Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
22. listopadu 2021 17:30
Čas čtení 4:43
Dominik Vetrák

RECENZE: Arcane je nejlepší seriál roku 2021

RECENZE: Arcane je nejlepší seriál roku 2021
Zdroj: Netflix
FILMY A SERIÁLY
Uložit Uložené

Netflix se nečekaně postaral o nejlepší seriál roku.

Když vyšel první trailer na Arcane, mile nás překvapil. Animovaný seriál měl vyprávět příběh z videohry League of Legends (LoL), ale tvůrci slibovali, že si ho užijí i ti, kteří o hru nikdy nezavadili. Svůj slib i splnili. O LoLku nevíme vůbec nic, ale Arcane nás uchvátil už od první části.

Děj se zaměřuje na rozdíly a napětí mezi zeměmi Zaun a Piltover. Zaun je „podzemí“ se špinavými uličkami, s chudými lidmi a vlastními zákony. Nad tím je Piltover, moderní, vědecky vyspělé město, které nad Zaunem drží těsně sevřenou ruku.

Doporučeno
Mads Mikkelsen se popral s režisérem hned první den, natočil nezapomenutelné filmy a nepřestává nás okouzlovat svým talentem Mads Mikkelsen se popral s režisérem hned první den, natočil nezapomenutelné filmy a nepřestává nás okouzlovat svým talentem 22. listopadu 2021 9:30

Napětí mezi jejich obyvateli neustále narůstá, což vyústí do problémů, které způsobí podplacení policisté, po moci toužící členové Rady v Piltoveru, jejich ignorování problémů Zaunu a řada kriminální bossů.

Do toho všeho se zapojí sestry Powder a Vi, které vychovává známý jejich rodičů Vander. Ten je také neoficiálním vedoucím v Zaunu. Snaží se ochránit své spoluobčany a udržet mír mezi Zaunem a Piltoverem. Brzy se však do konfliktu zapojí noví hráči. Tím nejdůležitějším je Silco, dávný Vanderův spojenec, který plánuje ovládnout Zaun pomocí nové drogy.

Hlavními postavami zůstávají napříč seriálem Powder/Jinx a Vi, které poznáme jako děti, následně teenagery a v závěru jako mladé dospělé ženy (po 3. epizodě nastane časový skok o několik let). K srdci ti přirostou obě sestry, přestože jsou diametrálně odlišné. To je něco, co platí pro všechny postavy seriálu. Každá z nich je něčím jedinečná.

Arcane
Zdroj: Netflix

Žádná z postav nehraje vedlejší housle s cílem vyplnit prostředí prázdnými postavami. Každá z nich má svoji agendu, motivace a osobnost. Většina má hlouběji zpracovaný charakter. Díky tomu pochopíš motivace a činy každého zúčastněného.

Ani záporáci zde nejsou klasickými záporáky, protože mají své ambice a důvody pro to, co dělají. Seriál se snaží vyprávět příběh o komplikovaných lidech v komplikované životní situaci, což se mu daří nadmíru dobře. Takového Silce nedokážeš nenávidět, a to i přesto, co v seriálu způsobí. Závěrečná scéna v seriálu mu dovolí odhalit svoji největší slabinu v emotivní scéně s Powder/Jinx.

Seriál se vyhýbá příběhovým klišé a místo předvídavého směřování příběhu s cílem využívat megalomanštější akční scény se zaměřuje spíše na postavy. Jejich vztahy a pocity štěpí děj více než revoluční technologie, a právě proto jsou příběhy a postavy Arcane tak úžasné.

Arcane
Zdroj: Netflix

Tvůrci se mohli zaměřit na rozšiřování světa kolem a ukázat akční scény s klišé hrdinskými a záporáckými postavami. Místo toho se zaměřili na komplexní postavy obyvatel obou měst, které nelze jednoduše kategorizovat na kladné a záporné. Sleduješ v nich vnitřní konflikty, pro které neustále stojí na hranici mezi dobrem a zlem a vidíš na nich, jak je to trápí.

Obzvlášť úžasnou práci odvedli s postavou Powder/Jinx, která projde nejradikálnějším vývojem. Dvě třetiny první série sledujeme její charakterový vývoj ovlivněný traumatizujícím zážitkem, který ji zlomil a obrátil celý její svět vzhůru nohama. Vůbec jsme nečekali, že třetí epizoda skončí tak, jak skončila, a i když nám chybí jisté postavy, atraktivnosti děje to nesmírně prospělo.

Tvůrcům se podařilo zobrazit psychické problémy a způsob, jakým je Powder/Jinx překonává, na více úrovních. Skvěle si vyhráli s animací a náznaky její duševní choroby zapříčiněné traumatizujícím zážitkem.

Arcane
Zdroj: Netflix

Citlivě přistoupili i k samotné charakterové přeměně a zlověstným činům, které se postupně stupňují. Vizuální nápovědy v animaci jsou dokonalým detailem, který divákovi pomáhá lépe pochopit, co Powder prožívá a proč jisté věci vidí tak, jak vidí.

Už déle jsme neviděli tak skvěle napsanou postavu, jejíž charakter se kompletně změnil z „kladného“ na „záporný“, aniž by změnu motivovaly klišé scény a dialogy, které daná postava jen špatně pochopila. Arcane se úspěšně pokusil nahlédnout do duše a srdce takového člověka a vylíčit ho v detailní a komplexní podobě.

Powder/Jinx přitom není jedinou hlavní postavou. V seriálu jich je hned několik a zaujmou všechny do jedné, ať už jde o neuvěřitelně sympatického Vandera, zmiňovaného Silca, Jaycea, Viktora, Medardu, Caitlyn a mnohé další.

Arcane se pyšní tak velkým množstvím úžasných postav, že žádná dějová linie nedokáže být nudná nebo hluchá. Na každé frontě se děje něco zajímavého a podstatného pro široký děj dotýkající se všech obyvatel nebo jen hlavních postav.

Arcane
Zdroj: Netflix

Seriál dokáže překvapit svými zvraty, ale také propracovanými dialogy. Tady velmi pomáhá, že si tvůrci vybrali nesmírně mnoho talentovaných herců. Díky nim animované postavy ožívají před tvýma očima a s každou další epizodou tvůj mozek odmítá věřit, že se nejedná o skutečné herce. Jednak za to může špičková práce s hlasem, jednak perfektní animace.

Obraz je v „pohybu“, i když se postavy nehýbou. Tvůrci očividně nešetřili a chtěli, aby jejich svět vypadal živě, barevně a aby postavy působily věrohodně. Svět je dokonalým výsledkem kombinace steampunku a fantasy. Prostředí tak působí okouzlivě, ale také depresivně a chladně. Svět nám občas připomínal vizuál ze hry Dishonored, což je velkým plusem.

Samotná animace vynikala jak v akčních scénách, tak obyčejných dialozích. Mimika obličeje, gestikulace a celkové pohyby postav hrají ruku v ruce s tím, co říkají, takže vše působí autenticky. Akční scény jsou už jen třešničkou na dortu, přičemž tvůrci se nebáli vyzkoušet i něco netradičního a občas zvolili stylizovaný postup se zcela jiným typem animace. Dokonalým příkladem je souboj jisté postavy s Powder/Jinx na mostě na konci 8. epizody.

Jedná se o jednu z nejlepších scén celého seriálu, která fantasticky kombinuje střih, režii scény, vizuální odkazy na psychické rozpoložení postav, emoce a bolest zachycené v jejich očích, zvukový design a hudbu, animaci akční scény a celkovou nápaditost. Arcane nepřestává udivovat ani na konci. Od začátku až do konce je to jedna úžasná a nápaditá epizoda za druhou.

Někteří diváci jsou nespokojení s tím, že seriál využívá skladby od Imagine Dragons. Nám osobně tato kapela nijak nevadí a myslíme, že zní dobře. Skladeb je v seriálu jen několik a podle nás se skvěle hodí do stylu animáku a zapadají i příběhově a tempem. Hudbu, včetně originálního zvuku a jeho designu, můžeme pochválit celkově.

Jediná věc, kterou bychom seriálu vytkli, je mírně uspěchaný třetí akt, který občas působí tak, že nedal dostatečně dýchat všem postavám a jejich motivacím pro činy, které způsobily. Velmi rádi bychom ve třetím aktu viděli o jednu epizodu navíc, ale neumíme odhadnout, jak by to uškodilo tempu a zda by to ději opravdu pomohlo.

Arcane
Zdroj: Netflix

Neuvěřitelné je, že celý seriál „natočila“ trojice režisérů, pro které šlo v podstatě o režijní debuty. Pascal Charrue, Jérôme Combe a Arnaud Delord jsou francouzští filmaři, kteří už možná v životě nenatočí nic lepšího, ale to by bylo naprosto v pořádku. Arcane je totiž téměř dokonalý, a tak od nás dostává deset z deseti bodů.

Arcane je bezpodmínečně nejlepší seriál letošního roku a obrovské překvapení. Ignoruj ​​nějaké herní pozadí a nech se unášet lákavým, i když nebezpečným světem. Tvůrci už, mimochodem, oznámili i druhou sérii, a i když se jí nemůžeme dočkat, doufáme, že ji neuspěchají.

První série totiž vznikala 6 let (Riot, Fortiche a Netflix však jako produkční společnosti budovaly animátorský a scénáristický tým zcela od nuly, takže se neboj, že tolik potrvá i výroba druhé série) a je jasné, že všichni chtěli v první řadě doručit nezapomenutelný produkt . Pokud na 2. sérii máme čekat další 2 či 3 roky, rádi si počkáme.

P. S.: Jayce asi začal brát steroidy, protože jeho tělo je zřejmě jediná věc, která ve sci-fi seriálu vypadá neautenticky.

Průměrné hodnocení čtenářů
Tvé hodnocení
Jaké hodnocení bys dal ty?
Zobrazit výsledky
Skrýt výsledky
0/10
Domů
Sdílet
Diskuse