Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
8. května 2021 17:09
Čas čtení 0:53
Tímea Krauszová

Desítky německých kněží se vzepřely papeži a žehnají LGBTI párům: Respektujeme a vážíme si vaší lásky, vzkazují jim

Desítky německých kněží se vzepřely papeži a žehnají LGBTI párům: Respektujeme a vážíme si vaší lásky, vzkazují jim
Zdroj: Unsplash/Daniel James/volně k užití
NEWS
Uložit Uložené

Jejich heslo je Láska zvítězí.

Papež František nedávno prohlásil, že katoličtí kněží nemohou žehnat LGBTI párům, protože Bůh nežehná hříchu. Tento postoj ostře kritizovali nejen členové LGBTI komunity, ale i zastánci jejich práv. V Německu se na odpor postavily desítky kněží, kteří veřejně prohlásili, že těmto párům budou i nadále žehnat. Jejich heslo je Láska zvítězí.

Respektujeme jejich lásku

„I nadále budeme doprovázet lidi, kteří vstupují do závazného vztahu, a budeme žehnat jejich vztahům. Neodmítneme požehnání. Děláme to ve světle naší pastorské odpovědnosti,“ zní oficiální stanovisko. Spolu s ním zveřejnili i online petici, kterou podepsalo již více než 11 tisíc lidí.

Doporučeno
Ekoaktivistko Alžběto se posadilo do silnice, protože je zděšeno, jak moc ignorujeme klimatickou krizi (Rozhovor) Ekoaktivistko Alžběto se posadilo do silnice, protože je zděšeno, jak moc ignorujeme klimatickou krizi (Rozhovor) 8. května 2021 15:31

„Respektujeme a vážíme si jejich lásky,“ pokračují s tím, že podle nich je informovanost o teologických argumentech dostatečná. Odmítají starý postoj k sexuální morálce, který nutí lidi chovat se podle zastaralých pravidel a podle kněží dokonce podkopává jejich pastorační práci.

Sebrané podpisy v září předají biskupovi. Na webu projektu je i seznam kostelů, ve kterých kněží veřejně žehnají LGBTI párům. Mnohé z akcí budou vysílat i online. Cílem kampaně je navíc zdůraznit, že žehnat chtějí každé lásce: partnerstvím i přátelstvím. Všechny vztahy podle nich odrážejí barevnost Boží lásky v jejich životech.

Vůči vatikánskému prohlášení vystoupily i stovky kněží v Rakousku. Členové liberální platformy Pfarrer-Initiative prohlásili, že v požehnání homosexuálních svazků budou pokračovat. Tato iniciativa v minulosti vyzvala papeže Benedikta XVI., aby uznal odpovědnost za případy sexuálního zneužívání v církvi.

Domů
Sdílet
Diskuse