Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
11. března 2020 12:38
Čas čtení 0:48
Antonín Havlík

Vědci z Hongkongu tvrdí, že jejich nový desinfekční sprej zabijí koronavirus

NEWS KORONAVIRUS
Uložit Uložené

Pozitivní novinka v boji proti koronaviru.

Tým vědců z Hongkongské univerzity vědy a technologie představil nově vyvinutý produkt. Jde o sprej, který podle nich má za cíl zničit většinu bakterií a virů, a to včetně nového koronaviru. Látku lze aplikovat na různé povrchy. Píše o tom Radio Television Hong Kong.

Nový produkt prý zůstává, na rozdíl od běžných dezinfekčních prostředků, účinný až po dobu tří měsíců a je možné ho nanášet na kovy, plasty i textilie. Podle vědců je schopen zničit z povrchu 99,9 % vysoce infekčních virů.

Šanci nemají ani virová onemocnění, jako jsou spalničky nebo příušnice. Nová látka by mohla znamenat určitou naději v úspěšnějším boji proti aktuálně se šířícímu koronaviru, na který stále nebyla vynalezena vakcína. 

Doporučeno
15 otázek ohledně koronaviru, na které potřebuješ znát odpověď 15 otázek ohledně koronaviru, na které potřebuješ znát odpověď 10. března 2020 11:00

„Používáme speciální typ polymerů, které jsou využívány v mnoha potravinářských produktech. My tyto polymery znovu seskládáváme tak, aby dosahovaly větší efektivity,“ uvedl podle televize RTHK hongkongský věděc Yeung King-lun. Zároveň dodal, že už našli výrobce, díky čemuž se bude moci jejich produkt lépe šířit. Dostat na trh by se měl za dva až tři týdny. 

Pro svou nově vzniklou dezinfekci mají celou škálu využití: sprej bude možné využít v nemocnicích, ve školách, v domovech pro seniory. V českém prostředí se pro desinfekci například městské hromadné dopravy využívá ozón. Používají ho dopravní podniky v Praze, Liberci, Jablonci, Mostě i Litvínově a dalších městech. 

Doporučeno
Svědectví Češek žijících v Itálii: Řím je poloprázdný, je tu cítit strach Svědectví Češek žijících v Itálii: Řím je poloprázdný, je tu cítit strach 10. března 2020 19:50
Domů
Sdílet
Diskuse