Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
23. října 2019 22:53
Čas čtení 0:00
Vojtěch Vanda

Slavia se nebála, přesto prohrála s Barcelonou 1:2

SPORT
Uložit Uložené

Brzký gól Barcelony nastavil vývoj zápasu, ze kterého sešívaní vyšli bohužel bez bodu.

Plný Sinobo Stadion viděl další sympatický výkon Slavie Praha, která však znovu nedosáhla na plný počet bodů, tentokrát proti hvězdné Barceloně.  Po gólu Lionela Messiho sice zchladil temperamentní Katalánce kontr Jana Bořila, misky vah se však po odpovědi Luise Suaréze naklonily zpátky k hostům. Slavia tak odešla ze souboje poražena v poměru 1:2, nikoliv však se sklopenou hlavou.

Doporučeno
Fotbalová Barcelona je zpátky v Česku. Připomeňme si její poslední klání s českými celky Fotbalová Barcelona je zpátky v Česku. Připomeňme si její poslední klání s českými celky 23. října 2019 18:18

Jak už jsme avizovali v článku, tento zápas není první, ve kterém by se katalánský superklub utkal s českým týmem, pro Slavii se však jednalo o soutěžní premiéru. Vršovičtí však do utákní mohli vstoupit s čistou hlavou. S vědomím, že poslední domácí zápas Dortmundem prohráli docela smolně, a venkovní remízu uhrál v září Inter Milán pouze se štěstím.


Do Prahy však přijel velkoklub v plné palbě se všemi velkými hvězdami včetně té největší – Lionela Messiho. Bylo tedy jasné, že Barcelona bere zápas vážně. Její nebezpečnost byla podtržena i ligovými výkony, jelikož v posledních třech zápasech zvítězila, přestože obdržela tři červené karty, bez inkasovaného gólu.


Sešívaní mohli být také motivovaní ligovými úspěchy, přestože se náročnost lig nedá srovnávat ve stejném měřítku. Vyhrála posledních pět zápasů z pěti a gól inkasovala pouze v posledním domácím zápase proti Příbrami. Byla tedy také maximálně připravena, takže by bylo nejspíš zbytečné připomínat, že nehrozí že by domácí snad podcenili dnešního soupeře.

Doporučeno
Sešívaní prohráli v prvním domácím zápase Ligy mistrů v Edenu proti Borussii Dortmund 0:2 Sešívaní prohráli v prvním domácím zápase Ligy mistrů v Edenu proti Borussii Dortmund 0:2 2. října 2019 21:10


První minuty však tomu neodpovídaly. Už třetí totiž znamenala pro domácí inkasovanou branku. Petr Ševčík nepřesně přihrával, k jeho smůle přes Lionela Messiho, který pas zachytil. Našel Arthura a ten kapitánovi katalánského týmu zpátky narazil tak šikovně, že nebylo nic jednodušího než uklidit míč za Kolářova záda. Slavia to však na začátku zápasu zabalit nechtěla, naopak. Snažila se hrát aktivně a napadat, což se skoro vyplatilo. Olayinka dostal přihrávku na pravou stranu a přetaženým centrem se snažil najít někoho v soupeřově vápně, naneštěstí byla jeho snaha obránci zmařena.


Kombinační hra španělského soupeře nepouštěla slávisty do příležitostí, a pokud se povedlo jen trochu odpoutat ze své poloviny, nekompromisní obrana Blaugranas zafungovala bezchybně. Avšak ve 20. minutě se mohlo klidně skóre srovnat. Petr Ševčík, chtěje odčinit svou minelu z dřívějška, pronikl až k vápnu ter Stegenovy svatyně. Nacentroval na levou stranu Bořilovi, který přihrál pod sebe na nováčka v sestavě Jaroslava Zeleného. Ten mířil placírkou brankáři Barcelony do protipohybu, jeden z obrané čtveřice soupeře byl však proti srovnání skóre.


Barcelona vzápětí chtěla domácím ukázat, kdo tu nosí kalhoty, když vyslala do útoku Lionela Messiho, který však souboj s Davidem Hovorkou prohrál. Nelson Semedo si zase na pravé straně dělal, co chtěl, a odpověď na jeho činy měl znovu pouze Hovorka. K tomu si skoro zavařil brankář Kolář, který vyběhl pomalu do půlky hřiště, když chtěl zastat obranou pozici, avšak uklouzl, přišel o míč a skoro se nestihl vrátit zpět do branky jako minulý rok v zápasu s Genkem. Následně si ještě jednou udělal dobrý den z domácí obrany Semedo, když přihrál Suarézovi, který ale přestřelil.


Ve 36. minutě přišla ale dvojitá slávistická tutovka. Nejprve dostal Lukáš Masopust od Jaroslava Zeleného přihrávku pod sebe, rána však šla doprostřed brány. Následnou rozehrávku Barcelony zachytil Nicolae Stanciu, přihrál Peterovi Olayinkovi, který vyslal projektil na Marc-Andreho ter Stegena. Ten se musel opravdu hodně snažit, aby střela neskončila brankou a vytáhl do té doby nejlepší zákrok zápasu. Odpovědí hostů byl klasický útěk po ose Messi-Suaréz se stejným nulovým výsledkem. Slabší chvilku si následně vybral Zelený, díky kterému šli do přečíslení všichni útočníci Katalánců. Frenkie de Jong však branku nedal.


Konec poločasu patřil sešívaným. Ve 44. miutě dostali po zahrání Busquetse standardní situaci, na Stanciův přímák doprostřed brány byl však ter Stegen připraven. V nastaveném čase první půle vystrašil hostujícího brankáře Lukáš Masopust, po chybě Gerarda Piquého bohužel zamířil mimo tyče.

Červenobílí v druhé polovině znovu začali tak, jak skončili. Stupňovala se u nich aktivita a drzost. V první akci rozeběhli Olayinka s Bořilem, adresáta však jejich snaha nezachytila. Podruhé vyměnil Bořila Masopust, zase se stejným výsledkem. Následovalo zemětřesení. Stanciu našel nádherným lobem Masopusta, ten na sebe navázal tři obránce, aby mohl Jan Bořil proniknout dovnitř, a v 50. minutě skóre srovnat. Ter Stegen se pouze proletěl.


Barca se následně jala uklidňovat situaci svou hlubokou rozehrávkou. Slavia si však ztratila ze soupeře veškerý respekt. V následném brejku se chystal prosadit střídající Stanislav Tecl, byl mu však odmáván ofsajd. Z druhé vlny přišel dalekonosný pokus zářícího Stanciua, který letěl mimo. Studená sprcha však spustila svůj proud na slávisty. V 57. minutě ze standardní situace Messiho dobíhal míč před autovou čárou Suaréz, jehož umaštěný pokus našel cestu přes Olayinkovu kopačku do brány domácích.


Jak ale známe Slavii, tu nějaký gól neskolí. Odpovědí byla hlavička Součka, i když byla nad hostující bránu. Aktivní byli Stanciu, Ševčík, Bořil i Tecl, soupeřovu síť jejich balóny nenašly. V 60. minutě probíhala přetahovaná o míč více méně na polovině hřiště, což nepředpokládal ani největší domácí optimista. V 68. minutě si Messi našel místo mezi čtyřmi bránícími hráči pomocí Jordiho Alby, Kolář se ale překvapit nenechal. V 70. minutě znovu předvedl svůj herní přehled Lionel Messi, který vyslal Suaréze, jenž otevřenou branku Slavie minul.


V poslední čtvrthodině hracího času začaly růst emoce a padat žluté karty. Bojovný fotbal byl vidět na obou stranách. Slavia se ani náhodou nechtěla smířit s prohrou. Šestasedmdesátá minuta se však nesla ve hašení další šanci Messiho, jehož záměr zvýšit počet gólů svého týmu zmařil Ondřej Kolář. Balón létal od brány k bráně, žádnou síť však ne a ne najít.

V 82. minutě střídající štírek Ousmane Dembele pronikl do domácího vápna, střelu vyrazil Kolář. Ta se odrazila zpátky do branky od obránce. Brankář Slavie však situaci vyřešil bravurně nadvakrát. I v těchto svízelných časech však Tribuna Sever fandila z plných plic. Slavia ke konci zápasu hrozila hlavně z levé strany, ale ani střídající Hušbauer ani van Buren nenašli klíč na barcelonský zámek.

Domácí vytvořili obrovský tlak i proti megatýmu, který fanouška českého fotbalu musel minimálně potěšit. A i když se Messi stále snažil o zvýšení skóre, nestalo se tak. I konečný tlak a poslední střela Hušbauera byli neefektivní, což prakticky podtrhlo dnešní smůlu sešívaných. I přesto ale Slavia předvedla solidní hru a s hlavou vztyčenou prohrála jen o maličký fous.

Domů
Sdílet
Diskuse