Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
13. března 2021 14:30
Čas čtení 6:15
Katarína Danková

Znak moci, bohatství či společenského postavení. Proč muži po tisíciletí nosili ženský módní doplněk a kdo ho vlastně vymyslel?

Znak moci, bohatství či společenského postavení. Proč muži po tisíciletí nosili ženský módní doplněk a kdo ho vlastně vymyslel?
Zdroj: unsplash.com/Cleo Vermij
MÓDA MÓDA
Uložit Uložené

„Ženy si stříhaly vlasy, mohly kouřit a nosit pánské klobouky. To je také důvod, proč si ženy adoptovaly podpatky – šlo o snahu maskulinizovat své oblečení.“

Vysoké boty, lodičky, jehly, sandálky... Jednoduše obuv na podpatku, která je v módě už několik století. Ale nejen v té ženské. Jako první podpatky v minulosti nosili muži a tento malý vynález se později těšil velké popularitě i u žen. Podpatky dodávaly lidem nejen fyzickou výšku, ale i tu symbolickou.

V tomto článku si přečteš:
  • Jak se pojí podpatky s jízdou na koni.
  • Odkud tento trend přišel a jak se dostal do Evropy.
  • Která panovnice si jako první obula dosud čistě pánskou obuv.
  • Proč byl král Slunce posedlý podpatky.
  • Proč ženy přebraly mužský módní trend.
  • Jak souvisí podpatky s pornografií v minulosti.
  • Co a kdo se zasloužil o opětovné zavedení podpatků do mužské módy.

Od herců a válečníků až po panovníky a různé společenské skupiny. Podpatky milují ženy i muži, ať už pár takových bot vlastní a aktivně nosí, nebo jen hledí s patosem na jejich nositelky (a nositele).

Odkdy se vlastně obouváme?

První důkazy o obuvi jako takové pocházejí z doby 40 tisíc let před naším letopočtem. Prototyp bot představoval sešitou kůži pokrytou vysušenou trávou a pravděpodobně se používal v nepříznivém terénu či podnebí. Na území dnešního Španělska využívali předchůdce dnešních sandálů už 10 tisíc let př. n. l. Důkazy o obuvi pocházejí i od Egypťanů z roku 1550 před n. l., na svůj otevřený typ bot využívali tkanou třtinu.

Podpatky součástí umění

I když vědci nemají zcela zřejmé důkazy, kdy přesně byly podpatky vynalezeny, lidé je využívali již ve starověkém Řecku. Šlo výhradně o herce v divadlech, kteří využívali tzv. koturny, tedy boty s vysokou podrážkou. Svůj účel plnily tím, že vzhledem k často velké vzdálenosti mezi jevištěm a hledištěm mohli být herci lépe viditelní, a tedy i blíže k publiku.

Doporučeno
Top 15 triček s krátkým rukávem na jaro a léto. Trendy jsou minimalismus i výrazné grafiky Top 15 triček s krátkým rukávem na jaro a léto. Trendy jsou minimalismus i výrazné grafiky 23. dubna 2024 16:30

Na divadelním umění se mohli podílet pouze muži. Hráli různé mužské i ženské role. Podrážky svou výškou 8 až 10 centimetrů sloužily i na odlišení jednotlivých postav v divadelních hrách. Kromě větší důležitosti se postavě s vyššími koturny přičítalo i vyšší společenské postavení. Diváci tedy hned mohli odlišit, kdo je kdo. 

Peršané a kovbojské holínky

V 10. století podpatky využíval i tento starověký národ. Opět muži, ale tentokrát bojovníci. Perští vojáci je nosili jako součást bojové výstroje. Při jízdě na koni jim podpatky umožňovaly lepší stabilitu.

„Vysoký podpatek se na Středním východě nosil po celá staletí jako forma jezdecké obuvi. Když se voják postavil do třmenů, podpatek na patě mu pomohl zajistit pevný postoj, aby mohl při boji efektivněji střílet z luku šípy,“ uvedla pro BBC Elizabeth Semmelhack z Muzea obuvi Bata v Torontu.

Podobnou technologii o několik tisíciletí později využívali i kovbojové. Praotec kovbojských holínek vznikl z obuvi odvážných perských válečníků.

 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Bata Shoe Museum (@batashoemuseum)

V minulosti podpatky zvýrazňovaly mužské nohy

Ačkoliv Evropané věděli o perské obuvi už jistý čas, kouzlo podpatků si zamilovali až na přelomu 16. a 17. století. Nástup tohoto trendu se shoduje s počátkem vlády šáha Abbáse I., perského vládce toho období, který začal čile navazovat kontakty s evropskými zeměmi a obchodovat s nimi, aby tak zvýšil svůj vliv na Osmanskou říši.

Doporučeno
Byla jsem na design weeku v Miláně. Ikea připravila párty bludiště a čeští tvůrci uchvátili sklem Byla jsem na design weeku v Miláně. Ikea připravila párty bludiště a čeští tvůrci uchvátili sklem 22. dubna 2024 16:00

Právě on se stal inspirací pro Evropany. Aristokracie si všimla, že boty využívá jako symbol moci a mužnosti, a podobnou obuv si začali navrhovat také. Mužská móda se v tomto století vyznačovala tím, že zdůrazňovala nohy. Právě barevné punčocháče a podpatková obuv zvýrazňovaly lýtka a stehna aristokratické mužské populace ještě důkladněji.

První žena na podpatcích

Říká se, že francouzská královna Kateřina Medicejská se svou výškou 150 centimetrů chtěla na vlastní svatbě působit vyšším dojmem. Využila proto dosud čistě mužskou obuv a stala se první ženou na podpatcích.

Před tím, než do Evropy přišly podpatky, ženy nosily boty na platformě, někdy vysoké i 60 centimetrů. Nazývaly se chopinky a obouvaly se hlavně ve Španělsku a Itálii. Jejich úkolem bylo pozvednout ženskou nositelku, ale zatímco ve Španělsku se zdobené korkové platformy odhalovaly jako doplněk, v Itálii jejich dřevěnou verzi ženy nesměly nikdy odkrýt. Podobně jako podpatky i platformy symbolizovaly sociální status.

 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Bata Shoe Museum (@batashoemuseum)

„Platformy předcházely botám na podpatcích, ale protože mnoho žen, často právě těhotných žen, v takové obuvi utrpělo úrazy, přijaly se v souvislosti s platformovou obuví právní úpravy,“ uvedl pro ABC News pediatr a historik obuvi Cameron Kippen. 

Král Slunce v červených podpatcích

Jednou z nejslavnějších historických postav spojenou s tímto trendem je nepochybně francouzský král Ludvík XIV. Podpatky byl posedlý a jeho sbírku tvořily hedvábné a sametové materiály nejčastěji v modré a červené barvě.

Doporučeno
Móda REFRESHER: Sleduj, co nosí během prvních jarních dnů Češky a Slovenky. Hitem jsou široké džíny, boxy mikiny i vzorovaná saka Móda REFRESHER: Sleduj, co nosí během prvních jarních dnů Češky a Slovenky. Hitem jsou široké džíny, boxy mikiny i vzorovaná saka 16. dubna 2024 14:00

Jeho módní závislost zašla tak daleko, že přikázal své šlechtě nosit pouze červené podpatky. Francouzský dvůr se tedy zaplnil posledním výstřelkem panovníka a lidé tak vizuálně potvrdili svou loajalitu vůči králi. Později červenou barvu podpatku přebrala královská rodina po celé Evropě.

Už nejen samotné podpatky, ale i jejich barva znamenala moc, bohatství a postavení. Král Slunce tak v historii módy sehrál velkou roli a podnítil tvorbu slavného designéra obuvi o několik století později. Červená podrážka na obuvi designéra Christiana Louboutina se v období svého vzniku stala stejným symbolem francouzského luxusu.

Kráľ Ľudovít XIV. , história
Zdroj: Wiki Commons, Hyacinthe Rigaud: Portrait of Louis XIV

Čím se lišily ženské a mužské podpatky

Po smrti Kateřiny Medicejské se vysoké podpatky na jistý čas ze ženské módy vytratily. Změna však nastala, když se ženy na počátku 17. století snažily napodobit muže. „Ženy si stříhaly vlasy, mohly kouřit a nosit pánské klobouky. To je také důvod, proč si ženy adoptovaly podpatky – šlo o snahu maskulinizovat své oblečení,“ potvrdila Elizabeth Semmelhack z Muzea obuvi Bata v Torontu.

Trend tzv. unisexové módní obuvi se začátkem 18. století začal měnit. Pánská obuv se stala více praktickou. Zatímco špička boty se více zakulatila, podpatek se snížil, stal se robustnějším a čtvercovějším. Dámská obuv se naopak zvedla a stala se více ladnou, přičemž špička boty se prodloužila.

Doporučeno
Hluboký pád Chiary Ferragni. Proč jedna z nejvlivnějších influencerek světa přichází o reputaci? Hluboký pád Chiary Ferragni. Proč jedna z nejvlivnějších influencerek světa přichází o reputaci? 15. dubna 2024 16:30

Změně trendu předcházela změna myšlení. Osvícenství v té době mělo silný vliv na společnost a hlavně na muže. Filozofie hlásala, že muži jako zástupci logičtějšího pohlaví by se měli zženštilé módě a jejím výstřelkům vyhýbat. Proto většina mužů od vysokých podpatků upustila a dosavadní symbol moci přenechali ženám. Velká francouzská revoluce však podpatky z nohou zula i ženám. 

Podpatky jako okamžitá dávka sexappealu

Ve viktoriánské éře se boty na podpatku vrátily trochu jiným způsobem. Díky vynálezu šicího stroje, snadnějšímu přišití „svršku“ k podrážce a jemněji zakřivenému nártu se obuv s podpatkem konečně nepovažovala za mužskou. Ženě dodávala ženskost a sofistikovanost.

Boty s podpatkem však začaly využívat fotografové při focení aktů a boudoir. Modelky pózovaly nejčastěji nahé či v průsvitných košilkách s vysokými podpatky. To vzbudilo opětovný zájem o tento – teď už sexy – trend.

 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa PiccolaShoes|Small Feet Store (@piccola.shoes)

Jehlové podpatky už skoro 70 let

Teprve když druhá světová válka odezněla, na svět přišel tenký vysoký podpatek, jak jej známe dnes. Začátkem 50. let ho vynalezl Roger Vivier, návrhář obuvi u Diora. Tenoučký podpatek pojmenoval stiletto (podle italského slova pro tenkou dýku), tedy v překladu jehla. Šlo doslova o revoluci ve stylu bot na vysokém podpatku.

Doporučeno
Must have kousky pro tohle jaro. Co nesmí chybět ve tvém šatníku? Must have kousky pro tohle jaro. Co nesmí chybět ve tvém šatníku? 20. března 2024 13:00

„V minulosti podpatky sloužily spíše jako podpěry klenby. Seděly mnohem blíže ke středu chodidla, zatímco nyní mohou sedět přímo na konci boty,“ uvedl pediatr a historik obuvi Cameron Kippen. „Museli jsme vést dvě světové války, abychom měli technologii, která by dokázala vyrobit jehlový podpatek.“

 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa ZEZE ARAUJO (@zzezzeeee)

Lodičkový boom a jejich nesmrtelnost

Po pin-upových modelkách, které během válečných let pózovaly v podpatcích, se na popularitě symbolu ženskosti podepsaly i hollywoodské celebrity. Hvězdy včetně Betty Grable a Marilyn Monroe měly ve svých filmech a na glamour fotkách smyslné boty. Poptávka po podpatcích rostla a ženy v Evropě se tímto trendem inspirovaly. Snažily se zopakovat hvězdný sexy look i doma.

Různá feministické hnutí minulého století ženám vysoké jehly rozmlouvala jednak pro jejich nepraktičnost a jednak pro vnímání této obuvi čistě jako snahy potěšit mužské oko. Z toho důvodu se z lodiček vyvinuly různé pohodlnější varianty s řemínky v přední části. Avšak vysoké jehličkové lodičky z módy už nikdy nevyšly. 

A co podpatky pro muže...

Od 18. století se mužské boty navrhovaly s nižším a praktičtějším podpatkem. Obuv se dělila na pracovní a odolnější (pro lidi z nižších vrstev) a elegantnější pro vyšší třídy. Holínky, které dnes známe pod pojmem kovbojské, využívali muži na koních, podobně jako bojovníci v minulosti. Jejich dnešní obdobou mohou být například motorkářské holínky.

Doporučeno
Sneakersy, které ti investici brzy oplatí. Vybíráme top 10 Jordanů, jejichž hodnota neustále roste, a poradíme ti, jak je koupit Sneakersy, které ti investici brzy oplatí. Vybíráme top 10 Jordanů, jejichž hodnota neustále roste, a poradíme ti, jak je koupit 18. března 2024 17:00

Během první světové války přišlo několik pokusů znovu zavést podpatky pro muže. Obzvláště v tomto období výška u mužů představovala sílu a sexuální přitažlivost. Pokud muž nebyl vysoký a na podporu své výšky využíval podpatky, pravděpodobně čelil výsměchu. Právě to umožnilo experimentovat s vyvýšenou vnitřní výstelkou boty a přidat pár skrytých centimetrů na výšce každého muže.

 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Bata Shoe Museum (@batashoemuseum)

Podpatky se do mužské módy vrátily v polovině 60. let jako součást Peacockové revoluce obhajující právo mužů oblékat se okázalejším způsobem. Módním se stal kubánský podpatek, a to díky skupině The Beatles, která měla v oblibě těsné boty se špičatou špičkou a zaobleným podpatkem. Boty dostaly pojmenování beatle boots nebo chelsea boots.

Další desetiletí přineslo mnohé variace bot a podpatků pro muže. David Bowie, Marc Bolan, Jimi Hendrix i Elton John. Podpatky představovaly jejich snahu na jedné straně posílit svou maskulinní stránku, jak to dělali muži v minulosti, a na druhé straně setřít hranice mezi genderovou módou a osvobodit se od stereotypů v oblékání. Koneckonců, vidíme to i dnes. Podpatky si oblíbila i komunita LGBT, v níž se podporuje myšlenka svobody a rovnosti mezi pohlavími.

 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Bata Shoe Museum (@batashoemuseum)

Proč jsou stále tak oblíbené, i když jsou nepraktické?

Na základě studie z roku 2013 o vysokých podpatcích Univerzity v Portsmouthu v Anglii vědci zkoumali chůzi žen v klasických botách bez podpatku a ve vysokých lodičkách. Postoj a chůzi hodnotili muži i ženy, přičemž se shodli na stejném výsledku.

Doporučeno
Na těchto teniskách můžeš v březnu vydělat tisíce. Nové Jacquemus, květinové dunky a retro Jordan Na těchto teniskách můžeš v březnu vydělat tisíce. Nové Jacquemus, květinové dunky a retro Jordan 13. března 2024 13:00

Žena působí atraktivněji s podpatky, které chůzi dodávají větší eleganci a smyslnost pohybů. Samotným ženám přitom nesmrtelné jehličky dodávají pocit síly, sebevědomí a přitažlivosti. A právě to je důvod, proč ženy nosí po desetiletí někdy nenositelné páry jehliček.

Domů
Sdílet
Diskuse