Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
22. května 2021 13:10
Čas čtení 4:14
Dominik Vetrák

Recenze: Army of the Dead

Recenze: Army of the Dead
Zdroj: Netflix
FILMY A SERIÁLY
Uložit Uložené

Zack Snyder natočil fajn akční scény. Je ale Army of the Dead i něčím víc než jen průměrným akčním zombie filmem?

Zack Snyder pro studio Warner Bros. už asi nic nenatočí. Jak sám prozradil, myslí si, že ho tam nemají rádi a odmítli několik jeho nápadů na další filmy. Fiasko s Justice League a celým DC filmovým univerzem má už ale za sebou a na Netflixu mu vyšel obrovský zombie blockbuster Army of the Dead. Nejedná se ovšem o další Dawn of the Dead (Úsvit mrtvých), tedy skvělý zombie film, kterým Snyder nastartoval svou režijní kariéru.

Army of the Dead je lepším filmem snad jen v jedné komplexní věci — v kvalitě, množství a způsobu natočení akce. I přesto si myslíme, že film stojí za zhlédnutí, zvláště v době, kdy se velkých blockbusterů dočkáme tak jednou za půl roku.

V tomto konkrétním filmu se dostaneme do současnosti, ve které se poškodí transport zombíka. Ten následně zamoří celé Las Vegas. Státu Nevada se zázrakem podaří zombies izolovat a vytvořit kolem města bariéru, takže z něj nedokáží uniknout.

Doporučeno
Mel Gibson nenáviděl Židy a bil svou ženu. Hollywood ho zavrhl, ale nakonec mu odpustil a Mel znovu natáčí oscarové filmy Mel Gibson nenáviděl Židy a bil svou ženu. Hollywood ho zavrhl, ale nakonec mu odpustil a Mel znovu natáčí oscarové filmy 20. května 2021 14:30

Hovoříme ovšem o Las Vegas. V kasinech a trezorech tedy zůstaly miliardy dolarů. Majitel jednoho z těchto kasin je chce získat zpět, a tak do zombíky zamořeného Vegas pošle partu žoldáků, přičemž potřebují specialistu na trezory, bez kterého peníze nezískají. Důvod, proč nezná majitel kasina heslo k vlastnímu trezoru, ti už film neprozradí.

Stejně tak ti neprozradí, proč vymysleli scenáristé desítky scén a dialogů, které absolutně nedávají smysl. Samotný děj a jeho konstrukce jsou nesmyslné, ale o tom se můžeme pobavit ve spoilerové diskusi pod článkem. I bez toho je ale Army of the Dead přesně tím typem filmu, u kterého si klepeš na čelo nebo koulíš očima. 

Někdy za to mohou kýčovité dialogy a postavy, jindy jejich opravdu špatná a nepochopitelná rozhodnutí v krizových situacích (měj na paměti, že jde o speciální vojáky, kteří byli v zamořeném městě už mnohokrát, takže se není na co vymluvit). Někdy zase nedává smysl ani základní logika některých dějových linií, jako například samotný útěk zombíka, na způsob jeho úniku zíráš asi takhle:

Recenzia: Army of the Dead
Zdroj: New Line Cinema

Bohužel bude divák, který přemýšlí nad tím, co se děje na obrazovce, na film podobně civět vícekrát. V Hollywoodu se pravděpodobně na scenáristických školách učí, že v zombie filmech musí chybět jakékoliv známky racionálního chování postav.

Trochu navíc naštve, že se film nedrží ani vlastních fyzikálních zákonů. Lidé se přemění na zombíky pár vteřin po kousnutí, ale některé postavy mají před proměnou čas ještě alespoň půl dne. Ve filmu to není nijak vysvětleno, a tak ti je jasné, že byli scénáristé příliš líní na to, aby jednotlivé scény poskládali inteligentněji. 


Pokud necháš svůj mozek někde na záchodě, čeká tě bláznivá a skvělá akční jízda plná krásných a efektně natočených scén. Filmu trvá příliš dlouho, než se rozběhne, a to i přesto, že se z dramatického a hlubšího příběhového hlediska věnuje jen jedné postavě — protagonistovi Scottovi s tváří herce Davea Bautisty.

Vyzkoušej předplatné
za 129
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 98685 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS
Průměrné hodnocení čtenářů
Tvé hodnocení
Jaké hodnocení bys dal ty?
Zobrazit výsledky
Skrýt výsledky
0/10
Domů
Sdílet
Diskuse