Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
15. listopadu 2020 10:15
Čas čtení 5:17
Miriam Rumanková

Kabelky Birkin od Hermès stojí stovky tisíc korun. Proč si někteří Češi koupí kousek kůže v ceně malého bytu?

Kabelky Birkin od Hermès stojí stovky tisíc korun. Proč si někteří Češi koupí kousek kůže v ceně malého bytu?
Zdroj: Instagram/kyliejenner
MÓDA
Uložit Uložené

V butiku si musíš koupit model, který ti personál nabídne. Někteří přesto nákup Birkin považují za lepší investici než koupi nemovitosti.

Kabelky s názvem Birkin od francouzské značky Hermès jsou bezpochyby nejdražšími módními doplňky této kategorie na světě. Cena jednoho kousku se pohybuje od 250 tisíc korun až po více než 11 milionů korun. Nejdražší kabelka od značky Hermès se prodala v roce 2019 za astronomických 500 000 amerických dolarů (zhruba 11,1 milionu korun). V čem jsou tak výjimečné a proč do nich někdo investuje tolik jako například do nemovitostí?

Kabelku Birkin od Hermès si kupujú aj Slováci. Ochotní sú za ňu zaplatiť aj 20- tisíc eur. Prečo sa do nich oplatí investovať?
Zdroj: Instagram/m.t.l1968
V tomto článku si přečteš:
  • Podle koho je pojmenována Birkin od Hermès
  • Kolik let musí trénovat švadleny, aby mohly ušít Birkin
  • Kdo vlastní Birkin za 500 000 dolarů
  • Jak si můžeš koupit Birkin
  • Kdo má největší sbírku Birkin kabelek na světě

Jak to celé vzniklo

Příběh Birkinek začíná s jejich jmenovkyní – Jane Birkin. Anglická herečka si při letu z Paříže do Londýna sedla vedle vedoucího představitele značky Hermès, Jeanse-Louisse Dumasse. Jane byla známá tím, že všude, kam chodila, nosila s sebou proutěný košík a používala ho opravdu na všechno.

Říká se, že v něm měla potraviny i dětské pleny. Když se pokoušela vložit koš do prostoru pro příruční zavazadla, víko se otevřelo a obsah se rozsypal po celé uličce. Jane si začala stěžovat, že nemůže najít víkendovou tašku, která se jí líbí a Dumas se jí představil jako šéf Hermès. Dvojice strávila let skicováním všech možných návrhů kabelek, které by ženám vyhovovaly.

Kabelku Birkin od Hermès si kupujú aj Slováci. Ochotní sú za ňu zaplatiť aj 20- tisíc eur. Prečo sa do nich oplatí investovať?
Zdroj: Instagram/janebirkindaily

O rok později představil Jeans-Louiss Dumass Jane kabelku Birkin, která měla prostorný ale zato propracovaný kožený design, který je ideální pro denní nošení. Kapsy na Birkin byly navrženy funkčně tak, aby byly pevně utěsněny a nic z nich nemohlo vypadnout.

Společnost Hermès začala vyrábět tašky v Paříži z prvotřídních materiálů, jako je telecí kůže, kůže z aligátora nebo pštrosa. Je tomu tak dodnes a každý jeden kousek vyrábějí ručně. Tito řemeslníci trénují roky a roky, aby vyrobili jednu z těchto kabelek. Někteří z nich musí trénovat i 10 let, aby jim dovolili stát se součástí módní ikony z Francie.

Začátky nebyly vůbec snadné ani pro Birkinky

Při prvním uvedení na trh Birkinky nebyly až tak populární. Teprve v 90. letech se Birkin stala jednou z ikonických tašek. V dnešní době jsou symbolem luxusu. Victoria Beckham jich údajně vlastní více než 100. Hodnota její osobní sbírku se odhaduje na 2 miliony dolarů. Za největší sběratelku Birkinek na světě se považuje Jamie Chua ze Singapuru s jejími dvě stě kabelkami.

Proč jsou Birkin kabelky šíleně drahé

Jedním slovem exkluzivita. Existuje řada faktorů, které ovlivňují finální cenu Birkinky. Skutečně záleží na kůži, barvě, velikosti kabelky nebo spony. 

Dalším důvodem vysoké ceny tašky je její omezená dostupnost. Celkový počet tašek Birkin, které společnost ročně vyrobí, je tajemstvím. Odhaduje se však, že v oběhu jich může být kolem 200 000 kusů.

Jak se můžeš dostat k Birkin

Získat Birkinku není jednoduché. Nemůžeš jen tak naběhnout do obchodu a koupit si ji. I když v minulosti ještě existoval seznam čekatelů, dnes už můžeš jen doufat, že budeš natolik důležitý nebo budeš mít chuť v Hermès nechat dostatečnou částku, aby ti tašku nabídli. Ani v tomto případě ještě nemáš vyhráno. Není jisté, že ti prodavači přinesou tvou požadovanou velikost v tvé vysněné barevné kombinaci. 

„Mnoho zemí už systém ‚waiting list‘ zrušilo, tuším ani nejbližší Vídeň vás na něj nezapíše, pouze vás odbudou s odpovědí stylem ‚waiting na waitinglist‘. Myluxbazar má personalsopperky v celé Evropě, tak jen trpělivě vyčkáváme, které se něco podaří urvat, a druhá polovina jsou naše zákaznice, které měly to štěstí ji koupit a vzaly ji jen s úmyslem prodat,“ řekla pro REFRESHER Viktória Cis, zakladatelka MYLUXBAZARU, kde můžeš najít Birkinku přímo z obchodu na jednom z mála míst v našich končinách.

Vyzkoušej předplatné
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 90768 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS

Co se dozvíš po odemknutí?

  • Jak může běžný smrtelník získat Birkin
  • Kolik jsou za Birkin ochotni zaplatit Češi
  • Kdo vlastní nejdražší Birkin na světě
  • Proč je investice do Birkin výhodná
Domů
Sdílet
Diskuse