Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
20. listopadu 2019 6:55
Čas čtení 0:00
Tímea Krauszová

Vědci ověřují novou hypotézu, předpokládají, že zvířata byla odjakživa bisexuální

ZAJÍMAVOSTI SEX VĚDA
Uložit Uložené

Pelikán neřeší, zda je gay.

Homosexuální chování u zvířat mátlo vědce už od dob Darwina. Nejčastěji vycházíme z předpokladu, že cílem sexu je rozmnožování. Pokud je tomu tak, jakékoliv sexuální aktivity mezi jedinci stejného pohlaví bychom měli vnímat jako ztrátu času a energie. Doktorandka univerzity Yale Julia Monk se však začala věnovat zcela nové hypotéze. Předpokládá, že zvířata jsou od základů bisexuální. Píše IFL Science

Předci zvířat projevovali bisexuální chování

Zatímco u lidí mluvíme o rodě a sexualitě, u zvířat rozlišujeme rod a sexuální chování. Tento rozdíl se autoři nové studie snaží striktně dodržovat. Věnují se otázce sexuálního chování zvířat. Podle nich bychom se namísto otázky, proč dochází k sexu mezi zvířaty stejného pohlaví měli ptát, proč ne.

Doporučeno
5 skvělých tuzemských filmů, které zakázali komunisté. Chtěli je navždy zničit 5 skvělých tuzemských filmů, které zakázali komunisté. Chtěli je navždy zničit 18. listopadu 2019 9:29

Zoologové i laici svorně předpokládají, že základním nastavením všech zvířat i lidí je heterosexualita, přičemž vše ostatní je forma deviace. Julia Monk zpochybňuje toto tvrzení a ve své studii pracuje s předpokladem, že i předkové zvířat se projevovali bisexuálně. Myslí si, že tím, že sex mezi zvířaty stejného pohlaví má vysokou cenu (žádní potomci, tedy ztráta energie), musí mít i nějaké výhody, jinak by opravdu z evolučního hlediska neměl význam. Tuto hypotézu se bude snažit dokázat v budoucnosti.

„Víme o zvířatech, která měla sex s jinými druhy, s mrtvými zvířaty, s neživými předměty nebo se věnují masturbaci,“ vysvětlují autoři. Ani jedna z těchto aktivit nevede k udržení potomstva. Důvodem, proč se vědci této myšlence více nevěnovali, může být to, že se na zvířecí sexualitu díváme optikou té naší lidské.

Domů
Sdílet
Diskuse