Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
17. dubna 2021 9:30
Čas čtení 6:13
Katarína Danková

Oblečení nemá pohlaví. Unisex vytváří přitažlivost díky sexy kontrastu mezi nositelem a oděvem

Oblečení nemá pohlaví. Unisex vytváří přitažlivost díky sexy kontrastu mezi nositelem a oděvem
Zdroj: Unsplash/Cerqueira/volně k užití
MÓDA
Uložit Uložené

Genderless móda nabírá stále více na popularitě, ale málokdo ví, kde tento trend vznikl a odkdy můžeme hovořit o moderním unisex oblečení. Hvězdy ve světě se s ní ztotožňují, ale jak je to u nás?

Harry Styles v róbě od Gucciho nebo Billie Eilish v oversize kompletu. Světové hvězdy udávají trendy po staletí a není tomu jinak ani v současnosti. Nejnovějším stylem je překračování (a míchání) hranic tradičního mužského a ženského oblečení.

Unisex, androgynní, eklektická či genderless fashion. Všechno jsou to pojmy, kterými se označuje genderově neutrální móda. Trend nabírající v 21. století popularitu převážně mezi mladou generací Z pomalu uvolňuje zažité stereotypy v módě.

V tomto článku si přečteš:
  • Kam sahají počátky unisex módy
  • Jaká žena si jako první oblékla kalhoty
  • Jak unisex módu formovala válka
  • Proč se kombinézy staly genderově neutrálním oblečením v minulém století
  • Zpěvák jaké skupiny si na svůj koncert oblékl šaty
  • Jak se tomuto trendu přizpůsobily světové fashion weeky
  • Proč se u žen více akceptují „typické pánské“ prvky v oblečení než naopak
  • Proč je genderově neutrální móda udržitelnější
  • Jak je to s genderless módou v Česku
  • Zda unisex oblečení sedí opravdu každému

Zamyslel ses někdy nad tím, zda jde o nový trend, nebo něco, co se do módy po staletích vrátilo? Ať už jsi milovníkem nejnovějšího unisex trendu, nebo dáváš přednost tradičnější módě, informace v tomto článku tě překvapí.

Doporučeno
Trendy se vyplatí inspirovat, ale neměli bychom se jimi stresovat a otrocky je následovat, tvrdí stylistka Kanisová Trendy se vyplatí inspirovat, ale neměli bychom se jimi stresovat a otrocky je následovat, tvrdí stylistka Kanisová 31. března 2021 9:30

Genderově neutrální móda je tu s námi již několik století 

Už ve starověkém Řecku oblečení obyvatel sestávalo z kousku látky omotaného kolem těla. Šlo o tuniku, která vypadala velmi podobně pro ženy i muže. Původ z Řecka má i latinské slovo androgyn, které vzniklo na pozadí mýtu o oboupohlavní bytosti úžasné síly bouřící se proti bohům. Za trest Zeus Androgyn rozťal na polovinu a od té doby tyto bytosti bloudí světem a touží najít opět své ztracené poloviny.

Mýtus vysvětlující vznik pohlavní lásky z původní obojpohlavnosti je jen začátkem. V průběhu minulých století se móda lišila v různých obdobích a oblastech. To, co bychom dnes (nebo před pár lety) označili za ženský oděv, nosili v minulosti i muži. Například takové sukně.

 
 
 
Podívejte se na tento příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek, který sdílí Tyler Barker (@tylerpaduraru)

Muži jako součást oděvu šlechticů do 19. století nosili sukně a nadýchané kalhoty v podobě sukní. Dokonce i malé děti bez rozdílu pohlaví se oblékaly do honosně zdobených šatů. Důkazem je obraz francouzského krále Ludvíka XV. od Pierra Goberta nebo anglického krále Karla II. od Justuse van Egmontona. To, že patří k určité společenské vrstvě, se aristokraté snažili ukázat i oblečením či obutím. Jako příklad mohou sloužit červené podpatky krále Ludvíka XIV.

Průmyslová revoluce v 19. století s sebou přinesla uniformitu v odívání, a to nejen pro muže. Tento trend urychlila armáda, která najímala ženské špionky. Jejich speciální uniforma se skládala z bundy a šatů, pod kterými měly kalhoty. Ženy se dlouhodobě cítily ve velkých sukních a šatech nepohodlně, a proto se jim nošení kalhot líbilo.

 
 
 
Podívejte se na tento příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek, který sdílí @nscda

Právě kalhoty si oblíbily zejména různé bojovnice za práva žen. Elizabeth Smith Miller se stala jednou z prvních návrhářek, která šila a nosila jedinečný styl kalhot, později nazývaný „bloomer“. Pojmenovali je podle Amelie Jenks Bloomer, bojovnici za ženská práva z konce 50. let 19. století.

V důsledku nových ženských a mužských úkolů během války a na korigování stereotypů v minulém století vzniklo unisex oblečení. Ale i když šlo o snahu rozmazat či překročit genderové hranice, v konečném důsledku označení unisex přineslo jen uniformitu oblečení s mužským nádechem.

 
 
 
Podívejte se na tento příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek, který sdílí Dressed Podcast (@dressed_podcast)

Před 55 lety oficiálně představil první smoking určený pro dámy návrhář Yves Saint Laurent. Ten dosud netradičním zhotovením oděvu pro ženy vyvolal rozruch. Klasické večerní sako se třemi knoflíky, doplněné volánkovou halenkou z bílého hedvábí, svázanou černou stužkou u krku, a pánské kalhoty se saténovým bočním pruhem.

Moderní chápání unisex módy přišlo až v roce 1968. Návrháři Pierre Cardin, Andre Courreges, Paco Rabanne nebo Mary Quant odstartovali „vesmírný věk“ – elegantní jednoduché siluety zdobené odvážnými grafickými vzory a nové syntetické tkaniny, které neměly historické rodové asociace.

 
 
 
Podívejte se na tento příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek, který sdílí Shine A Lot - Aurélie Vassy (@shine_a_lot_aurelievassy)

Profesorka Jo Paoletti z Marylandské univerzity ve své knize Sex and Unisex: Fashion, Feminism, and the Sexual Revolution píše: „Součástí přitažlivosti unisex módy pro dospělé byl sexy kontrast mezi nositelem a oblečením, který ve skutečnosti upozorňoval na mužské nebo ženské tělo.“ Vize genderově neutrální módy v podobě kombinéz tak vyvolala zcela opačný efekt.

Módní návrhář kostýmů Rudi Gernreich, který v 80. letech tvořil pro televizní seriál Space: 1999, si unisex módu představoval v podobě kombinéz, roláků a tunik. Avšak takové přiléhavé kostýmy zřetelně zviditelnily pohlaví nositele a uchovaly si tradiční znaky jednoho rodu, jako například podprsenky, makeup a šperky pro ženy.

 
 
 
Podívejte se na tento příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek, který sdílí Stanton Hall (@stan_the_mannequin)

Nejen filmové a televizní prostředí ovlivňovalo (a stále ovlivňuje) styl oblékání. Elvis Presley s makeupem, Jimi Hendrix s podpatky a halenkami, alter ego Davida Bowieho Ziggy Stardust, Boy George, Princ, John Travolta... Rozmach androgynní módy u mužů začal vystoupením skupiny Rolling Stones v londýnském Hyde Parku v roce 1969, kdy si Mick Jagger oblékl pánské šaty od britského návrháře Mr Fish. I to dopomohlo k tzv. peacock revolution, revoluci v pánském oblečení.

Stále běžnější trend androgynní módy znamenal větší svobodu i pro homosexuály. A zejména homosexuálním mužům vědecký a populární zájem o bisexualitu nabídl kulturní přijatelnou alternativu k šatníku s čistě tradičním pánským oblečením.

Postupem času unisex trend z módy přicházel a odcházel. Aktuálně se drží v oblibě a na popularitě nabírá zejména díky hollywoodským hereckým a pěveckým hvězdám.

Vyzkoušej předplatné
za 129
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 96519 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS

Co se dozvíš po odemknutí?

  • Proč Billie Eilish vytvořila vlastní genderless kolekci
  • Jak se genderless trendu přizpůsobily světové fashion weeky
  • Na čem se nejvíce uplatňuje unisex styl
  • Proč se u žen více akceptují „typické pánské“ prvky v oblečení než naopak
  • Proč je genderově neutrální móda udržitelnější
  • Jak je to s genderless fashion v Česku
  • Zda unisex oblečení sedí opravdu každému
Domů
Sdílet
Diskuse