Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
27. srpna 2021 14:30
Čas čtení 8:00
Dominik Vetrák

10 filmů z 21. století, které by dnes nemohly vzniknout. Jsou sexistické a urážejí rasy či celé národy

10 filmů z 21. století, které by dnes nemohly vzniknout. Jsou sexistické a urážejí rasy či celé národy
Zdroj: DreamWorks
FILMY A SERIÁLY
Uložit Uložené

Těchto 10 filmů by dnes mělo obrovské problémy vzniknout, ale v době jejich premiér lidem až tak moc nevadily.

Společnost a kulturní či politická atmosféra se mění každých pár let. Umělci ale tyto změny nemohou pokaždé předpovědět, a tak se může stát, že rozebírají některá témata způsobem, který se nám o pár let později bude zdát necitlivý. Občas se ukáže, že tvůrci byli rasističtí, sexističtí nebo jen hrubí a ignorantní. No a někdy se zase společnost posune směrem, ve kterém již není v pořádku smát se některým vtipům.

Kdybychom se podívali na filmy a obzvlášť komedie v 50. až 80. letech, našli bychom mezi nimi desítky nevhodných filmů používajících opravdu nemístný a rasistický humor. Tyto komedie často využívaly rasové stereotypy a některé vtipkovaly i o znásilnění. Samozřejmě, pokud ne v každém, tak v drtivé většině těchto počinů si z ostatních ras a pohlaví dělali legraci bílí muži, kteří byli privilegovaní i v kinematografii.

Doporučeno
5 skvělých seriálů, u kterých se neubráníš záchvatům smíchu. Všechny najdeš na Netflixu 5 skvělých seriálů, u kterých se neubráníš záchvatům smíchu. Všechny najdeš na Netflixu 20. srpna 2021 14:30

Zaměřovat se na desítky let staré filmy nemá valný význam. Každému je jasné, že humor, sexismus a rasismus byly tehdy vnímány jinak a nemůžeme tak zcela odsoudit některé vtipy a scény, aniž bychom ignorovali fakt, že tehdejší kontext to tvůrcům dovoloval. Avšak pokud se přeneseme do 21. století, stále najdeme několik filmů, které jsou nevhodné již nyní, jen pár let po premiéře.

V některých případech jde o 20 let, v některých o méně než 10, ale je na nich hezky vidět, jak se společnost změnila. Několik z těchto počinů by dnes už určitě nemohlo vzniknout a některé by se musely opravdu výrazně změnit, aby je producenti odkleply. Níže tak najdeš 10 filmů, na které se s dnešními brýlemi díváme jako na nevhodné, respektive jako na filmy, které by v prostředí současné politické a společenské atmosféry způsobily obrovskou kontroverzi.

1. The Blind Side (2009)

Sandra Bullock v roce 2009 vtrhla do kin se životopisným dramatem The Blind Side/Zrození šampiona a diváci si ho zamilovali. Snímek se stal kasovním trhákem a Bullock získala za roli Leigh Anne Tuohy Oscara. Ve filmu se skamarádí a později si i adoptuje nadaného hráče amerického fotbalu Michaela Ohera. Ten nemá střechu nad hlavou a žije na ulici. Leigh ho vezme k sobě a pomáhá mu s fotbalem, ale skutečnému Michaelu Oherovi film příliš nevoní. 

Hollywood přepsal jeho život a zakomponoval do něj takzvaný white savior narrative. Jde o formát, kdy černošské postavy nebo postavy jiné barvy pleti zachraňuje schopný běloch/běloška. Film dokonce vzbuzuje i dojem, že Michaelovi vlastně fotbal ani moc nešel před tím, než mu ho jeho noví pečovatelé vysvětlili. 

Samotný Michael to popsal takto: „Cítil jsem, že mě vykreslili jako hloupé dítě, místo aby mě vykreslili jako dítě, které nikdy nemělo akademické instrukce a začalo se mu opravdu dařit, až když je dostal. Nechápu, proč mě vykreslili jako chlapce, který fotbalu nerozumí. Studoval jsem tu hru od svých 13 let a ve filmu mi postava Sandry Bullock musela vysvětlovat, co je to blokování.“ Dnes by takový film způsobil vlnu kontroverze a kritiky, a to zcela zaslouženě.

2. American Pie (1999)

V tomto případě trochu podvádíme. Prci, prci, prcičky vyšly v roce 1999, ale je to tak na hraně s rokem 2000, že jsme se rozhodli sem tento film zařadit. Je nesmírně oblíbený, slavný a v rámci celé série se nachází hned několik problematických scén. Zřejmě nejproblematičtější scénou je streamování nahé studentky po internetu, přičemž ona o tom neví. Kyberšikana a zasahování do soukromí v digitálním světě je dnes již mnohem důležitějším a citlivějším tématem než před 20 lety.

Všichni jsme svlékání studentky z Česka Nadi sledovali s otevřenými ústy, ale dnes už víme, že by to mělo mnohem vážnější následky než pár úsměvů ve škole. Dalším problémem je, že tvůrci ve filmu potrestali Nadiu a ne Jima. Byl to on, kdo nastražil kameru a vysílal z ní záběry pro celou školu. Trest ale dostala Nadia, když ji poslali zpět do České republiky a Jim byl akorát všem pro smích proto, že předčasně ejakuloval. Scéna překáží i samotnému režisérovi.

3. Tropic Thunder (2008)

Každému je asi jasné, proč by dnes Tropická bouře nevznikla. Jednu z hlavních postav hraje Robert Downey jr., přičemž jeho postava herce pracuje method acting stylem. Znamená to, že se chce do své postavy ponořit naplno. Problémem ale je, že Robert Downey jr., a tedy i jeho postava, má bílou barvu pokožky. Herec tak nosí blackface, uměle vytvořenou černou pokožku.

Jde o satiru a parodování toho, jak Hollywood kdysi na bílé herce nanášel černou barvu, než aby obsadili skutečné černochy. Film paroduje negativní stránky Hollywoodu a nepoužívá blackface v urážející formě. Ten blackface tam ale přesto je a vytváří problémy. No a pak je tu postava Bena Stillera. I on hraje ve filmu herce, přičemž jednou z jeho předešlých rolí byl mentálně zaostalý muž jménem Jack.

Stillerova postava popisuje tuto roli dost necitlivě a celé to vyvrcholí Downeyho replikou „Never go full retard“ s vysvětlením, proč nejsou takové herecké výkony odměněny Oscary. Jde o vtipnou a trefnou scénu, ale pokud se zamyslíš, jak se při ní mohou cítit někteří lidé se zdravotním postižením, pochopíš, proč je tolik problematická.

4. Shallow Hal (2001)

Bratři Farrelyovi (Blbý a blbější, Něco na té Mary je, Já, mé druhé já a Irena...) jsou známí svými nevhodnými a nevkusný komediemi. Jistě, některé z nich jsou i vtipné či legendární, ale každá v sobě skrývá něco, co někoho urazilo nebo zobrazilo nemístně a necitlivě. Nebudeme soudit 10 nebo 20 let staré filmy dnešní optikou. Nejlepší je pokusit se užít si některé starší komedie tak, že se myslí přeneseš do dané doby. V té současné by totiž vzniknout asi nemohly. 

Skvělým příkladem je romantická komedie Shallow Hal/Těžce zamilován. Jack Black v ní hraje povrchního Hala, který si chce najít jen krásné ženy, ale vůbec se mu to nedaří. Jednoho dne ho zhypnotizuje guru a Hal je od té doby schopen vnímat pouze vnitřní krásu a charakter žen. Když tedy narazí na nádhernou a štíhlou Rosemary (Gwyneth Paltrow), neuvědomuje si, že má 160 kilo a je extrémně obézní.

Shallow Hal
Zdroj: 20th Century Fox

Tvůrci využívají tento fakt na vytvoření mnoha vizuálních gagů, jako například, když plují Hal a Rosemary na loďce a ona ho svou hmotností převáží do bodu, kdy je metr nad vodou. Podobných scén je ve filmu mnoho. Jsou nevkusné, místy nehezké a skoro všechny si utahují z obezity. Dost necitlivě zpracovávají i psychické zdraví obézních lidí.

Vyzkoušej předplatné
za 129
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 102129 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS

Co se dozvíš po odemknutí?

  • Proč by už dnes nemohl vzniknout Norbit o nechutné Raspuše?
  • Čím pobouřila Geisha (nebylo to sexem) a Gods of Egypt?
  • Který slavný film si dělá legraci z homosexuálů a dnes by už určitě nemohl vzniknout?
  • Proč začali lidé podezřívat Mela Gibsona, že nenávidí Židy?
  • Proč by dnes za žádných okolností nemohl vzniknout komediální film Team America: World Police?
Domů
Sdílet
Diskuse