Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
13. září 2021 19:45
Čas čtení 6:03
Adam Novosad

Kdybys do této kryptoměny investoval před rokem, vydělal bys 200násobek. NFT šílenství budoucnosti stále neutichá

Kdybys do této kryptoměny investoval před rokem, vydělal bys 200násobek. NFT šílenství budoucnosti stále neutichá
Zdroj: Getty Images/Yuriko Nakao
ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Kryptoměnové šílenství letos neustává. Bitcoin se sice propadl, ale NFT mánie pokračuje na plné obrátky, ba co víc, existují i přední kryptoměny, které navzdory pádu bitcoinu vesele rostou do výšin. 🚀

Bitcoin minulý týden náhle ztratil 20 procent své hodnoty, což způsobilo paniku na celém trhu s kryptoměnami. Investoři se báli o své peníze, a tak úvodní propad následoval hlubší pokles, dokud se panika neustálila a lidé si neuvědomili, že je investování do kryptoměn rizikové natolik, že za pár minut dokážeš ztratit všechny peníze.

I když se Bitcoin propadl, stejně jako digitální mince jako ethereum, cardano či binance coin, na opačné straně barikády se v této chvíli stále nacházejí sběratelské NFT kousky, na kterých v posledních týdnech vydělali desetitisíce korun už i Češi.

A i kdyby ses bál investovat do digitálních uměleckých kousků nebo sběratelských postaviček a obrázků z aktuálně populárních projektů jako Omnimorphs či 0xVampire, před pár měsíci stačilo vložit peníze do známých kryptoměn jako Solana či Avalanche a zhodnocení tvých peněz mohlo být stonásobně pohádkové.

V tomto článku si přečteš:
  • Proč budeme za pár let hodně času trávit ve virtuálním světě Metaverse.
  • Jak důležitou roli budou unikátní NFT umělecké kousky hrát v tomto světě.
  • Proč chce nejmladší kryptomiliardář zrušit kariéru Kim Kardashian.
  • Jak přistupují projekty Omnimorphs či 0xVampire k budoucnosti Metaverse.
  • Čím se řídí šéf společnosti VISA, která začala výrazně investovat do kryptoměn.
  • Která kryptoměna šíleně roste navzdory tomu, že se Bitcoin propadl.
  • Kdy bys ji musel nakoupit, abys své peníze 200násobně zhodnotil.

Unikátní NFT morfózy se 100 biliony kombinací

Když začali nadšenci v roce 2017 nakupovat unikátní postavičky Cryptopunks nebo Cryptokitties, aby mohli tyto sběratelské obrázky hrdě vystavovat na svých profilech, jen málokdo si uvědomoval, kam fenomén NFT došel v roce 2021. Tímto tempem se vize o vytvoření virtuálního světa Metaverse možná brzy naplní.

Už za pár let možná budeme prožívat většinu času v Metaverse a naše identita bude založena právě na NFT, kterými budeme prezentovat svou identitu.

I projekt Omnimorphs se chystá přispět k fungování virtuálního světa svou troškou, protože sestává z 10 tisíc unikátních NFT postaviček, které mohou uživatelé vlastnit, vyměňovat i prodávat.

Každá z postaviček vychází z digitálního rukou kresleného umění kombinujícího specifické vlastnosti, díky čemuž se nestane, že bude jedna postavička vypadat jako jakákoliv jiná, a celkový počet unikátních kombinací dosahuje až více než 100 bilionů. Správně, ne miliard, ale bilionů. Za všechno mohou jednotlivé morfózy, které mění vzhled postaviček k nepoznání.

Tvůrci projektu věří, že se Omnimorphs jednoho dne stanou mystickými postavami ve světě Metaverse, protože ačkoliv nejde o lidi, jde o bytosti vytvořené z temné hmoty přizpůsobující se lidské společnosti bez mrknutí oka.

Start projektu je naplánován na 16. září, takže šance dostat se mezi Omnimorphs stále existuje. Tvůrci jsou přitom umělci z Budapešti, kteří již mají na kontě spolupráce dokonce se značkami jako Disney či Marvel.

 

Kim Kardashian chce zrušit kariéru nejmladší kryptomiliardář

Vitalik Buterin se před pár měsíci stal nejmladším kryptomiliardářem na světě, když hodnota jeho majetku vystřelila do výšin díky kryptoměně ethereum, kterou sám zakládal.

Buterin je otcem druhé největší digitální mince, neustále vede její vývoj, ale ve svém nabitém programu si vždy najde čas na přednášky na kryptoměnových konferencích.

Tentokrát se objevil na konferenci EthCC, kde vyprávěl o tom, co je ve světě kryptoměn důležité kromě decentralizovaných financí nebo šílenství NFT. V jednu chvíli se rozvášnil, když si vzpomněl na to, jak známé osobnosti využívají svého vlivu a dosahu na propagování pofidérních kryptoměn kopírujících například ethereum. 

V tomto případě narážel na Kim Kardashian, která vesele propaguje minci ethereum max, kterou sám Buterin označuje za podvodný projekt snažící se vylákat od lidí peníze. 

„Kim Kardashian v Miami propagovala ethereum max, takže si myslím, že bychom ji měli celou zrušit. Souhlasíte všichni s tím, abychom ji za to zrušili? A rovnou zruším i Floyda Mayweathera,“ pousmál se Buterin, protože i boxer před pár měsíci propagoval stejnou měnu.

Sběratelští upíři, ze kterých vznikne i hra

Ve světě sběratelských NFT kousků dnes neexistuje jen jediný projekt, který by poutal veškerou pozornost. Budování své identity do chystaného virtuálního světa Metaverse zajímá stále více lidí, a tak se několik projektů v čele s 0xVampire zabývá právě tím, na co všechno si budeme muset v Metaverse zvyknout.

Píše se rok 2025. Metaverse už není jen obyčejný koncept. Lidé si zvykají na život v tomto virtuálním prostoru, používají svou NFT identitu. Svět se zdá být mírumilovný, přesně jako v reálném životě. Jen málokdo ale ví, že existuje malá skupina bytostí, které překonávají záhadnou infekci superviru s kódovým označením 0x,“ uvádí 0xVampire na svém webu. 

Celý projekt vyznívá zajímavě nejen proto, že se můžeš stát majitelem jednoho z 9 999 unikátních sběratelských kousků, které následně můžeš využívat s plnou komerčním licencí pro jakékoliv účely, ale v budoucnu se tvůrci chystají vytvořit na základě digitálních „upírů“ vlastní hru, která by tě o trochu přiblížila k plnohodnotnému Metaverse.

Šéf VISA už pochopil, že musí být moudrý a investovat do bitcoinu

Kdysi skeptici, dnes velcí podporovatelé a investoři. Šéf společnosti VISA Al Kelly ovládající obrovskou část trhu s kartami a platbami se nedávno nechal slyšet, že si uvědomuje světlou budoucnost kryptoměn, a proto chce, aby se VISA stala středem zájmu o kryptoměny ze strany běžné veřejnosti.

Kelly si uvědomuje rizika trhu s kryptoměnami, ale přesto si v současnosti myslí, že se digitální mince obecně stanou extrémně populárními v příštích pěti letech.

Tak jak tu dnes sedíme, nevíme, jak daleko to kryptoměny dotáhnou. Bude z nich řekněme za pět let pouze zapomenutý trend a žádná velká věc? Nebo budou extrémně populární? Nejsem dostatečně moudrý, abych to věděl, ale jsem dostatečně moudrý na to, abych zajistil, že je dnes naše společnost uprostřed toho všeho,“ konstatoval Kelly.

Tato vyjádření poskytují kontext ke krokům, které VISA udělala v poslední době. Nejenže už delší dobu zprostředkovává platby kryptoměnami prostřednictvím vlastní VISA karty ve spolupráci s Crypto.com, ale koncem srpna si dokonce pořídila jedno z ikonických NFT Cryptopunks za 150 tisíc dolarů.

Záhadná čínské znamení i podpora psychického zdraví

Nové projekty vznikají díky NFT šílenství jako houby po dešti, a tak tvůrci hledají inspiraci v každém koutě života a světa. Díky zájmu investorů však mají příležitost prorazit nebo získat adekvátní ocenění za svou práci a talent, protože tvorba nové kolekce sběratelských uměleckých výtvorů není záležitostí pár hodin.

Umělci se vyřádili i na projektu Dark Zodiac, který si pro inspiraci zajel do daleké Číny, kde se řídí 12 znameními zvěrokruhu. V první sérii chystá Dark Zodiac jen 3 888 sběratelských grafik, z nichž jsou některé vzácnější než jiné, a tak záleží na štěstí, co si vytáhneš. Společně s grafikami chystá Dark Zodiac rozsáhlý příběh.

Neméně zajímavý je i projekt Outkast, který ale nenavazuje na žádné horoskopy, ale od vesmírné tematiky neodchází daleko. V tomto případě jde o rovných 10 tisíc sběratelských uměleckých kousků inspirovaných světem anime, hvězdnými válkami a steampunkem.

Za zmínku nepochybně stojí i projekt Blank Face, který stejně jako stále více projektů spojuje sbírání NFT s podporou správné věci. Cílem Blank Face je prostřednictvím svých 10 tisíc 3D uměleckých kousků zpropagovat potřebu diskuse o psychickém zdraví, které se navzdory stále většímu společenskému progresu nadále v mnoha oblastech zanedbává.


Kde NFT koupit?

Pokud se ti projekt líbí, například některý z těch výše, a ještě se neobchoduje na trhu, přidej se na jeho Discord. Většina projektů dává některým uživatelům možnost účastnit se předprodeje, kde se dostaneš k NFT snadněji než během veřejného prodeje, když soupeříš s dalšími tisíci lidí.

Doporučeno
Bitcoin se za několik desítek minut náhle propadl o více než 15 %. Investoři ztratili miliony, cena se ale již stabilizuje Bitcoin se za několik desítek minut náhle propadl o více než 15 %. Investoři ztratili miliony, cena se ale již stabilizuje 7. září 2021 18:26


Když si chceš obecně prohlédnout nabídku nebo jak to na burzách chodí, nejznámějším místem je určitě Opensea, kde si můžeš koupit všechny obrázky od stvoření světa. Konkurencí mu chce být například platforma NFTrade, kterou si oblíbili fanoušci nejen etherea, ale i jiných blockchainů jako avalanche nebo polygon. Zanedlouho bude mít i vlastní token.

Kryptoměna, které nepřekážel ani rapidní propad bitcoinu

Zatímco Bitcoin zažil minulý týden výrazný propad o více než 20 procent, což by na klasické burze s akciemi představovalo katastrofu, trh s kryptoměnami si jen odfoukl a pokračuje ve stabilizaci. 

Neplatí to ovšem pro kryptoměnu Solana, o které si možná v posledních dnech slyšel víc, než by se ti líbilo. Na jaře tohoto roku se hodnota jedné mince Solana pohybovala pod hranicí 20 dolarů, nyní se vyšplhala již k 215 dolarům.

Aktuálně se obchoduje za cenu okolo 180 až 190 dolarů, což udělalo z jarních investorů spokojené obchodníky, ale z prvotních investorů z let 2017 či 2018 nepochybně milionáře. Solana přitom vznikla už v roce 2017 jako odpověď na komplikace, se kterými se potýkalo a potýká ethereum. 

Solana je platforma založená na smart kontraktech a decentralizovaných aplikacích, jenže oproti projektu ethereum je centralizovanější, a tak nabízí rozdílný přístup k řešení starého známého trojitého dilematu v kryptosvětě — míra decentralizace, rychlost a bezpečnost transakcí.

Zatímco ethereum puristicky odmítá centralizaci, solana k tomuto problému přistupuje pragmatičtěji. Decentralizaci do jisté míry obětovala vysoké rychlosti a nízkým poplatkům za transakce.

Pokud ti tyto technické záležitosti nic neříkají, možná ti šílenství kryptoměnového trhu ilustruje fakt, že se před rokem solana obchodovala za 1,09 dolaru. Od té doby dosáhla maximum 214,96 dolaru, takže v ideálním případě bys své peníze zhodnotil 200násobně.

Domů
Sdílet
Diskuse