Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
27. února 2021 9:30
Čas čtení 10:28
Dominik Vetrák

10 knižních scén, které ve filmech o Harrym Potterovi nedávají smysl nebo nám chybí, protože jsou nesmírně cool

FILMY A SERIÁLY
Uložit Uložené

Co z knih chybělo ve filmech o Harrym Potterovi tobě?

V televizi i letos poběží Harry Potter. Filmy z této série neztrácí ani po letech na popularitě, divákům se ale nezřídka stává, že si při sledování musí googlit významy některých scén nebo jen nevědí, jak se dané události staly. Ve filmech toho totiž není vysvětleno opravdu hodně, a tak to ani nemůžeme všechno vyjmenovat. Rovněž se nezaměříme ani na plot holes, tedy nelogické věci, které ve filmech či v knihách nedávají smysl (byly by jich desítky). 

Namísto toho se zaměříme na filmy, které obsahují několik událostí a scén, které oproti knihám nedávají smysl. Může za to fakt, že tvůrci ignorovali některé věci z knih, respektive o nich nevěděla ještě ani autorka J. K. Rowlingová. O té je známo, že si příběh a různé detaily i důležité scény vymýšlela za pochodu. Někdy však za tyto chyby nemůže ani jedna strana. Scénář filmu se někdy dokončil před vydáním další knihy, a tak se tvůrci nedozvěděli o podstatných detailech.


Takových věcí je více, ale my jsme se rozhodli upozornit na pět z nich, které nás trápí nejvíce. Další pětka je pak sestavena ze scén a z událostí, které nám ve filmech chybí prostě z toho důvodu, že jsou opravdu cool.

Doporučeno
Proč Wanda a Vision mluvili s diváky jako Deadpool? Kdo je ve skutečnosti Agnes a co znamenal tajemný konec epizody? Proč Wanda a Vision mluvili s diváky jako Deadpool? Kdo je ve skutečnosti Agnes a co znamenal tajemný konec epizody? 20. února 2021 15:30

1. Oboustranné zrcadlo

Two-way mirror“ je dárek od Siriuse Blacka. Harry díky němu mohl kdykoliv komunikovat se svým kmotrem, tak jak to kdysi dělal Sirius se svým otcem Jamesem. Sirius ho Harrymu daruje v páté knize, ale ve filmu o tom není ani zmínky. Když Sirius zemře, Harry ho v hněvu rozbije, protože s kmotrem už nemá jak komunikovat. Na začátku sedmé knihy i filmu si ho zabalí do kufru, i když ví, že mu už neposlouží. 

V sedmičce má důležitou roli, když mimo jiné zachrání Harryho a spol. uvězněné v Malfoyově domě poté, co Harry někoho v zrcadle poprosí, aby jim pomohl. Šlo o Aberfortha Brumbála, Albusova bratra, který zrcadlo koupil od Mundunguse Fletchera.

Divák je však v sedmém i osmém filmu značně zmatený, protože filmy nikdy zrcadlo nepředstavily a ani neukázaly, jak se k Harrymu dostalo či k čemu slouží. Jde o jeden z příkladů, kdy lidé, kteří knihy nečetli, značně tápali ve tmě a museli si domýšlet.

Harry Potter
Zdroj: Warner Bros. Pictures

2. Dluh Petera Pettigrewa a jeho smrt

Pettigrew vděčil za svůj život Harrymu Potterovi. Nebýt jeho, Remus Lupin a Sirius Black by ho za zradu svého přítele Jamese Pottera ve třetím díle zabili. Brumbál informoval Harryho, že záchrana Pettigrewa nepřijde vniveč a jednou se dluh bude muset vyrovnat. Stane se tak v momentě, kdy Peter drží Harryho, ale ten mu v domě Malfoyů připomene, že mu dluží svůj život.

Pettigrewova ruka vyrobená Voldemortem se proti němu obrátí a uškrtí jej. Tato scéna měla pro postavu Pettigrewa a tématiku kouzelnického dluhu/odpuštění velký význam. Ve filmu však vidíme, jak Pettigrew padne na zem po zaklínadle Dobbyho s hlasitým „au“. Scéna vyzní úsměvně, což by až tak nevadilo, kdyby nešlo o poslední Pettigrewovu scénu ve filmech.

Nedočkali jsme se ani jeho smrti, jen „vtipného“ bouchnutí o zem jako z Toma a Jerryho. Jeho absence v dalším filmu působí jako pěst na oko a celá scéna zcela kazí dojem. Tvůrci se báli, že původní škrcení by vypadalo nepříjemně a děti v kině by byly vystrašené, ale nemuseli proto z jeho smrti udělat grotesku, no ne? 

3. Jak Harry věděl o diadému a náhrdelníku Heleny z Havraspáru ještě před tím, než se dozvěděl o viteálech

Brumbál v šesté knize seznámí Harryho s viteály, temnými předměty, které slouží jako schránky na kousky duše. Zamezují tomu, aby člověk, který viteál vytvořil, skutečně zemřel. Jeho duše bude žít i nadále a existují způsoby, jak ho naplno oživit.

Voldemort se bál smrti, a tak jich vytvořil celkem sedm. Patřil mezi ně i náhrdelník Salazara Zmijozela, který skončil v majetku rodiny Gauntových — tedy u předků Voldemorta. Harry a spol. se s tímto náhrdelníkem setkali už ve Fénixově řádu, když se ho neúspěšně pokoušeli otevřít, a tak ho nechali válet se v domě na Grimauldově náměstí. 

Harry Potter
Zdroj: Warner Bros. Pictures

Nevěděli, že jde o viteál. Tehdy ještě ani netušili, co to viteál je. Ve filmech se tato scéna neobjeví, neboť tvůrci tehdy ještě nevěděli, jaký bude mít náhrdelník význam. Toto knižním fanouškům až tak nevadilo. Problémem však byl diadém Heleny z Havraspáru jako další viteál.

Harry se s ním setkal v Princi dvojí krve, když s Ginny ukrývali učebnici Prince dvojí krve o lektvarech v Komnatě. V sedmém díle si tedy vzpomněl, že se s ním už jednou setkal. V šestém filmu však tuto scénu s Ginny a diadémem nevidíme, takže na ni v sedmičce nemohli odkazovat. Namísto toho změnili ve filmech důležitou věc. V knihách není Voldemort schopný vycítit, když někdo zničil viteál. Ve filmech to cítí a Harry vidí, na co tehdy myslí.

Jednou z takových myšlenek je i Helena z Havraspáru a její diadém. Ve filmech tedy nedává smysl, že Voldemort cítí ztrátu jen vybraných viteálů, a to jen ve chvíli, kdy se to hodí příběhu. Přitom by stačilo natočit flashback, ve kterém si Harry v nouzové místnosti tohoto diadému všimne a kde by mu Ginny mohla říct, že se podobá tomu, jaký nosila Helena z Havraspáru.

Harry Potter
Zdroj: Warner Bros. Pictures

4. Jak si chudí Fred a George Weasleyovi otevřeli velký obchod ve Zlaté uličce?

V knihách je to docela logické a jasné. Harry za výhru v turnaji tří kouzelníků dostane 1 000 galeonů. Vzhledem k smrti Cedrika Diggoryho však s nimi nechce mít nic společného, a tak je daruje Weasleyovým, aby si splnili sen.

Vyzkoušej předplatné REFRESHER+
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 95155 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS

Co se dozvíš po odemknutí?

  • Jak unikli Barty Crouch jr. a Sirius Black z Azkabanu.
  • Jak Hermiona odhalila tajemství reportérky Rity Holoubkové.
  • Jak vytvořili Sirius, James, Remus a Peter Pobertův plánek a co všechno z jejich příběhu filmy vynechaly.
  • Které změny ve finálním souboji o Bradavice nás mrzí nejvíce a o které skvělé knižní duely jsme přišli.
  • Jak moc ve filmu chybí flashbacky o Voldemortově mudlovské rodině a smrti Brumbálovy sestry.
Domů
Sdílet
Diskuse