Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
19. listopadu 2021 19:42
Čas čtení 0:53
Vojtěch Vanda

Neočkovaní v Česku se nebudou moci stravovat v obchodních domech nebo na trzích

Neočkovaní v Česku se nebudou moci stravovat v obchodních domech nebo na trzích
Zdroj: TASR - Jaroslav Novák
NEWS KORONAVIRUS
Uložit Uložené

Pro tato zařízení restauračního typu platí stejné podmínky jako v běžných restauracích.

Jedno z nových mimořádných opatření ministerstva zdravotnictví nepotěší osoby, které se nechtějí nechat očkovat a rády si při nákupu v obchodním centru nebo na trzích zajdou na jídlo. I zde totiž bude od pondělí platit pravidlo, že se budou muset prokázat certifikátem o očkování či prodělané nemoci, jinak jídlo nedostanou.

Doporučeno
Andrej Babiš: V Česku nebude povinné očkování ani lockdown Andrej Babiš: V Česku nebude povinné očkování ani lockdown 19. listopadu 2021 14:59

Ve stravovacích částech trhů nebo restauračních prostorách provozovatel nemá povinnost kontrolovat, jestli je zákazník naočkován nebo ne. Každopádně dle nařízení vlády mají tito lidé zákaz se v takových místech stravovat.

Obsluhy v restauračních zařízeních budou dle nařízení vlády od zákazníků vyžadovat certifikáty, které dosvědčí, že spadají do skupiny O-N, tedy očkovaných nebo těch, kteří v posledních 180 dnech prodělali koronavirus. Kromě toho bude nadále platit, že u stolu bude moci sedět maximálně 6 osob, které budou od sebe vzdáleny 1,5 metru.

V místech s obsluhou, která kontroluje příchozí u vchodu, pak nesmí nikoho bez certifikátu pustit dovnitř. Pokud číšník kontroluje zákazníka u stolu, nesmí jej v případě chybějícího certifikátu obsloužit.

Kontroly v restauracích jsou platné již od 1. listopadu. Restauratéři byli povinni kontrolovat provedené antigenní nebo PCR testy či doklady o prodělané nemoci nebo očkování. Pokud zákazník neměl žádné z potvrzení, nesměl v restauračním zařízení nic konzumovat. Tato pravidla se posléze jala kontrolovat i hygiena ve spolupráci s policií. Odpovědnost v ten moment byla na ramenou hostů, což se několikrát neobešlo bez pokuty.

Domů
Sdílet
Diskuse