Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
5. srpna 2020 8:03
Čas čtení 1:07
Viktor Kniš

Prešov nezaplatí fakturu na milion eur za bourání paneláku, kde explodoval plyn. Firmě pošle o stovky tisíc eur méně

NEWS
Uložit Uložené

Město Prešov nezaplatí milion eur za bourací práce po výbuchu paneláku na Mukačevské ulici z prosince minulého roku. Uhradí o 240 tisíc eur méně.

Město Prešov nezaplatí fakturu na milion eur (v přepočtu zhruba 27 milionů korun) za bourací práce, za kterou bylo opakovaně kritizováno. Podle jiných firem s podobným zaměřením se totiž práce daly udělat dokonce až o polovinu levněji.

Prešov zaplatí náklady spojené se záchrannými pracemi po výbuchu plynu na Mukačevské ulici, ke kterému došlo v prosinci minulého roku, jen do výše uznané v posudku z Ústavu soudního inženýrství Žilinské univerzity v Žilině.

Doporučeno
Chceš vědět, co stojí za dlouhou kariérou na YouTube? Vyzpovídali jsme čtyři české veterány, kteří stále točí Chceš vědět, co stojí za dlouhou kariérou na YouTube? Vyzpovídali jsme čtyři české veterány, kteří stále točí 4. srpna 2020 9:53

„Znalecký posudek je na částku 781 029,08 eur. Je to částka, kterou město vyplatí společnosti Matijka, protože to máme podložené, myslím si, že nejrenomovanějším znaleckým ústavem, který na Slovensku máme, a tato částka je nezpochybnitelná. Byly firmy, které tvrdily, že by to mohly udělat podstatně levněji, tak máme to černé na bílém, že levněji se to udělat nedalo,“ řekla primátorka Prešova Andrea Turčanová.

Společnost předala městu dvě faktury související se záchrannými pracemi na Mukačevské ulici v celkové výši 1 018 481,98 eura. Částka tak bude o zhruba 240 tisíc eur nižší.

„Má to v rukou také můj právník. Vím, že město s ním v úterý (3. 8.) prostřednictvím e-mailu komunikovalo. Prozatím bych se k tomu tak vyjádřil, protože je to velmi žhavá informace,“ řekl majitel firmy Peter Matijka.

Prešov nezaplatí miliónovú faktúru za búranie bytovky, kde explodoval plyn. Firme pošle o stovky tisíc eur menej
Zdroj: TASR - Milan Kapusta

Přednostka městského úřadu Alexandra Chapčáková potvrdila, že případem se zabývá Národní kriminální agentura. „Jsme plně součinní a předložili jsme všechny požadované doklady. Nyní se k těmto podkladům přidá ještě i znalecký posudek. Postupovali jsme se zákonem o civilní ochraně. Měli jsme mimořádnou situaci. Bez domova bylo více než 500 lidí z okolních bytů. Nechme to na ukončení vyšetřování NAKA, nepředbíhejme,“ řekla Chapčáková ohledně toho, že město údajně nemělo právní titul na pověření zmíněné firmy na provedení bouracích prací a odvoz sutin.
 
Velkou část demoličních prací udělala česká demoliční firma se speciální technikou za symbolické jedno euro.

Domů
Sdílet
Diskuse