lidské tělo a podrobila právě měřením pro SAR. Ukázalo se, že iPhone 7 v případě, kdy byl umístěn jen 2 milimetry od „těla“, překročil stanovenou hranici dvoj až čtyřnásobně

Samsung Galaxy S8 dopadl nejhůře, přístroje ukázaly SAR až 8,22 W/kg, tedy pětkrát více, než je americký standard.

Americký telekomunikační úřad nyní provede vlastní měření, ale rovnou upozornil, že zmíněný test neprobíhal za zcela stejných podmínek jako zkoušky, kterými musí výrobci projít před uvedením telefonů na trh. 

Smartphony prý máme dva milimetry od těla jen při telefonování, případně v kapse kalhot, ale tam se zhasnutým displejem zdaleka nepotřebují pracovat na plný výkon. Většina také dokáže přiložení k hlavě rozpoznat díky zabudovaným senzorům a záření následně adekvátně snížit. Zpráva navíc uvádí, že limit 1,6 W/kg je relativně přísný a nepříznivé účinky byly zatím prokázány až někde kolem 80 W/kg. 

Dá se předpokládat, že o potenciálních rizicích mobilů v budoucnu ještě uslyšíme. Zcela nové obavy totiž začínají vyvolávat příchozí 5G sítě. 

Domů
Sdílet
Diskuse