Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
6. srpna 2021 16:00
Čas čtení 2:19
Tereza Šnajdrová

Více než třetina české populace si stále myslí, že homosexualita není přirozená. O diskriminaci LGBT+ lidí je nutné mluvit

Více než třetina české populace si stále myslí, že homosexualita není přirozená. O diskriminaci LGBT+ lidí je nutné mluvit
Zdroj: Mariette Pathy Allen/Getty Images
NEWS LGBTQ+ LIDÉ PRAGUE PRIDE 2021
Uložit Uložené

Festival Prague Pride ve čtvrtek odpoledne zorganizoval přednášku na téma diskriminace a násilí kvůli sexuální orientaci. Některá čísla jsou alarmující.

V rámci festivalu Prague Pride, který končí již v neděli 8. srpna, jsme ve čtvrtek odpoledne vyrazili do Kasárny Karlín na další přednášku týkající se diskriminace a násilí kvůli sexuální orientaci a genderové identitě lidí v Česku. Na diskusi vystoupilo mnoho výzkumníků, včetně veřejného ochránce práv JUDr. Stanislava Křečka a dozvěděli jsme se mnoha zajímavých faktů, která by měla zajímat i tebe. 

Doporučeno
Až 56 % LGBTQ+ lidí se po pandemii koronaviru cítí osaměle. Těmito třemi kroky můžeš svému okolí pomoci i ty Až 56 % LGBTQ+ lidí se po pandemii koronaviru cítí osaměle. Těmito třemi kroky můžeš svému okolí pomoci i ty 5. srpna 2021 6:00

Až 38 % lidí z LGBT+ komunity se minimálně jednou za život cítilo diskriminováno

Jako první promluvila Mgr. et Mgr. Marína Urbániková, Ph.D., vedoucí úseku výzkumu v Kanceláři veřejného ochránce práv, která si pro příchozí připravila prezentaci zahrnující data z oblasti diskriminace a rovného zacházení. Věděl jsi, že až 62 % populace zastává názor, že LGBT+ lidé by neměli svou orientaci dávat veřejně na odiv? Takové číslo se zdá být až alarmující, přitom v porovnání s ostatními státy Evropy se gayové a lesby v Česku cítí spíše nediskriminovaní.

Více než třetina české populace si také stále myslí, že homosexualita není přirozená a není se proto čemu divit, že až 38 % lidí z LGBT+ komunity se minimálně jednou za život cítilo diskriminováno. Když vezmeme v potaz, že mnoho osob nemajoritní sexuální orientace navíc o napadení, diskriminaci a jiných útocích nechce mluvit, neboť se za to stydí a cítí se poníženi, může být toto číslo reálně daleko vyšší.

Zpět
Sdílet
Diskuse