Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
21. prosince 2021 14:30
Čas čtení 5:56
Richard Balog

Toto je 10 nejlepších rapových alb ze zahraničí za rok 2021

Toto je 10 nejlepších rapových alb ze zahraničí za rok 2021
Zdroj: RCA
HUDBA RAP
Uložit Uložené

Domácí scénu ovládli Kontrafakt a Pil C, v zahraničí diktovali v uplynulých 12 měsících tempo Maxo Kream, Ufo361 či Dave.

Zatímco v roce 2020 jsme opěvovali alba Kid Cudiho, Megan Thee Stallion či Lil Uzi Verta, uplynulých 12 měsíců ovládli scénu úplně jiní interpreti. Čas ve studiu proměnili v nové projekty rapeři z celého světa, a protože náš záběr nepokrývají jen zámořské áčkové hvězdy, v letošním výběru najdeš i zástupce Německa či Británie.

V předchozích letech jsme seznam rozdělovali na dvě poloviny, tentokrát jsme udělali změnu a níže najdeš i alba z úvodních měsíců, která nás baví dodnes. V samostatném článku si můžeš prohlédnout nejlepší rapové skladby z Ameriky za první pololetí 2021.

Čestné uznání si kromě námi vybraných projektů zaslouží také J. Cole s „dlouhohrajkou“ The Off-Season, Young Thug a album Punk nebo mixtape Free Dem Boyz od 42 Dugga.

Názory prezentované v tomto článku nejsou názory celé redakce.
Doporučeno
Jay-Z se zařadil mezi největší hudební legendy a hold mu vzdal i Barack Obama. Raper byl uveden do rokenrolové síně slávy Jay-Z se zařadil mezi největší hudební legendy a hold mu vzdal i Barack Obama. Raper byl uveden do rokenrolové síně slávy 31. října 2021 9:44

10. Doja Cat: Planet Her

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Doja Cat (@dojacat)

Jedinou ženskou interpretkou ve výběru nejlepších rapových alb za ​​rok 2021 je Doja Cat, která si nás získala svým v pořadí třetím sólovým projektem s názvem Planet Her. Vedení vydavatelství RCA představilo album 25. června a prakticky ihned se dostalo na přední příčky v žebříčcích včetně Billboardu 200.

Planet Her obsahuje v klasické verzi čtrnáct skladeb, na kterých se kromě 26leté hvězdy objevil také The Weeknd, Young Thug, JID, SZA nebo Ariana Grande. Celé dílo je ideální kombinací rapu s R&B a popem. Nejvýraznějším hitem se stal singl Kiss Me More, který úspěšně rotoval i v našich rádiích.

Od redaktorů portálu Pitchfork si Doja Cat za své zatím nejlepší hudební album vysloužila 7,8 bodu z 10, s čímž se plně ztotožňujeme i my.


9. Mach-Hommy: Pray For Haiti

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by GXFR (@griseldarecords)

Pokud patříš mezi zastánce poctivého tvrdého rapu bez zbytečných sladkých řečí, album Pray For Haiti je jako stvořené pro tebe. O raperovi se pseudonymem Mach-Hommy není mnoho dostupných informací, ovšem s jistotou můžeme říci, že je jen otázkou času, kdy si získá miliony posluchačů.

Na svém předposledním projektu spolupracoval s Westside Gunnem z vydavatelství Griselda, pod jehož hlavičkou album Pray for Haiti také vyšlo. Rodák z New Jersey vsadil na úderné a nekompromisní řádky, ve kterých popisuje reálný život spousty lidí, díky čemuž se ti dostane pod kůži.

Všechny skladby jsou propracované do nejmenších detailů a s každým dalším poslechem v nich najdeme něco nového, zajímavého a překvapivého.


8. KALIM: T.O.T.Y.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by KALIM (@kalim)

Nejbližší dvě místa si pro sebe získali interpreti z Německa. Evropskou rapovou scénu jsme s výjimkou Velké Británie dlouhodobě nesledovali a šlo o velkou chybu. V zemi s více než 80 miliony obyvatel za tu dobu nastoupila po Sidovi, Bushidovi či Flerovi nová generace drzých raperů, která stojí za pozornost.

Mezi nejvýraznější tváře v roce 2021 patřil mimo jiné KALIM, a to díky albu T.O.T.Y., na kterém se nachází několik klubových hitů včetně skladby Ozean. Pokud se ti líbí nová vlna trapu s puncem ulice a zároveň odkazů na současný bohémský život rapera, dané dílo bude ve tvém Spotify rotovat často.


7. Ufo361: Destroy All Copies

Raper s občanským jménem Ufuk Bayraktar se v hudebním průmyslu pohybuje od roku 2010, nicméně velké úspěchy začal sbírat až o přibližně 5 let později. V současnosti je společně s Lucianem nejvýraznější tváří německého rapu a za posledních 12 měsíců stihl vydat hned dvojici alb.

Obě nahrávky, Stay High a rovněž Destroy All Copies, jsou z našeho pohledu kvalitativně na stejné úrovni a rozhodli jsme se na základě aktuálních pocitů, které nahrávaly novějšímu projektu.

Album obsahuje třináct skladeb včetně úspěšných hitů Ryu a Daniel Lee, jehož videoklip najdeš níže. Ufo361 ti během necelých 45 minut předvede všechny své technické dovednosti v doprovodu jednodušších textů, na které se namotáš i v případě, že neovládáš němčinu.

 


6. Drake: Certified Lover Boy

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by champagnepapi (@champagnepapi)

Hudební kariéru největší rapové hvězdy za poslední dekádu sledujeme od samého začátku a na šesté studiové album Champagne Papiho jsme se těšili od oznámení vydání.

Podle redaktorů portálu Pitchfork Drake stagnuje a Certified Lover Boy sice zní dobře, ale nepřinesl nic nového, jak byla veřejnost zvyklá u předchozích raperových projektů. V recenzi udělili nahrávce jen skromných 6,6 bodu z 10.

My to v tomto případě vnímáme odlišně a Drake nás ani tentokrát nezklamal, i když ano, velkých hitů typu Hotline Bling je na albu minimum. Naopak, Certified Lover Boy nabízí posluchačům pohled do Aubreyho srdce a mysli, která je ponořena do melancholie a pomalejších melodií.

Vyzkoušej předplatné
za 129
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 107608 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS
Domů
Sdílet
Diskuse