Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
24. července 2021 10:44
Čas čtení 0:48
Ema Stanovská

SpaceX poletí k měsíci Jupiteru. Elon Musk podepsal kontrakt s NASA

SpaceX poletí k měsíci Jupiteru. Elon Musk podepsal kontrakt s NASA
Zdroj: Getty Images/Pascal Le Segretain
NEWS
Uložit Uložené

Cílem mise je mimo jiné zkoumat, zda může být na měsíci Europa život.

NASA oznámila, že podepsala kontrakt se společností miliardáře Elona Muska ve výši 178 milionů dolarů, informuje portál Bussines Insider. SpaceX vyšle do vesmíru nosnou raketu Falcon Heavy, která by měla přistát na Europě – nejmenším ze čtyř velkých měsíců Jupitera.

Mise s názvem Europa Clipper se vydá na cestu již v říjnu 2024 z Kennedyho vesmírného střediska na Floridě. Jejím cílem je podle NASA prozkoumat možné znaky vodního mimozemského života v rozsáhlém podzemním oceánu Europy. Sonda by měla proniknout do ledové vrstvy měsíce a provést jeho podrobný průzkum.

Doporučeno
Elon Musk oznámil, že má poruchou autistického spektra. V show SNL uvedl, že jde Aspergerův syndrom Elon Musk oznámil, že má poruchou autistického spektra. V show SNL uvedl, že jde Aspergerův syndrom 9. května 2021 13:03

„Cílem je vytvořit snímky povrchu Europy ve vysokém rozlišení, definovat složení jejího povrchu, najít znaky geologické aktivity, změřit tloušťku jejího ledového pláště a určit hloubku a slanost jejího oceánu,“ oznámila NASA.

Elon Musk
Zdroj: Getty Images/Pascal Le Segretain

Boj o vesmír

Raketa Falcon Heavy je nejvýkonnější raketou současnosti. V únoru 2019 zvládla vůbec první komerční vesmírný let v historii, čímž odstartovala novou éru dobývání vesmíru. Rok předtím vynesla do vesmíru Muskův elektromobil Tesla Roadster.

Domů
Sdílet
Diskuse