Přepnout do nočního režimu
Přepnout do denního režimu
Pondělí 23. 11. 2020 svátek má Klement

hledej na refresheru

Chceš dostávat notifikace i na tomto zařízení?
Zajímavosti - Slovensko
2
Mario Hudák
9. srpen 2020, 10:17
Čas čtení: 4:37
Uložený článek najdeš v nabídce uživatele.

Vyzkoušeli jsme si den na ovčí farmě. Proč je dnes těžké sehnat mladé lidi na práci se zvířaty?

Za šťavnatým steakem, hrudkou kozího sýra nebo ovčí brynzy stojí každodenní dřina lidí na farmách. Podívali jsme se, jak funguje ekofarma se stovkami zvířat.

Mario Hudák
9. srpen 2020, 10:17
Čas čtení: 4:37
Vyzkoušeli jsme si den na ovčí farmě. Proč je dnes těžké sehnat mladé lidi na práci se zvířaty?
Zdroj: REFRESHER/Mario Hudák
Musíš být přihlášený/á, abys mohl/a uložit článek.
Nepodarilo sa uložiť zmeny. Skús sa nanovo prihlásiť a zopakovat akciu.

V případě že problémy přetrvávají, kontaktuj prosím administrátora.
OK
2
Uložit na později.
Uložený článek najdeš v nabídce uživatele.

Chovají 967 ovcí, 184 koz, 170 krav a 100 býků. Ekologicky. Podnikají v uzavřeném cyklu. Farma, ovce, kozy, krávy i býci.

 

Jatka, mléko, maso, mléčné a masné produkty. Z farmy přímo do kuchyně a obchodu. Z kuchyně a prodejny do restaurace a lidem.

 

Historickou železniční stanici v Kapušanech u Prešova z konce 19. století předělali na Steak House. Vedle je samoobslužná restaurace s konzumací jídel bez omezení.

 

Ekofarma funguje vďaka bohatstvu prírodných pasienkov na južných svahoch Ondavskej vrchoviny v okolí obce Proč.
Ekofarma funguje vďaka bohatstvu prírodných pasienkov na južných svahoch Ondavskej vrchoviny v okolí obce Proč.Zdroj: REFRESHER/Mario Hudák

 

Jednoduché, funkční, ekologické. Srdcem všeho je farma, kde se z ovčího a kozího mléka vyrábějí bioprodukty. Ovčí sýr, brynza, žinčice.

 

Ekofarma funguje díky bohatství přírodních pastvin na jižních svazích Ondavské vrchoviny v okolí obce Proč.

 

Stáda koz a ovcí plemene Cigaja (mléko) a Suffolk (maso) se pasou přímo na nejvyšším vrchu tohoto regionu Haľagoši (642 m.n.m). 

 

6:30. Stádo oviec plemena Cigaja a kôz sa vyháňa na pašu. V pozadí obec Proč a Slánske vrchy zahalené rannou hmlou.
6:30. Stádo oviec plemena Cigaja a kôz sa vyháňa na pašu. V pozadí obec Proč a Slánske vrchy zahalené rannou hmlou. Zdroj: REFRESHER/Mario Hudák

Ekofarma v divočině

Kromě kvalitní pastvy si z něj ovce a kozy (a samozřejmě turisté) mohou za jasného počasí vychutnat unikátní panoramatický výhled na Slanské vrchy, Beskydské predhorie, ale i Ondavskou a Laboreckou vrchovinu.

 

Z Haľagoše je vidět i na pohoří Vihorlat, Bachureň, Levočské vrchy, skupinu Stráží, Branisko, Černou horu a Šarišskou vrchovinu. A za zcela ideální viditelnosti i zasněžené vrcholky Tater.

 

Na ekofarme chovajú 967 oviec, 184 kôz, 170 kráv a 100 býkov.
Na ekofarme chovajú 967 oviec, 184 kôz, 170 kráv a 100 býkov. Zdroj: REFRESHER/Mario Hudák

 

Pokud jsi turista a ještě k tomu i gurmán a budeš se někdy motat kolem Prešova, nezapomeň se na tento vrch podívat.

 

Čerstvé výrobky z ekofarmy si pak můžeš vychutnat v restauraci a Steak House Farmer Area v Kapušanech u Prešova. Dokonce se tam dá za dobrou cenu i ubytovat a zrelaxovat ve wellness.

 

Ekologický chov oviec na ovčej farme nad obcou Proč.
Ekologický chov oviec na ovčej farme nad obcou Proč. Zdroj: REFRESHER/Mario Hudák

 

V tomto článku si přečteš:
  • Jak funguje ekofarma v obci Proč na severovýchodě Slovenska
  • Jaký je denní režim zvířat a jejich ošetřovatelů na farmě
  • Jak se dojí a kde se pasou ovce a kozy na produkci mléka a masa
  • Proč je těžké sehnat člověka ke zvířatům na farmu
  • Kolik mléka nadojí ovce a kolik koza

 

„Farma vznikla z bývalého družstva obce Pušovce. Měli tu tři velké ovčíny – v tomto kraji se nazývaly polomy. Byl tu i starý salaš. Na jeho místě je nyní postavena dojírna,“ říká zootechnička Bohumila Cmar Majeríková, která celou farmu spravuje. S ní, jejími kolegy, stovkami ovcí a koz, desítkami psů a koček strávím na této farmě celý den.

 

 

„Máme tu mléčná i masná plemena ovcí. Ta na mléko se ráno podojí, okolo půl sedmé se už vyhánějí na pastvu. Masové stádo chodí na vrch Haľagoš. Mléčné stádo ovcí spolu s kozami se pase směrem na obec Kuková,“ vysvětluje zootechnička.

 

„Hlavním chovem jsou ovce. Kozy jsme původně koupili kvůli vypasení křovin a na udržování pastvin. Postupně jsme je začali dojit, dnes už vyrábíme sýry, brynzu a jiné produkty i z kozího mléka,“ vysvětluje.

 

„Tady blízko v Podhořanech ještě chováme asi stovku býků, máme tam vlastní jatka. Všechno jde do restaurace a Steak Housu komplexu Farmer Area v Kapušanech u Prešova.“

 

Dnes vám okolo zvierat nevie a nechce robiť takmer nikto. Aj keď mu dobre zaplatíte.
Dnes vám okolo zvierat nevie a nechce robiť takmer nikto. Aj keď mu dobre zaplatíte.Zdroj: REFRESHER/Mario Hudák

 

„Dohromady tu pracuje 13 lidí. Farma by mohla produkovat ještě jednou tolik, i tak by se vše prodalo a snědlo. Máme ale velký problém s lidmi. Dnes vám kolem zvířat nedokáže a nechce dělat téměř nikdo. I když mu dobře zaplatíte.“

 

„Zvířata máme celoročně venku s přístupem do stáje. Jsme stoprocentní ekologický chov. Na noc je ale vždy zavíráme, loni nám ukradli 16 jalovic,“ dodává zootechnička. 

 

Stádo oviec na ekofarme v Proči práve vychádza z maštale a pridáva sa k ovciam na pašu.
Stádo oviec na ekofarme v Proči práve vychádza z maštale a pridáva sa k ovciam na pašu. Zdroj: REFRESHER/Mario Hudák

Od úsvitu do soumraku

Den na farmě začíná vlastně ještě v noci. O půl čtvrté se probouzí bača (nebo dnes oficiálně ošetřovatel) a dojička plus pracovnice výroby v jedné osobě. Bydlí přímo zde na farmě.

 

Několik ovčáckých psů a desítky koček jsou již na místě – před dojírnou. Čekají na snídani. Bača do automatické dojírny pro 50 zvířat nejprve nažene mléčné stádo. Tvoří ho 40 koz a 250 ovcí.

 

První se dojí kozy. Ve 4:00 už s plnými vemeny a hlavami ve žlabu s krmivem čekají na ranní dojení. Rádio s lidovkami vyhrává naplno, štěkají ovčáci, hučí pumpy, potrubí a stroje. Kozy podojí na dvě várky.

 

Dojáreň pre ovce je pripravená. Po kozách prichádzajú ovce.
Dojáreň pre ovce je pripravená. Po kozách prichádzajú ovce.Zdroj: REFRESHER/Mario Hudák

 

Dva dojiči šikovně vyměňují plastové přísavky s gumovými límci na vemenech. Z nich vedou hadičky s napumpovaným mlékem do potrubí a sběrné nádoby ve vedlejší místnosti mlékárny. Kozy jsou hotové do hodiny. Pak se odvedou zpět do stáje.

 

Článek můžeš dočíst jen s aktivním REFRESHER+
Kdykoli ho jednoduše zrušíš
Už od 55.00 Kč měsíčně
VÍCE O PŘEDPLATNÉM

Co se dozvíš po odemknutí?

  • Zda moderní ovčín smrdí, nebo ne
  • Které zvíře vede ovce na pastvu (pes to není)
  • Kolik dá mléka na jedno dojení ovce a kolik koza
  • Jaká zvířata ještě na farmě chovají
  • Jak funguje den na loukách a kdy končí

Upozornit na chybu. Pokud jsi našel nedostatek v článku nebo máš připomínky, dej nám vědět.
Náhledový obrázek: REFRESHER/Mario Hudák Tagy: Farma, kozy, ovce, chov, salaš, poľnohospod, ovčia farma, pastier, dojička, zviaratá
Ohodnoť článek
3
Sdílej článek
Hodnocení tohoto článku je dostupné jen s aktivním předplatným REFRESHER+.
Předplatit
Zrušit
Při hodnocení článku nastala chyba. Zkus se nově přihlásit a znovu ohodnotit článek.

V případě že problémy přetrvávají, kontaktuj prosím administrátora.
OK
Dostávej nejlepší obsah mailem
Nestíháš všechno sledovat? Pošleme ti do schránky nejčtenější a nejlepší obsah.
Žádný spam. Kdykoli se můžeš z odběru odhlásit.
Posílat e-mail
Nejčtenější
Domů
Sdílet
Diskuse
Hledat
Více
Zapni upozornění a už ti nic neunikne!

Chceš vědět, co se děje, a mít přehled? Dostávej upozornění o nejžhavějších zprávách na Refresheru.

(Příklady: Hořel Notre Dame, Zemřel Mac Miller, Trailer na Avengers)
(Příklady: Sagan skončil první, Nový zákon s vlivem na moderní lidi, Dnes nás čeká zatmění slunce)
Pokud chceš, abychom ti poslali téměř všechny novinky, vyber tuto možnost.