Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej klub Refresher+ už od 0 Kč 😱
7. ledna 2021 v 14:18
Čas čtení 0:43
Viktor Kniš

WHO chce ještě přísnější lockdown v celé Evropě

NEWS
Uložit Uložené

Velkou část světa momentálně trápí nový kmen koronaviru, který je podstatně více nakažlivý než jeho předchozí verze. To je důvod, proč je třeba zpřísnit opatření, tvrdí WHO.

Podle WHO by země Evropské unie měly ještě alespoň na krátký čas zpřísnit zavedená opatření, aby zamezily šíření nového a mnohem agresivnějšího kmene koronaviru. Ten sice podle vědců nezpůsobuje těžší průběh onemocnění, snadněji se ale přenáší, čímž zvyšuje reprodukční číslo a v konečném důsledku i nápor v nemocnicích. 

Šéf Světové zdravotnické organizace pro Evropu Hans Kluge na online tiskové konferenci prohlásil, že jen tak se může podařit vyrovnat strmou křivku případů nákazy v některých zemích, informuje Independent.

Doporučeno
Vláda prodloužila lockdown do 22. ledna Vláda prodloužila lockdown do 22. ledna 7. ledna 2021 v 10:42

Otázkou je také strategie vakcinace. WHO navrhuje, aby si země přizpůsobily časové rozpětí mezi dvěma dávkami vakcín podle svých možností a schopností s cílem co nejefektivnějšího očkování. Každá země dokáže využít přísun dávek po svém, některé mají úzké hrdlo v počtu očkovacích stanic, jiné v počtu dodaných vakcín. I proto EU dávkování vakcín společností Pfizer a Moderna jen doporučuje. 

Země se mají podle šéfa WHO pro Evropu zamyslet nad tím, jak by současná opatření týkající se lockdownu, ale i nošení roušek a mytí rukou ještě zpřísnily. Týkat se mohou například vhodnějšího systému testování, rozšířené karantény nebo izolací. Kluge zároveň vyzývá k dodržování opatření. 

Domů
Sdílet
Diskuse