Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
5. listopadu 2023 16:00
Čas čtení 5:39
Tereza Šnajdrová

Karel Gott, Ed Sheeran nebo Taylor Swift. Toto je 10 nejznámějších soudních sporů v oblasti hudby

Karel Gott, Ed Sheeran nebo Taylor Swift. Toto je 10 nejznámějších soudních sporů v oblasti hudby
Zdroj: TASR/Pavel Neubauer / Disney+/volně k použití
ZAJÍMAVOSTI ČESKÁ HUDBA ED SHEERAN HUDBA KAREL GOTT TAYLOR SWIFT THE ROLLING STONES
Uložit Uložené

Tak kdo tady koho vykrádá? Podíváme se na zoubek těm nejznámějším žalobám v oblasti hudby.

Na světě existuje neskutečné kvantum hudby. V psaní textů a vymýšlení melodií či kytarových linek neexistují hranice a stále lze přicházet s něčím novým. Přesto se ale najdou tací, kteří si raději bez dovolení „vypůjčí“ již existující tóny. Takové loupeže se ale nevyplácí a své o tom ví třeba rapper Vanilla Ice, který vykradl jednu z nejznámějších rockových písní. Vanilla Ice ale není sám. Přinášíme ti 10 nejznámějších českých i světových soudních sporů v oblasti hudby. 

Doporučeno
Cigarettes After Sex: Žárlivost je známkou nejistoty. Jsem rád, že lidé naši hudbu poslouchají při sexu Cigarettes After Sex: Žárlivost je známkou nejistoty. Jsem rád, že lidé naši hudbu poslouchají při sexu 1. listopadu 2023 12:00

1. Karel Gott vs. James Bay

Letos v létě se české soudy začaly zaobírat zajímavou žalobou, v níž figurují dva hudební velikáni – zesnulý zpěvák Karel Gott a britský písničkář James Bay. Toho žalují zástupci zesnulého Ladislava Štaidla, autora hudby k písni Pábitelé, kterou měl v repertoáru Karel Gott. James Bay měl podle Štaidlových zástupců okopírovat identický nosný motiv a použít jej ke své písni Hold Back the River

 
Skladbu Pábitelé Karel Gott nazpíval už v roce 1984, kdežto Hold Back the River vznikla až v roce 2014. Co se úspěšnosti týče, píseň Jamese Baye vítězí na plné čáře. Zpěvák za ni získal nominaci na cenu Grammy a jenom na Spotify má více než 670 milionů poslechů.
 
Štaidla po jeho smrti u soudu zastupoval syn Jiří, který s touhle žalobou pravděpodobně ostrouhá. „Jelikož Ústavní soud nezjistil, že by napadenými rozhodnutími byla porušena ústavně zaručená práva stěžovatelů, jejich ústavní stížnost odmítl jako zjevně neopodstatněnou,“ píše se v usnesení. Další soud by ale měl následovat.

2. Taylor Swift vs. Sean Hall & Nathan Butler

Po dlouhých pěti letech byla koncem minulého roku uzavřena žaloba, kterou podali dva autoři na Taylor Swift kvůli její písni Shake It Off. Sean Hall a Nathan Butler byli přesvědčeni o tom, že zpěvačka vykradla singl Playas Gon’ Play, který v roce 2001 napsali pro skupinu 3LW.
 
Swift na svou obranu tvrdila, že dokud na ni nebyla podána žaloba, ani netušila, že taková píseň nebo skupina existuje. Tenhle song se přitom těší poměrně velké popularitě. V roce 2001 se dostal do žebříčku Billboard Hot 100 a na YouTube jej zhlédlo více než 16 milionů lidí. Nevěší nám tady někdo bulíky na nos?
 
Hlavními důvody žaloby byla fráze „haters gonna hate“, kterou nalezneš v obou těchto písních, údajně stejné melodické linky i opakující se frázování v refrénu. Obě strany se nakonec dohodly a soudy požádaly, aby žalobu zamítly. Podmínky vyrovnání veřejnosti nejsou známy, ale pravděpodobně se bude jednat o pořádný balík prašulí.

3. Radiohead vs. Lana Del Rey

V roce 2018 celý svět napjatě sledoval, jak dopadne spor mezi dvěma hudebními velikány. Kapela Radiohead měla zažalovat femme fatale Lanu Del Rey za její skladbu Get Free, která měla údajně vycházet z jejich písně Creep z roku 1993.
 
Del Rey uvedla, že Radiohead po ní požadují 100 procent licenčních poplatků, ale kapela toto nařčení popřela. Odmítala i to, že by se se zpěvačkou pouštěla do soudního sporu. Jenže Lana Del Rey tvrdila opak. Během své show na festivalu Lollapalooza v Brazílii řekla, že spor byl konečně urovnán. „Teď, když byl náš soudní spor urovnán, myslím, že svoji píseň mohu zpívat, kdykoli chci, ne?“ prohlásila.


Jak konkrétně byl konflikt mezi umělci a umělkyní vyřešen, není jisté.

Čti na další straně
Článek pokračuje na další straně
Strana 1 z 3
Domů
Sdílet
Diskuse