Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
25. června 2021 7:55
Čas čtení 0:48
Ondřej Jarůšek

Tornádo na jižní Moravě: Bouře způsobila obrovské škody, nejméně tři lidé zemřeli

Tornádo na jižní Moravě: Bouře způsobila obrovské škody, nejméně tři lidé zemřeli
Zdroj: ČTK/PR/Sitař Marek
NEWS TORNÁDO NA JIŽNÍ MORAVĚ
Uložit Uložené

Některé obce v Jihomoravském kraji vypadají jako po apokalypse.

Obce na jihu Moravy začaly s rozedněním počítat škody, které ve čtvrtek večer napáchaly silné bouřky a tornádo. Nejvíce byly zasaženy Hrušky, Mikulčice, Moravská Nová Ves či Lužice. Podle záchranářů bylo při bouři zraněno kolem 200 lidí, v tuto chvíli jsou podle mluvčí jihomoravské záchranky Michaela Bothové potvrzeny už minimálně tři oběti.

Tornádo trhalo střechy domů, z některých budov zmizely i stěny a zůstala po nich jen holá kostra. Nyní na postižených místech probíhají úklidové práce, do kterých se zapojila i armáda. Ta na místo vyslal tým s těžkou technikou. Objasnit se má také to, zda pod sutinami neleží další mrtví. 

tornádo
Zdroj: ČTK/PR/Sitař Marek

V důsledku katastrofy se také desítky tisíc domácností ocitly bez elektřiny. Premiér Andrej Babiš (ANO) se chystá v pátek do zasažených oblastí vydat, spoušť označil za obrovskou tragédii. Vláda v rámci rychlé pomoci uvolní 10 milionů korun a podle ministryně financí Aleny Schillerové (za ANO) dostanou lidé okamžitou mimořádnou pomoc ve výši až 58 tisíc korun.

Tornádo na jižní Moravě překvapilo i odborníky. „Tornáda jsou nevyzpytatelným jevem, mohou se vysunout i z oblaku, který nesouvisí se silnou bouřkou. Po prvních obrázcích jsem si myslel, že vidím obrázky ze středozápadu USA. Taková tornádová alej u nás nebývá k vidění,“ uvedl meteorolog Pavel Karas pro Českou televizi.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Roman91 (@romanpotucek)

Domů
Sdílet
Diskuse