Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
14. prosince 2020 12:22
Čas čtení 1:07
Tereza Šnajdrová

Bývalá primátorka Krnáčová o boji s rakovinou: Není sice ještě vyhráno, ale prý jsem na dobré cestě

NEWS
Uložit Uložené

Ženy vyzývá k prevenci a pravidelné kontrole na mamografii.

Bývalá pražská primátorka Adriana Krnáčová popsala boj s rakovinu. Tu přes léto maskovala parukou. Diagnostikována jí byla už na začátku letošního roku. Pro pořad Život ve hvězdách televize Nova popsala stinné stránky chemoterapie, ale i to, jak se jí daří se zákeřnou nemocí bojovat.

Doporučeno
Život Anny s hraniční poruchou osobnosti: Až 90 % hraničářů o sebevraždě buď přemýšlí, nebo se ji rozhodne provést (Rozhovor) Život Anny s hraniční poruchou osobnosti: Až 90 % hraničářů o sebevraždě buď přemýšlí, nebo se ji rozhodne provést (Rozhovor) 14. prosince 2020 9:54

Dozvěděla jsem se to někdy začátkem roku, možná paralelně s tím covidem. Musíte to nějak vstřebat a začít s léčbou, která byla 50 na 50. To si uvědomuji až teď,“ popsala Krnáčová začátek nemoci. Doktorka ji zároveň doporučila, že boj s rakovinou probíhá také v hlavě a je důležité to nevzdat.

Ačkoliv má politička léčbu chemoterapií již za sebou, nad nemocí ještě úplně nezvítězila. „Není sice ještě vyhráno, ale prý jsme na dobré cestě. Chemoterapie není žádná sranda, hlavně ten druh, který jsem dostávala já. Je celkem agresivní. Od vypadávání vlasů, což je to nejmenší, vám prostě odcházejí životní funkce, takové ty běžné. Nemáte absolutně chuť v puse, jste strašně unavení, takže tři kroky pro vás znamenají nadlidský výkon. Nemůžete si ani dojít na toaletu,“ mluvila o náročné léčbě.

Chytají vás různé mykózy, hnijou vám nehty. Nejhorší pro mě bylo v podstatě nedat to až tolik znát svému partnerovi a rodině, ačkoliv partner to viděl velice dobře,“ přiznala v pořadu.

Na rakovinu přišla Krnáčová náhodou, když navštívila doktora kvůli bolavému rameni. „Protože sportuji, tak jsem tu ruku skoro nemohla používat. Po ultrazvuku mi paní doktorka řekla, ať navštívím specialistu, tak už jsem začala tušit, že není něco v pořádku. Za dva dny jsem se dozvěděla, že něco není hodně v pořádku,“ vzpomíná bývalá primátorka.

Nyní apeluje na ženy, aby riziko onemocnění rozhodně nepodceňovaly a pravidelně chodily na mamograf. Právě preventivní prohlídky a pozorování vlastního těla může pomoci odhalit nemoc již v počátku.

Domů
Sdílet
Diskuse