Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
19. prosince 2020 13:22
Čas čtení 0:48
Viktor Kniš

FOTO: V některých velkých řetězcích na Slovensku lidé zboží kromě potravin a drogerie nekoupí, regály jsou zajištěny páskou

NEWS KORONAVIRUS SLOVENSKO
Uložit Uložené

Na Slovensku platí od soboty přísnější pravidla, která mají připomínat vánoční lockdown. Souvisí s nimi i omezení pro provozy a služby.

Slovenské řetězce se v sobotu 19. prosince začaly přizpůsobovat nové vyhlášce, podle níž mohou zůstat otevřeny jen „esenciální obchody a služby“. Podle tamního Úřadu veřejného zdravotnictví nemohou velké prodejny jako Tesco, Kaufland, Lidl nebo Billa nabízet tzv. smíšené zboží, resp. nic, co nepatří mezi potraviny a drogerii.

„ÚVZ SR považoval za nezbytné ve vyhlášce zdůraznit, že se nepředpokládá prodej sortimentu, který ve smyslu usnesení vlády nepředstavuje sortiment potřebný k uspokojení základních potřeb,“ uvádí se ve vyhlášce.

Doporučeno
Do druhé řady se rozhodně nepřihlásím. Už nemám důvod, říká František ze Svatby na první pohled (Rozhovor) Do druhé řady se rozhodně nepřihlásím. Už nemám důvod, říká František ze Svatby na první pohled (Rozhovor) 16. prosince 2020 21:40

Podle diskusí na Facebooku reagují na výzvu řetězce postupně. Zatímco v některých částech Slovenska bylo ještě ráno možné v Kauflandu koupit i barvu na vlasy, jinde už zaměstnanci oblepovali červeno-bílými páskami i regály s alobalem, baterkami do ovladače a vánočními ozdobami.

Prodejci se již před vyhlášením zákazu bránili s tím, že takové omezení je protizákonné. Shodly se na tom ve společném postoji i dvě nejdůležitější obchodní organizace – Slovenská aliance moderního obchodu a Svaz obchodu.

„Dodnes nezazněl z hlediska protiepidemiologických opatření jediný argument, na jehož základě je možné dělat (zmíněnou) regulaci. Veškerá ostatní regulace z hlediska hospodářské soutěže je v tomto případě nelegální. Jediný úřad, který může regulovat hospodářskou soutěž, je Antimonopolní úřad SR a nikoli úřad hlavního hygienika,“ řekl předseda aliance moderního obchodu Martin Krajčovič.

Lockdown
Zdroj: Facebook/Peter Š.
Lockdown
Zdroj: Peter M./Facebook
Lockdown
Zdroj: TASR – František Iván
Lockdown
Zdroj: TASR/František Iván
Lockdown
Zdroj: Adam B./Facebook
Lockdown
Zdroj: Lenka B./Facebook
Lockdown
Zdroj: Peter B./Facebook
Lockdown
Zdroj: Michelle Rebecca P.
Domů
Sdílet
Diskuse