Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
14. února 2021 12:25
Čas čtení 6:36
Jakub Paulík

Očekávaný sex Johna Lennona či pletky s nacistkami. I takto vypadaly vztahy na historických fotografiích

Očekávaný sex Johna Lennona či pletky s nacistkami. I takto vypadaly vztahy na historických fotografiích
Zdroj: Click Photo-Parade magazine
HISTORIE
Uložit Uložené

Novináři předpokládali, že je John Lennon pozval na přímý přenos sexu s jeho manželkou. Byli však na omylu.

14. únor je svátkem zamilovaných, který každoročně po celém světě oslavují miliony párů. Vzhledem k pandemii koronaviru jsou aktuální možnosti pro zamilované páry omezené, ale historie nám dokazuje, že určitě mohlo být i hůř. V novém článku ze série historických fotografií jsme se tentokrát zaměřili na vztahy a zamilované páry.

Podívali jsme se na příběh Romea a Julie ze Sarajeva, které rozdělila až smrt během války v Bosně a Hercegovině, nebo na muže z Pákistánu, který se pokoušel zachránit svou ženu nakaženou cholerou. Kromě těchto tragických případů však v článku najdeš i humorné ohlédnutí za dobovými tipy na rande z roku 1938, které by v 21. století neměly žádné místo.

Doporučeno
Drastické mučení v Iráku či výskoky lidí z Dvojčat. 10 slavných fotografií a příběhy, které se k nim vážou Drastické mučení v Iráku či výskoky lidí z Dvojčat. 10 slavných fotografií a příběhy, které se k nim vážou 24. listopadu 2020 9:30
V tomto článku si přečteš:
  • Jak vypadala láska mezi Afroameričanem a bílou Američankou začátkem 20. století

  • Doporučení na rande pro svobodné ženy ve 30. letech 20. století

  • Proč nemohla žena na setkání s partnerem popíjet hodně alkoholu

  • Která slavná osobnost pochází ze vztahu s nacistickým vojákem

  • Co víme o 2 800 let starých kosterních pozůstatcích s přezdívkou The Lovers (Milenci)

Láska se nedívá na rasové rozdíly (1932) 

 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Lisa Frucht (@costumeinspiration)

Pro zobrazení fotografie ve vysoké kvalitě klikni sem

Afroamerický fotograf James Van Der Zee se narodil v USA koncem 19. století, a tak plně zažil tamní rasismus namířený proti Američanům černé pleti. Jeho záběr z Harlemu z roku 1932 však příkladně poukazuje na to, že láska nezná žádné rasové hranice a nenechá se ovlivňovat společenskými předsudky.

Podle The Museum of Modern Art z New Yorku fotograf na fotografii zachytil zamilovaný pár, který rozhodně neměl hluboko do kapsy. Svědčí o tom jejich luxusní kabáty z kožešiny z mývala a elegantní vůz Cadillac V 16, který prý vyrobili pouze v počtu 4 000 kusů.

James Van Der Zee se při své práci mimo jiné zaměřoval na fotografování běžného života Afroameričanů. V Harlemu fotografoval život v klubech, svatby, pohřby či několik známých afroamerických osobností. Momentku Jamese Van Der Zeena americký časopis Time zařadil do výběru 100 nejvlivnějších fotografií všech dob.

Tipy na rande pro dívky, které jsou single (1938)

Tipy na rande
Zdroj: Click Photo-Parade magazine

Žijeme v moderní době plné technologií, které nám pomáhají navazovat vztahy s jinými lidmi. Hledáme partnery přes aplikace jako Tinder, Badoo, Twooo nebo využíváme profesionální pomoc „seznamek“. Atmosféra poznávání našich potenciálních partnerů je navíc výrazně uvolněnější, než jak tomu bylo v minulosti.

Doporučeno
Nová seznamovací aplikace Thursday funguje jen jeden den v týdnu. Na rande se musíte dohodnout do 24 hodin Nová seznamovací aplikace Thursday funguje jen jeden den v týdnu. Na rande se musíte dohodnout do 24 hodin 16. března 2021 6:55

Komické připomenutí „randění“ z minulosti nám poskytují například archivní záznamy z magazínu Parade z roku 1938. V nich si můžeme přečíst několik tehdejších rad pro svobodné ženy, které jim měly objasnit, jak se chovat na setkání s mužem. Pravidla by se dala shrnout jednou větou — udělej vše pro to, aby se muž cítil dobře. A tvé pocity? Na nich moc nezáleží.

Američanka koncem 30. let 20. století by podle těchto doporučení neměla na rande příliš pít, protože bude působit hloupě. Nedoporučovalo se ani půjčování kapesníků na setření rtěnky. „Správná žena“ měla v dané době raději odejít například na toaletu, aby ji muž při úpravách neviděl.

Žena zároveň nesměla nechat muže čekat, měla ho přivítat s úsměvem, nesměla působit znuděně (i kdyby se skutečně nudila), neměla mluvit o svém oblečení, ale pouze o tom, co zajímalo muže, a doporučovalo se také, aby nežvýkala žvýkačku, uvádí Daily Mail.

Vyzkoušej předplatné
za 129
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 94301 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS

Co se dozvíš po odemknutí?

  • Jak byly trestány ženy, které během 2. světové války kolaborovaly s Němci

  • Jak na Marilyn Monroe vzpomíná její první manžel, za kterého se provdala v 16 letech, a proč ji studio nutilo, aby se rozvedla

  • Jak dopadl postelový protest Johna Lennona a Yoko Ono, od kterého novináři čekali vášnivý sex v přímém přenosu

  • O muži, který během válečného konfliktu zachraňoval svou ženu nakaženou cholerou

  • Jak vznikl symbol míru a lásky války v Bosně a Hercegovině — „Romeo a Julie ze Sarajeva“

Domů
Sdílet
Diskuse