Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
30. prosince 2020 10:35
Čas čtení 1:13
Sponzorovaný obsah

Boříme mýty: opravdu může rýže zachránit tvůj utopen mobil?

TECH
Uložit Uložené

Co by si měl dělat v případě, že si utopil svůj smartfon?

Rozbitý displej a utopen mobil. Dva nejčastější problémy, které může majitel smartphonu zažít. Můžeme jen tiše spomínat při pohledu do minulosti, kdy ani jeden z těchto problémů v podstatě neexistoval. Schválně, zkus zalovit v paměti a vzpomenout si, jestli jsi někdy viděl rozbitou tlačítkovou Nokii.

fixservis, mobil, nokia 3310, smartfón, smartphone
Zdroj: Unsplash.com

Moderní smartphony a rýže

V dnešní době však již nepoužíváme jednoduché telefony, vybavené dohromady pěti funkcemi, ale propracované a neuvěřitelně výkonné přístroje, spojující v sobě schopnosti několika zařízení najednou. Tato složitost si vybírá svou daň, a tou je vyšší citlivost našich smartphonů. Mají množství drobných otvorů, jsou křehké a jen málokdy odolají většímu nárazu nebo pádu.

S tím souvisí i jejich nízká odolnost vůči vodě. Zatímco ve starých telefonech se dostala maximálně tak ke klávesnici, v moderních smartphonech se voda často bez problémů dostane až ke základní desce, nebo pod displej, kde může nadělat největší škody.

fixservis, mobil, nokia 3310, smartfón, smartphone
Zdroj: Unsplash.com

Proč vložení mobilu do rýže nefunguje?

Starý (a mnohými "ověřený") návod byl strčit utopen mobil do rýže. To však už v dnešní době neplatí. Množství testů potvrdilo, že vlhkost, která pronikla do mobilního zařízení, nemá v "rýžovém obalu" vůbec tendenci klesat. Rýže tak smartphone nejenže nevysuší, ale může ho dokonce ještě více poškodit. Obsahuje totiž škrob, který se z ní může dostat do otvorů v zařízení a způsobit tak ještě větší škody. Pro zařízení by proto bylo lepší, kdyby jsi ho nechal jen volně položený, kdesi na poličce.

fixservis, mobil, nokia 3310, smartfón, smartphone
Zdroj: Unsplash.com

Skutečné řešení

Pokud ti mobil spadl do vody, nejjistější je okamžitě ho vypnout a zanést do servisu. Odborníci z Fixshop-u to doporučují i v případě, že se zařízení zdánlivě nic nestalo a funguje dále. To však velmi snadno může být jen dočasné, dokud se voda nedostane například k základní desce a nezpůsobí tam zkrat. Je proto důležité návštěvu servisu neodkládat a co nejdříve se ujistit, že i poslední kapka vody byla odstraněna a telefon může bez problémů fungovat dál.

Domů
Sdílet
Diskuse