Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Obsah vznikl ve spolupráci se spoločností Asus
18. května 2020 10:30
Čas čtení 4:35
Matej Krajčovič

Asus TUF Gaming A15 – je to ten nejlepší notebook na nejnovější hry i na práci? (Recenze)

TECH
Uložit Uložené

Jeho cena spadla překvapivě nízko. Bude však len na tebe, jakou výbavu si dopřeješ.

Hledáš nový notebook a chceš, aby byl co nejuniverzálnější? Aby nabídl parádní design, relativně kompaktní rozměry vhodné i na časté přenášení, dlouhou výdrž baterie a ideálně zvládl všechny nejnovější hry?

Asus na to při sérii TUF Gaming A15 jde od konce, tento počítač tedy v e-shopech rozhodně hledej kategorii herní. To však neznamená, že se za něj budeš stydět například v práci nebo spolužáci budou předpokládat, že místo učení na intráku jen stále klikáš na myš.

V tomto článku si přečteš:
  • Zda tento notebook stačí na ty nejnovější hry
  • Na co je dobrý 144Hz monitor, za který si u notebooku Asus TUF Gaming A15 můžeš připlatit
  • Jak zvládá herní počítač každodenní přenášení
  • Proč platí, že herní notebook stále nemůže být zcela tichý
  • Jak se nám líbila podsvícená klávesnice plná efektů
  • Kolik nadupaný herní notebook od Asusu stojí

  

Asus TUF Gaming A15 - je to ten najlepší notebook na prácu aj najnovšie hry?
Zdroj: Asus.com

Herní stroj, který to umí i maskovat

Notebook má samozřejmě 15,6palcový displej, protože tento formát dává pro tento účel asi největší smysl, stejně jako klasický poměr stran 16:9 (bude jistě kompatibilní se všemi hrami).

Vedle běžných tlačítek se vešla i numerická klávesnice, což při kancelářské práci usnadňuje život a gamerům zas přidá několik využitelných tlačítek navíc.

Asus TUF Gaming A15 - je to ten najlepší notebook na prácu aj najnovšie hry?
Zdroj: REFRESHER

Možná bychom čekali kovové tělo, ačkoli speciální textura tohoto plastu nás nijak vysloveně neuráží a výrobce láká i na jeho odolnost proti nárazům podle standardu MIL-STD-810H. Tipuji, že hliník by zvedl hmotnost ze současných 2,3 kg, případně při zátěži způsoboval problémy a pálil tě do dlaní.

Na gejmerské schopnosti zepředu upozorňuje pouze logo TUF Gaming, po otevření počítače ti ale bude vše jasné, hlavně díky odvážnému podsvícení klávesnice.

Asus TUF Gaming A15 - je to ten najlepší notebook na prácu aj najnovšie hry?
Zdroj: REFRESHER

Asus ho nazývá Aura. V základním stavu může svítit červeně ve třech různých intenzitách, ale k dispozici jsou i režimy Breathing (tedy jakési dýchání, kdy světlo příslušně mění intenzitu), a Strobing, kdy tlačítka hrají i fialovou, modrou a zelenou barvou mimořádně intenzivně, jak na správné LAN party. Se speciálním softwarem by dokonce mělo být možné barvy frajersky synchronizovat s podsvícením myšky a herních sluchátek.

Tak či tak se ti na počítači bude psát a pracovat výborně. Zaklapnutý nebude překážet ani ve větším batohu.

144Hz displej je ta největší změna, jakou si můžeš dopřát

K Asusu TUF Gaming A15 nemůžeš dostat displej s větším než Full HD rozlišením. Jemnější obraz tak hledej spíše mezi pracovními ultrabooky.

Jenže hráčům bude naopak nativních 1 920 × 1 080 bodů mimořádně vyhovovat kvůli ideální zátěži grafiky. Počítač je na výběr v několika konfiguracích a displeje můžeš mít dva.

  • My jsme testovali verzi s klasickou 60Hz obnovovací frekvencí. Tento displej tě nezklame ani vysloveně neohromí a sáhni po něm, pokud se na hry plánuješ vrhnout jen občas, případně dáváš přednost strategiím. Jas i kontrast a čitelnost z boků jsou v pohodě, ale přesně to od notebooku čekáš i běžně, ne?
  • Naopak příplatek za 144Hz panel je něco, nad čím bys měl uvažovat na 100 %.

Pokud se trochu orientuješ v příslušenství pro PC, určitě víš, že monitory z touto vyšší obnovovací frekvencí jsou ta největší změna, kterou v hraní můžeš dopřát svým očím, za posledních možná 10 let.

Takové obrazovky ti nabídnou lepší zážitek, než prosté navýšení FPS díky lepší grafice nebo snížení detailů. Jasně, že si lepší monitor můžeš dokoupit i k výkonnějšímu desktopu, pokud to zvládne jeho grafika. Ale proč bys měl 144 Hz chtít rovnou v notebooku?

Pokud bydlíš na intráku nebo často cestuješ a chceš hrávat v místě A i místě B, na klasický desktop asi můžeš zapomenout. V tom případě je notebook, co tvou zábavu utáhne a ještě ji i vykreslí o deset levelů lépe než cokoliv jiného, ​​ideální volba. 

Podporuje množství konektorů a lehké přidávání hardwaru

Při pohledu stranou nejvíce zaujme klasický ethernetový konektor pro LAN kabel. Wi-Fi je na některých studentských domovech stále nepředstavitelný luxus, případně je nepoužitelně pomalá kvůli přetížení, takže možnost připojit starý dobrý kabel a okamžitě fungovat bez trapných redukcí, je dar z nebes.

Nemluvě o tom, že takové připojení je prostě vždy rychlejší. Kromě toho nesmí chybět klasické HDMI, tři USB a jedno moderní USB-C i pro připojení dalšího monitoru, spolu se zámkem Kensington Lock.

Asus TUF Gaming A15 - je to ten najlepší notebook na prácu aj najnovšie hry?
Zdroj: REFRESHER

Baterii si sice vybrat nemůžeš, ale přidat nový disk či rozšířit RAM by mělo být poměrně jednoduché.

Špičkové procesory a grafiky mají síly na rozdávání

Je však otázkou, proč bys to vůbec dělal, alespoň v prvních letech života notebooku. Na výběr máš totiž výborné procesory AMD Ryzen 5 (4600H) nebo Ryzen 7 (4800H).

Už v základu dostaneš 16 GB RAM a uvnitř rychlé, například i 512 GB SSD s klasickým terabajtovým diskem navíc na filmy, fotky a další méně náročný obsah.

Dedikované grafické karty jsou pak kapitola sama o sobě, na výběr je NVIDIA GeForce GTX 1650Ti, 1660 Ti nebo ultimátní GeForce RTX 2060.

My jsme měli na test střední verzi, která zvládala současný battle royale hit Call of Duty: Warzone prakticky na plné detaily s přibližně 60 FPS.

Největší výtku ale máme k chlazení a ventilátorům tohoto notebooku. Ne že by nestíhaly. Všechny plochy, kterých se dotýkáš, budou i po hodině stále chladné a zvládat se dá i kancelářská práce s počítačem na kolenou.

Asus TUF Gaming A15 - je to ten najlepší notebook na prácu aj najnovšie hry?
Zdroj: REFRESHER

Větráčky však pod zátěží pořádně hučí, a to až tak, že v nejvýkonnějším režimu Turbo jsem preferoval hraní s nasazenými sluchátky. Extrémní grafiku je zkrátka třeba chladit a notebook nepohltí tolik vzduchu jako klasická desktopová skříň. S tím se musíš smířit. Hluk se vyskytoval i při instalaci programů ve Windows, kdy systém déle pracoval s disky.

Naštěstí, pomocí klávesy F5 můžeš z režimu Turbo přepnout na režim Performance nebo Silent. V tom případě už sluchátka potřebovat nebudeš. Nižší režimy ale v benchmarcích ukazují mírně nižší výkon, záleží tedy na náročnosti her, které hraješ, zda rozdíl pocítíš. Avšak my bychom byli raději, kdyby za nás tento management počítač dělal zcela automaticky. Chci vždy co nejtišší PC, ale v případě, že mu dojde dech, ať se klidně na nezbytný čas pořádně roztočí. 

Jak je na tom výdrž baterie?

Hrát výhradně na baterku asi nebudeš, když to bude možné, využiješ sílu 220 V a stále kompaktní 150wattové nabíječky přibalené v krabici. Pokud by ses však o to pokusil, počítej s přibližně 2 hodinami výdrže při nejnáročnějších moderních hrách.

Kancelářská práce už je jiný příběh, sledováním YouTube videí, Netflixu a běžnou prací v Chromu můžeš strávit až přibližně 4 hodiny.

V tomto případě se budeš moci spolehnout i na vynikající reproduktory, určitě jedny z nejlepších, jaké jsme u notebooku kdy slyšeli. Hudba z tohoto Asusu zní jako něco, co zní z dražších Bluetooth repráků. Jsou tu skvělé basy a nezkreslené spektrum zůstane zachováno i na maximální hlasitosti. Ta však už pořádně ozvučí celý pokoj.

Klady a zápory Asusu TUF Gaming A15

+ výborný výkon pro hry - pod zátěží hlučné chlazení
+ skvělá klávesnice (na psaná i hry) - jen plastové tělo
+ možnost mať 144 Hz displej - jen Full HD displej 
+ vynikající reproduktory, nahradí i sluchátka - hmotnost 2,3 kg

+ USB-C, ethernet, HDMI, dostatek portů

 

+ zajímavé podsvícení

 

+ tělo by mělo odolat i nárazům (MIL-STD 810H)

 

+ výdrž na jedno nabití

 

Základní verzi s 8 GB RAM, 512 GB SSD a grafikou NVIDIA GeForce GTX 1650Ti můžeš mít za 25 990 Kč.

Domů
Sdílet
Diskuse