Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
2. října 2019 12:43
Čas čtení 0:00
Antonín Havlík

Vzpomínka na mistra. Karel Gott a jeho největší hity

Vzpomínka na mistra. Karel Gott a jeho největší hity
Zdroj: TASR - Oliver Ondráš
HUDBA KAREL GOTT
Uložit Uložené

Tohle jsou nejlepší skladby zlatého slavíka Karla Gotta.

Karel Gott zemřel, bylo mu 80 let. Za sebou má desítky hitů, dlouhou a hvězdnou kariéru, pojďme se tedy společně podívat na jeho největší skladby a silné momenty, které ovlivnily jeho pěvecké angažmá. Získal za něm 42 zlatých slavíků, prodal 50 milionů nosičů desek, nazpíval 978 písní, obdržel přes 120 televizních ocenění.

Nejúspěšnější československý zpěvák zpíval pro mnoho generací již od roku 1958, kdy se přihlásil do pěvecké soutěže amatérských zpěváků. Vybrat z  tolika skladeb jen část není vůbec jednoduché, přesto jsme zvolili deset těch, které v jeho kariéře hrály důležitou roli

Doporučeno
Karel Gott zemřel. Bylo mu 80 let Karel Gott zemřel. Bylo mu 80 let 2. října 2019 10:21

Oči má sněhem zaváté

Jeden z prvních velkých hitů Karla Gotta vyšel v roce 1964. Tehdy mladý 25letý zpěvák překvapil svým čistým hlasem a chytlavými hity, které do té doby neměly obdoby. Během několika momentů se z něj stala přední československá osobnost. Díky svým obrovským úspěchům si v zahraničí vysloužil přezdívku Zlatý hlas z Prahy.

Dotýkat se hvězd

„Je nebezpečné dotýkat se hvězd, na zem spadlých, na zem spadlých, z nebe, je nebezpečné dotýkat se tebe,“ zpívá Gott v duetu s Evou Pilarovou. Slavná skladba pochází z celovečerního filmového muzikálu Jiřího Suchého a Jiřího Šlitra Kdyby tisíc klarinetů

Trezor

Asi každý ví, co na zpěváka ze zdi tupě zírá. Skladba Trezor se stala jen pár momentů po vydání legendární mezi socialistickou mainstreamovou mládeží. Dokazuje to i slavný film Pelíšky, kde se objevila scéna s vtipně „trapným“ tanečkem právě na tento song. Karlovy taneční kreace chtěl napodobovat prostě každý

C'est la vie

C'est la vie znamená v z francouzštiny překladu „to je život“. A právě texty o životě – tak jak volně plynul – byly v písních Karla Gotta velkým tématem. Připadal si mladý.

Doporučeno
Karel Gott, Ed Sheeran nebo Taylor Swift. Toto je 10 nejznámějších soudních sporů v oblasti hudby Karel Gott, Ed Sheeran nebo Taylor Swift. Toto je 10 nejznámějších soudních sporů v oblasti hudby 5. listopadu 2023 16:00

„Já jsem si vždycky přál spíš nedospět, zůstat klukem, a to se právě některým textařům povedlo, že pochopili moje klukovství v jednání a že to datum narození je jenom číslo, které se samozřejmě oslavuje,“ řekl v jednom z posledních rozhovorů pro Českou televizi. Z divokých hitů po pomalé, tklivé písně. Podle fanoušků se tento song řadí mezi ty nejlepší od Karla Gotta

Kávu si osladím

Od pomalé písně se opět dostáváme pod záři barevných reflektorů ke slavné skladbě Kávu si osladím. Stala se typickou pro jeho tvorbu, dokonce natolik, že na ni referovaly i jiné kapely – například Tři sestry nebo Kabát.

Skladbou z roku 1972 se zpěvák loučil při velkém koncertu v O2 areně, kde mu tisíce lidí ještě před začátkem tleskaly vestoje. Oslavil tam po zdravotní pauze 60 let na hudební scéně. 

Lady Karneval 

Karel Gott dostával mnoho různých ocenění. Asi nejvýraznějším byl Zlatý Slavík, kde se stala slavná jeho hláška „To jsem opravdu nečekal.“. Ocenění zpěvák obdržel mj. za velký hit Lady Karneval. „Páni a paní, vím jak se ruší žal. Já tíhnu duší jen k Lady Carneval,“ zpívá se v ní. Pod stejným jménem později zpěvák vydal dokonce i parfém.

Zvonky štěstí

Dara Rolins byla už v devíti letech známou zpěvačkou – prodala v tak nízkém věku na 250 tisíc desek, umístila se také v anketě Zlatý Slavík. O tři roky později, tehdy ještě jako Darina Rolincová, pak s Karlem Gottem nazpívala duet Zvonky štěstí a s ním se dostala na přední žebříčky československých hitparád. Vznikla i německá verze Fang das Licht. 

Für immer jung

Karel Gott se vždycky snažil dělat svou hudbu pro staré i mladé – a to v jakékoli době. Známá byla jeho náklonnost k Německu a také k rapovému žánru.

„Díky spolupráci s Bushidem potkalo něco, s čím jsem ve svém věku už nepočítal. Náš duet skvěle přijaly všechny generace a já se po dvanácti letech vrátil na přední místa celoněmecké i rakouské hitparády. Spojení dvou zcela odlišných interpretačních, imageových i věkových světů prostě skvěle zafungovalo. Dokonce i mezi teenagery,“ rozpovídal se pro Denik.cz.

Být stále mlád

A deset let na to, v prosinci 2018, udělal featuring i s Leošem Marešem. Původní skladbu s Bushidem předělali do češtiny, ale vizuální stránku věnovali právě původnímu německému videoklipu.

Doporučeno
KVÍZ: Jak dobře znáš Karla Gotta? KVÍZ: Jak dobře znáš Karla Gotta? 14. července 2023 9:30

„Před 16 lety jsem napsal text o tom, jak ten čas letí. Bylo mi dvacet šest a měl jsem sen, že by refrén k němu byla píseň Být stále mlád a že by ho zpíval Karel Gott. Tenkrát jsem za ním samozřejmě nešel. Styděl jsem se a věděl jsem, že by kluk v kožichu s takovým přáním působil dost trapně,“ vzpomínal Leoš Mareš na svém Instagramu. Později mu samotný Karel Gott zavolal, že by s ním skladbu chtěl vytvořit.

 

Srdce nehasnou

V květnu letošního roku Karel Gott vydal duet se svojí 13letou dcerou Charlotte Ellou Gottovou. Singl Srdce nehasnou se dá brát jako jakési rozloučení zlatého slavíka s jeho hudební kariérou. Autorem písně je Richard Krajčo. 

„Byla to výzva. Nikdy jsem pro nikoho jiného neskládal, a proto jsem se i trochu bál. Vznikla zpověď zralého moudrého muže, táty, který už ví, co se chystá. Byl jsem rád, že se Karlovi i Charlottce písnička líbila, a věřím, že se zalíbí i fanouškům. Zazpívali ji totiž nádherně a dali jí velké emoce,“ popsal její vznik Krajčo pro Novinky.cz.

Domů
Sdílet
Diskuse