Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
Vyzkoušej klub REFRESHER+ už od 25 Kč během prvních tří měsíců 😱
9. srpna 2020 v 10:17
Čas čtení 4:37
Mario Hudák

Vyzkoušeli jsme si den na ovčí farmě. Proč je dnes těžké sehnat mladé lidi na práci se zvířaty?

Vyzkoušeli jsme si den na ovčí farmě. Proč je dnes těžké sehnat mladé lidi na práci se zvířaty?
Zdroj: REFRESHER/Mario Hudák
ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Za šťavnatým steakem, hrudkou kozího sýra nebo ovčí brynzy stojí každodenní dřina lidí na farmách. Podívali jsme se, jak funguje ekofarma se stovkami zvířat.

Chovají 967 ovcí, 184 koz, 170 krav a 100 býků. Ekologicky. Podnikají v uzavřeném cyklu. Farma, ovce, kozy, krávy i býci.

Jatka, mléko, maso, mléčné a masné produkty. Z farmy přímo do kuchyně a obchodu. Z kuchyně a prodejny do restaurace a lidem.

Historickou železniční stanici v Kapušanech u Prešova z konce 19. století předělali na Steak House. Vedle je samoobslužná restaurace s konzumací jídel bez omezení.

Ekofarma funguje vďaka bohatstvu prírodných pasienkov na južných svahoch Ondavskej vrchoviny v okolí obce Proč.
Ekofarma funguje vďaka bohatstvu prírodných pasienkov na južných svahoch Ondavskej vrchoviny v okolí obce Proč. Zdroj: REFRESHER/Mario Hudák

Jednoduché, funkční, ekologické. Srdcem všeho je farma, kde se z ovčího a kozího mléka vyrábějí bioprodukty. Ovčí sýr, brynza, žinčice.

Ekofarma funguje díky bohatství přírodních pastvin na jižních svazích Ondavské vrchoviny v okolí obce Proč.

Stáda koz a ovcí plemene Cigaja (mléko) a Suffolk (maso) se pasou přímo na nejvyšším vrchu tohoto regionu Haľagoši (642 m.n.m). 

6:30. Stádo oviec plemena Cigaja a kôz sa vyháňa na pašu. V pozadí obec Proč a Slánske vrchy zahalené rannou hmlou.
6:30. Stádo oviec plemena Cigaja a kôz sa vyháňa na pašu. V pozadí obec Proč a Slánske vrchy zahalené rannou hmlou. Zdroj: REFRESHER/Mario Hudák

Ekofarma v divočině

Kromě kvalitní pastvy si z něj ovce a kozy (a samozřejmě turisté) mohou za jasného počasí vychutnat unikátní panoramatický výhled na Slanské vrchy, Beskydské predhorie, ale i Ondavskou a Laboreckou vrchovinu.

Z Haľagoše je vidět i na pohoří Vihorlat, Bachureň, Levočské vrchy, skupinu Stráží, Branisko, Černou horu a Šarišskou vrchovinu. A za zcela ideální viditelnosti i zasněžené vrcholky Tater.

Na ekofarme chovajú 967 oviec, 184 kôz, 170 kráv a 100 býkov.
Na ekofarme chovajú 967 oviec, 184 kôz, 170 kráv a 100 býkov. Zdroj: REFRESHER/Mario Hudák

Pokud jsi turista a ještě k tomu i gurmán a budeš se někdy motat kolem Prešova, nezapomeň se na tento vrch podívat.

Čerstvé výrobky z ekofarmy si pak můžeš vychutnat v restauraci a Steak House Farmer Area v Kapušanech u Prešova. Dokonce se tam dá za dobrou cenu i ubytovat a zrelaxovat ve wellness.

Ekologický chov oviec na ovčej farme nad obcou Proč.
Ekologický chov oviec na ovčej farme nad obcou Proč. Zdroj: REFRESHER/Mario Hudák
V tomto článku si přečteš:
  • Jak funguje ekofarma v obci Proč na severovýchodě Slovenska
  • Jaký je denní režim zvířat a jejich ošetřovatelů na farmě
  • Jak se dojí a kde se pasou ovce a kozy na produkci mléka a masa
  • Proč je těžké sehnat člověka ke zvířatům na farmu
  • Kolik mléka nadojí ovce a kolik koza

„Farma vznikla z bývalého družstva obce Pušovce. Měli tu tři velké ovčíny – v tomto kraji se nazývaly polomy. Byl tu i starý salaš. Na jeho místě je nyní postavena dojírna,“ říká zootechnička Bohumila Cmar Majeríková, která celou farmu spravuje. S ní, jejími kolegy, stovkami ovcí a koz, desítkami psů a koček strávím na této farmě celý den.

„Máme tu mléčná i masná plemena ovcí. Ta na mléko se ráno podojí, okolo půl sedmé se už vyhánějí na pastvu. Masové stádo chodí na vrch Haľagoš. Mléčné stádo ovcí spolu s kozami se pase směrem na obec Kuková,“ vysvětluje zootechnička.

„Hlavním chovem jsou ovce. Kozy jsme původně koupili kvůli vypasení křovin a na udržování pastvin. Postupně jsme je začali dojit, dnes už vyrábíme sýry, brynzu a jiné produkty i z kozího mléka,“ vysvětluje.

„Tady blízko v Podhořanech ještě chováme asi stovku býků, máme tam vlastní jatka. Všechno jde do restaurace a Steak Housu komplexu Farmer Area v Kapušanech u Prešova.“

Dnes vám okolo zvierat nevie a nechce robiť takmer nikto. Aj keď mu dobre zaplatíte.
Dnes vám okolo zvierat nevie a nechce robiť takmer nikto. Aj keď mu dobre zaplatíte. Zdroj: REFRESHER/Mario Hudák

„Dohromady tu pracuje 13 lidí. Farma by mohla produkovat ještě jednou tolik, i tak by se vše prodalo a snědlo. Máme ale velký problém s lidmi. Dnes vám kolem zvířat nedokáže a nechce dělat téměř nikdo. I když mu dobře zaplatíte.“

„Zvířata máme celoročně venku s přístupem do stáje. Jsme stoprocentní ekologický chov. Na noc je ale vždy zavíráme, loni nám ukradli 16 jalovic,“ dodává zootechnička. 

Stádo oviec na ekofarme v Proči práve vychádza z maštale a pridáva sa k ovciam na pašu.
Stádo oviec na ekofarme v Proči práve vychádza z maštale a pridáva sa k ovciam na pašu. Zdroj: REFRESHER/Mario Hudák

Od úsvitu do soumraku

Den na farmě začíná vlastně ještě v noci. O půl čtvrté se probouzí bača (nebo dnes oficiálně ošetřovatel) a dojička plus pracovnice výroby v jedné osobě. Bydlí přímo zde na farmě.

Několik ovčáckých psů a desítky koček jsou již na místě – před dojírnou. Čekají na snídani. Bača do automatické dojírny pro 50 zvířat nejprve nažene mléčné stádo. Tvoří ho 40 koz a 250 ovcí.

První se dojí kozy. Ve 4:00 už s plnými vemeny a hlavami ve žlabu s krmivem čekají na ranní dojení. Rádio s lidovkami vyhrává naplno, štěkají ovčáci, hučí pumpy, potrubí a stroje. Kozy podojí na dvě várky.

Dojáreň pre ovce je pripravená. Po kozách prichádzajú ovce.
Dojáreň pre ovce je pripravená. Po kozách prichádzajú ovce. Zdroj: REFRESHER/Mario Hudák

Dva dojiči šikovně vyměňují plastové přísavky s gumovými límci na vemenech. Z nich vedou hadičky s napumpovaným mlékem do potrubí a sběrné nádoby ve vedlejší místnosti mlékárny. Kozy jsou hotové do hodiny. Pak se odvedou zpět do stáje.

Přidej se do klubu REFRESHER+
Základní
125 Kč
Účtuje se jednou za 4 týdny
31,25 Kč / Týden
Přístup k prémiovým článkům
Přístup k benefitům
Méně reklam
150 kreditů každé 4 týdny na nákup benefitů
Roční - 17 %
1 500 Kč 1 250 Kč
Účtuje se jednou za rok
24,04 Kč / Týden
Přístup k prémiovým článkům
Přístup k benefitům
Úplně bez reklam
2 000 kreditů ihned na nákup benefitů
Sdílení článků kámošům a kámoškám
Všechny možnosti předplatnéhoMám slevový kód
Dokončením souhlasím s pravidly a podmínkami portálu Refresher.
Přidej se do klubu Refresher+ již od 125 Kč 25 Kč

Co se dozvíš po odemknutí?

  • Zda moderní ovčín smrdí, nebo ne
  • Které zvíře vede ovce na pastvu (pes to není)
  • Kolik dá mléka na jedno dojení ovce a kolik koza
  • Jaká zvířata ještě na farmě chovají
  • Jak funguje den na loukách a kdy končí
Dočti článek již od 125 Kč 25 Kč
Máš již předplatné?
Přihlásit se
Dočíst článek
Poslat sms
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 87217 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Odemknutí přes SMS
Tenhle článek
Poslat sms Jak to funguje?
Všechny články za měsíc
🤩 Pouze 36 Kč navíc
POSLAT SMS Jak to funguje?
Po odemčení získáš
Přístup k prémiovým článkům
Přístup k benefitům
Např.: 30 % zľava na ročné predplatné Rejoy , 20 % sleva na nákup v The Streets nebo Sleva 500 Kč při nákupu nad 1 250 Kč na lolipop.cz
Zobrazit všechny (9)
Domů
Sdílet
Diskuse