Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
9. června 2021 9:28
Čas čtení 8:08
Jakub Paulík

10 historických fotografií: za Ježíše v moči mu vyhrožovali smrtí, Afričana v zoo vystavovali s opicemi

10 historických fotografií: za Ježíše v moči mu vyhrožovali smrtí, Afričana v zoo vystavovali s opicemi
Zdroj: Sutton L (Sgt): No 5 Army Film & Photographic Unit Post-Work (Creative Commons)
HISTORIE
Uložit Uložené

Jak se může moč spojovat s uměním a ženské pozadí s důkazem u soudu?

Během soudu se jedna z obžalovaných postavila a ukázala soudci zadek, který měl v podstatě sloužit jako důkaz. V jiném případě vložil fotograf dřevěný kříž s Ježíšem do své moči a tvrdil, že jde o umění.

Některým fotografům se ale podařilo zachytit i emotivní záběry, ve kterých šlo o život. Tyto a další bizarní, tragické či jiným způsobem zajímavé momenty se zachovaly díky výjimečným fotografiím a jejich tvůrcům. Každá z nich má svůj unikátní příběh.

Pokud se ti líbí články o fotografiích z historie, začni sledovat tuto sekci.
Doporučeno
10 působivých fotografií: zakrvácená holčička pláče nad mrtvými rodiči, teroristé zajali tým olympioniků 10 působivých fotografií: zakrvácená holčička pláče nad mrtvými rodiči, teroristé zajali tým olympioniků 3. května 2021 9:30
V tomto článku si přečteš:
  • Čím byla výjimečná nahá fotografie těhotné Demi Moore.
  • Jak zemřelo ve fotbalové tlačenici 96 lidí.
  • Co má symbolizovat Ježíš v nádobě s močí.
  • Jaké byly poslední chvíle života vůdce SS Heinricha Himmlera.
  • Jak fungovaly lidské zoo.

Nahá a těhotná  (1991)

 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Vanity Fair Photo (@vfphoto)

Slavná herečka Demi Moore se nechala v roce 1991  zvěčnit na obálce Vanity Fair v rouše Evině v době, kdy čekala s Brucem Willisem jejich druhé dítě. Editorka Vanity Fair prohlásila, že Demi Moore touto fotografií říká: „Jako těhotná jsem krásná a nestydím se za to,“ cituje její slova Time

V 21. století není o podobné záběry nouze, ale podle Time byl erotický akt nahé těhotné Demi Moore v rámci mainstreamu průlomem. V roce 2020 se tímto nestárnoucím záběrem inspirovala i modelka Emily Ratajkowski, která byla těhotná s manželem Sebastianem Bear–McClardem. Své bříško využila k tomu, aby se na Halloween „převlékla“ za Demi Moore z roku 1991, píše Today.

O snímek Demi se postarala slavná fotografka Annie Leibovitz. Ta se mimo jiné proslavila například nahým snímkem Johna Lennona objímajícího svou manželku Yoko Ono. Dále fotografovala královnu Alžbětu II., Marka Zuckerberga s jeho ženou, rodinu exprezidenta Baracka Obamy, svatebčany Kim Kardashian a Kanyeho Westa a mnohé další známé osobnosti.

Tragédie v Hillsborough (1989)

Tragédia v Hillsborough
Zdroj: David Cannon/Contributor/Getty Images

Zápas mezi Liverpoolem a Nottinghamem Forest na stadionu v Sheffieldu z roku 1989 se spojuje s obrovskou tragédií. Během akce vznikla obrovská tlačenice, následkem čehož zemřelo 96 lidí. Na tribuně se nacházelo kvantum lidí, o čemž svědčí i fotografické snímky, na kterých je vidět osoby natlačené tváří ke kovovému oplocení.

Videozáznam z události poukazuje i na práci vystrašených policistů, kteří si začali uvědomovat, že se na stadion nahrnulo příliš mnoho fanoušků a následky mohou být katastrofální. Fanoušci v zadních řadách tlačili ty, kteří byli na stadionu mezi prvními, ale neuvědomovali si, že se už nemají kam posunout.

Zanedlouho si dění na tribuně začali všímat i hráči. Z přeplněného hlediště někteří fanoušci utekli tím, že přelezli plot. Někteří však takové štěstí neměli. Než dala se celá situace do pořádku, 96 nevinných lidí dav ušlapal, případně se udusili, a více než 700 dalších lidí bylo zraněno. Při vyšetřování se zjistilo, že na vině nebyli fanoušci, ale policie, která přes otevřenou bránu umožnila přijít na stadion více lidem, než měla.

Policejní superintendent Roger Marshall později řekl, že pro ochranu fanoušků mohli odložit začátek zápasu. Tímto způsobem by uklidnili dav, aby zbytečně nepospíchal, a rozdělili by diváky tak, aby měli všichni dostatek prostoru. Jak uvádí The Guardian, Marshall lituje, že tehdy této možnosti nevyužili.

Ježíš v nádobě moči (1987)

Piss Christ
Zdroj: Andres Serrano (Fair Use)

Podobizna Ježíše Krista na kříži v oranžovočervené barvě může na první pohled působit jako filtr. Při bližším zkoumání je ale vidět, že v okolí kříže se nacházejí miniaturní bublinky. Ve skutečnosti jde o Ježíše ponořeného v moči fotografa Andrese Serrana, který svou prací vyvolal pochopitelně velkou kontroverzi.

Serrano proto musel čelit spoustě nenávistných zpráv, ve kterých mu bylo i vyhrožováno smrtí. Do stejných problémů se nejednou dostávali i majitelé galerií, kteří se rozhodli Serranovu fotku prezentovat před návštěvníky. Autor snímku ale sám sebe označil za katolíka a tvrdil, že se neměl v úmyslu rouhat. 

Sošky Ježíše ponořil Andres Serrano rovněž do krve či mléka. „Symbolizuje to způsob, jakým Kristus zemřel: vyšla z něj krev, ale i moč a h*vna. Pokud vás Piss Christ (tak se jmenovala jeho fotografie, pozn. red.) rozzlobí, je to proto, že dává smysl tomu, jak ve skutečnosti ukřižování vypadalo,“ cituje jeho slova The Guardian.

Vyzkoušej předplatné
za 129
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 99032 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS

Co se dozvíš po odemknutí?

  • Proč se umělec rozhodl vyfotit umírající 13letou dívku.
  • O procesu, během kterého obžalovaná ukázala soudci zadek.
  • Jak vznikla ikonická fotografie s mužem házející Molotovův koktejl.
  • Co víme o posmrtných maskách a jakou mají cenu.
  • Jak se prohnal strojvedoucí vlakovou stanicí a vyletěl s lokomotivou z budovy.
Domů
Sdílet
Diskuse