Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
23. března 2020 10:17
Čas čtení 1:07
Adam Smeták

Maturity by měly proběhnout 21 dní po znovuotevření škol. Písemné části z češtiny a cizího jazyka se psát nebudou

NEWS KORONAVIRUS
Uložit Uložené

Na tiskové konferenci to uvedl ministr školství, mládeže a tělovýchovy Robert Plaga.

Studenti a žáci by se do škol mohli vrátit v druhé polovině května. Státní část maturit proběhne 21 dní po znovuotevření škol, a to bez písemné části z českého a cizího jazyka. Další části zkoušky budou vyhodnoceny přímo na školách, aby se ušetřil čas. Pokud se školy otevřou po 1. červnu, nahradí maturity výsledky z posledních 3 vysvědčení. Letní prázdniny zkráceny nebudou. Přijímací zkoušky na střední školy proběhnou nejdříve 14 dnů po znovuotevření škol.

Na tiskové konferenci to uvedl ministr školství, mládeže a tělovýchovy Robert Plaga. Dále poprosil učitele a školy, aby sestavili plán a v následujících se soustředili na procvičování a profilující předměty.

Doporučeno
Zahraniční studenti na kolejích ČZU ignorovali zákaz a pořádali party bez roušek. Nakazili se mezi sebou koronavirem Zahraniční studenti na kolejích ČZU ignorovali zákaz a pořádali party bez roušek. Nakazili se mezi sebou koronavirem 20. března 2020 20:05

„U jednotné přijímací zkoušky jsme se zaměřili na to, aby mohla proběhnout co nejdříve po znovuotevření školy pro naše děti a studenty. U jednotné přijímací zkoušky nedojde ke změně podoby, a to nejdříve 14 dnů po znovuotevření škol. Úpravy se budou týkat pouze zkrácení lhůt, tak abychom byli schopni vyhodnotit jednotlivé přijímací zkoušky co nejrychleji. Nebudou dvě kola, ale pouze jedno kolo, plus náhradní termíny,“ uvedl ministr na tiskové konferenci.

Maturitní zkoušky budou zahájeny nejdříve 21 dnů po znovuotevření škol studentům a proběhnou bez písemné části z českého jazyka a cizího jazyka. Státní část bude zahrnovat didaktické testy, ty proběhnou na školách a školám bude poskytnut klíč k jejich vyhodnocení. 

Doporučeno
Odborník radí, jak se nezbláznit z domácí izolace a psychicky zvládnout pandemii koronaviru Odborník radí, jak se nezbláznit z domácí izolace a psychicky zvládnout pandemii koronaviru 20. března 2020 9:20

V případě maturit se počítá v legislativní úpravě, která bude předložena, i s nouzovým scénářem. V případě, že by nedošlo k otevření školy pro studenty do 1. 6. 2020, tak bude maturitní vysvědčení uděleno dle známek u posledních 3 vysvědčení. Řešit se bude i úprava přijímacího řízení na vysoké školy. 

Další otázky týkající se například klasifikace za druhé pololetí budou řešeny dle vývoje situace v Česku.

Doporučeno
Těchto 10 seriálových hitů na HBO oživí tvé všední dny v domácí izolaci Těchto 10 seriálových hitů na HBO oživí tvé všední dny v domácí izolaci 20. března 2020 14:40

Všechny potřebné detailní informace k maturitám, závěrečným a přijímacím zkouškám najdeš  na stránkách MŠMT  ZDE.

Domů
Sdílet
Diskuse