Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
1. října 2020 17:08
Čas čtení 8:04
Ondřej Jarůšek

Rapové hity, 47 knockoutů a šampion 4 váhových kategorií. Toto je legendární Roy Jones Jr., soupeř Mikea Tysona

SPORT MIKE TYSON
Uložit Uložené

Přečti si příběh legendárního boxera Roye Jonese Jr., který bude brzy bojovat s Mike Tysonem.

Boxerská legenda, šampion neuvěřitelných čtyř váhových divizí, autor rapových hitů a milovník kohoutích zápasů. I takto by se dal ve zkratce popsat dnes již 51letý Roy Jones Jr., kterého již za několik týdnů čeká vysoce očekávaný exhibiční zápas s dalším legendárním boxerem – Mikem Tysonem.

O Iron Mikeovi jsme ti již několik článků přinesli, můžeš si například přečíst o jeho deseti nejlepších knockoutech nebo o zajímavostech z jeho turbulentního mládí i pozdějšího života.

Doporučeno
Takto Mike Tyson likvidoval své soupeře: Podívej se na 10 brutálních knockoutů legendárního boxera Takto Mike Tyson likvidoval své soupeře: Podívej se na 10 brutálních knockoutů legendárního boxera 1. září 2020 16:46

Nyní přišel čas na to, abychom si představili právě Tysonova soupeře. Podíváme se tak na highlighty Jonesovy profesionální kariéry, zaměříme se na jeho drsné dětství, kdy trpěl pod rukou tyranského otce, a přiblížíme ti netradiční pravidla, podle kterých budou vysloužilí boxeři v listopadu bojovat.

Nový článek
Zdroj: TASR/AP

Obří talent a tvrdá výchova 

Roy Jones Jr. je právem považován za jednoho z nejlepších boxerů své generace a dost možná všech dob. Za dlouhou řadou úspěchů tohoto rodáka z Floridy se však neskrývá pouze ohromná porce talentu, ale také dřina a tvrdé tréninky, které začal podstupovat už od poměrně raného dětství. To ještě pod dohledem svého autoritativního otce, který jej jako mladého chlapce k boxu přivedl. I on byl boxerem, a tak není divu, že ze svého syna chtěl vychovat také bojovníka.

Jak ale sám Roy Jones Jr. prozradil, ze svého otce měl hrůzu a rázná výchova, která hraničila s psychickým a fyzickým týráním, doháněla mladého chlapce až k myšlenkám na sebevraždu. Začalo to už v době, kdy bylo Royovi teprve kolem pěti let. Otec si klekl před synem na kolena a začal jej bít. „Co je? Už nemůžeš? Říkal jsem ti, že seš moc malej. Říkal jsem ti, že seš moc pomalej. Teď ještě budeš brečet? Budeš brečet, jak nějaká malá ufňukaná holka?“ křičel na něj.

V šesti letech dostal od otce k Vánocům brokovnici, v sedmi jej nutil řídit traktor. O rok později jej hodil do hlubokých vod Mexického zálivu, aby se naučil plavat. Svého syna taky posadil na koně nebo býka, i když na nich neuměl jezdit. „Po čase už mi bylo jedno, jestli si ublížím nebo jestli zemřu. Trpěl jsem každý den. Měl jsem z otce hrozný strach. Když přijel domů, začal hledat něco, co jsem udělal špatně. Nebylo před tím úniku. Každý den byl stejný: škola, domácí úkoly, práce na farmě, trénink,“ popisoval Roy své krušné dětství.

Nový článek
Zdroj: TASR/AP

Možná ale právě i tato výchova z něj udělala tak nezlomného a obávaného boxera. Jako amatér Roy zvítězil ve 113 zápasech, prohrál pouze třináctkrát a triumf slavil i na několika národních turnajích.

Obrali ho o zlatou medaili na olympijských hrách 

Vyzkoušej předplatné
za 129
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 89358 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS

Co se dozvíš po odemknutí?

  • Podle jakých neobvyklých pravidel bude zápas Roye Jonese Jr. a Mikea Tysona probíhat
  • Kdo měl být Tysonovým soupeřem před Royem Jonesem Jr.
  • Jaké rapové hity Roy Jones Jr. nahrál
  • Proč obhajoval kohoutí zápasy
  • Jak se stal boxerskou legendou
  • Co dokázal jako první boxer po 106 letech
Domů
Sdílet
Diskuse