Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
24. srpna 2021 14:30
Čas čtení 4:57
Jakub Paulík

Navštívili jsme údajně nejlepší pivní bary v Brně. Měli jsme pivo za 34 korun a obsluhovali nás jako krále

Navštívili jsme údajně nejlepší pivní bary v Brně. Měli jsme pivo za 34 korun a obsluhovali nás jako krále
Zdroj: Refresher/Jakub Paulík
GASTRO
Uložit Uložené

Hospody, které mají v Brně vynikající renomé.

Velkoměsta nabízejí řadu skvělých podniků, a najít v Brně vynikající pivní bary tak není vůbec problém. Označit některé z nich jako ty nejlepší je ovšem velmi náročné. Vydali jsme se proto do hospůdek, které jsou označovány za nejlepší samotnými návštěvníky, abychom ověřili, zda jsou opravdu tak dobré, jak se o nich říká.

V tomto článku si přečteš:
  • Kde si při pití piva nesedneš.
  • Který podnik nás pobavil vulgárním vtipem na stěně.
  • Kde si vypiješ přímo před kostelem.
  • Který jinak skvělý podnik měl extrémně posprejované záchody.
Podle čeho jsme hodnotili a vybírali pivní bary?
Tak jako v případě předchozího článku o údajně nejhorších pivních barech v Brně jsme navštívili podniky podle hodnocení uživatelů webu Zomato. Tentokrát jsme se vydali do hospůdek, které získaly největší počet hvězdiček. Zvolili jsme si sekci s názvem nejlepší pivnice a vyzkoušeli ty, které prý mají být zcela top. Chtěli jsme ověřit, zda jsou uvedené podniky opravdu tak dobré, jak napsali recenzenti.

V hospodách jsme sledovali chuť piv, které jsme si objednali (záměrně jsme ke srovnání volili světlé 11° až 12° piva), přístup obsluhy a kvalitu prostor. Hodnocení mohly ovlivnit i příliš vysoké či nízké ceny. Tak jako v minulém článku, i nyní jsme se vyhnuli komentování jídel. V jednom podniku totiž nabízely převážně menší věci k zakousnutí, v jiném měli i denní menu a burgery. Jejich srovnání by tedy nebylo objektivní.

Výčep Na stojáka

Hodnocení: 8,5/10
Výčep Na stojáka
Zdroj: Refresher/Jakub Paulík

V centru Brna na Jakubském náměstí, přímo za jednou z dominant města — kostelem sv. Jakuba — se nachází výčep Na stojáka. Jak vyplývá již z jeho názvu, v tomto podniku budeš při vychutnávání piva stát — a to jak v interiéru, tak i venku. Samozřejmě, můžeš se inspirovat i pivaři, které příliš bolely nohy, a tak si sedli na okraj chodníku. Sedává se tu tak běžně, takže se neboj, nebudeš za nevychovaného.

Žádné židle zde ale nečekej. Podle webu podniku tím majitelé chtěli připomenout staré časy z období první republiky, kdy prý bylo běžné, že si lidé chodili odstát k výčepu, dali si pár piv a šli „o dům dál“.

V interiéru baru se nachází několik stolů, ale většina hostů téměř vždy postává venku. Prostředím tohoto baru je tedy prakticky samotné centrum s výhledem na úchvatnou stavbu kostela sv. Jakuba. Popíjení piva má díky tomu osobité kouzlo, které by měl určitě vyzkoušet každý návštěvník Brna. Během letních večerů je náměstí zaplněno někdy více než stovkou lidí a čas od času si tu můžeš poslechnout i hudební vystoupení. Zkrátka skvělá letní pohoda.

Výčep Na stojáka
Zdroj: Refresher/Jakub Paulík

Uvítali bychom však, kdyby k podniku na Jakubském náměstí přidali i několik židlí pro lidi, kteří sice pivo při stání ocení, ale nechtějí tak strávit celý večer. Tento způsob zavedli například v druhém výčepu Na stojáka nacházejícím se na Pekařské ulici. Část lidí může stát a část sedět. Takový kompromis se nám zdá ideální.

Z pivní nabídky jsme si vybrali Tišnovanku 11°, která nás vyšla na 56 Kč. Za tuto částku se neprodávalo ani jedno pivo ze seznamu, což může odradit lidi, kteří by uvítali i běžný zlatý mok typu Polička, která je téměř všude dostupná přibližně za 40 Kč. Tišnovanka nám ale opravdu chutnala a pánové za výčepem přistupovali ke své práci profesionálně, proto se řada lidí čekajících na pivo hýbala rychle. Jelikož v baru bývá občas docela plno, považujeme za důležité, aby to „odsýpalo“.

Výčep Na stojáka
Zdroj: Refresher/Jakub Paulík

Prostory toalet byly čisté a neposprejované, což ve vyhledávaném baru v centru města oceňujeme. Jejich údržba při tolika zákaznících určitě není žádná hračka.

Výčep Na stojáka
Zdroj: Refresher/Jakub Paulík

Lokál U Caipla

Hodnocení: 9/10
Lokál U Caipla
Zdroj: Refresher/Jakub Paulík

„Tři Plzně?“ zeptala se nás obsluha jen krátce nato, co jsme se usadili za stolem. V Brně prostě host jen málokde čeká na pivo příliš dlouho. V těch nejlepších barech se mu hrdlo nikdy nesuší déle než několik minut.

Příkladem je i lokál U Caipla, kde jsme si pochutnali na skvělé tankové Plzni za 56 Kč. Cenově jde v případě značky Pilsner Urquell o mírně vyšší cenu — většinou se dá koupit i v centru přibližně za 50 Kč, (v okrajových částech Brna i levněji). Pivo bylo umně načepované a jeho chuti nemáme absolutně co vytknout. Tanková Plzeň, o kterou se pracovníci podniku dobře starají, nikdy nezklame.

Lokál U Caipla
Zdroj: Refresher/Jakub Paulík

Pochválit musíme i interiér, na kterém nás nejvíce zaujaly do dřeva vyrytá vyobrazení lidských postav, koster či různých hlášek. Některé byly milé, jiné trochu vulgární, ale místní dozajista pobaví.

Příkladem je nasvícená lidská postavička, která ukazuje na známý hodinový stroj Brněnský orloj a říká: „Přestaň se chovat jako k**ot a řekni, kolik je hodin.“ Z orloje umí totiž málokdo vyčíst, kolik hodin vlastně ukazuje, a mnoha lidem svým tvarem připomíná mužský pohlavní orgán.

Pokud bys tedy šel do lokálu U Caipla i s dětmi, raději si sedni do jiné části místnosti. V interiéru se nachází několik slušných obrázků, které nepohorší ani děti.

Vyzkoušej předplatné
za 129
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 101829 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS

Co se dozvíš po odemknutí?

  • Kde si dáš super pivo jen za 34 Kč.
  • Kde se setkávají zahraniční návštěvníci s pivaři z Česka.
  • Kde jsme pili nejlepší pivo.
  • Zda bychom tyto pivnice zařadili i my mezi to nejlepší, co Brno nabízí.
Domů
Sdílet
Diskuse