Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
17. prosince 2021 22:21
Čas čtení 0:43
Kamila Šebestová

V Severní Koreji začal 11denní státní smutek. Lidé se nesmí smát nebo pít alkohol, jinak jim hrozí vězení

V Severní Koreji začal 11denní státní smutek. Lidé se nesmí smát nebo pít alkohol, jinak jim hrozí vězení
Zdroj: TASR/AP
NEWS KIM ČONG-UN KLDR
Uložit Uložené

Pokud někdo z rodiny během státního smutku zemře, jeho blízcí ho nemohou oplakat. Mohou truchlit jen potichu.

Severní Korea zakázala občanům smát se, pít alkohol či nahlas plakat kvůli zesnulým příbuzným. Musí totiž plnohodnotně truchlit za svého předchozího vůdce Kim Čong-ila.

Letos si Korejci připomínají 10. výročí jeho smrti. Během jedenácti dnů smutku zakázal současný vůdce KLDR Kim Čong-un obyvatelům smát se, věnovat se volnočasovým aktivitám, pít alkohol či oplakávat zesnulé příbuzné.

Nemohou dokonce oslavit ani své narozeniny. V tyto dny musí být vše podřízeno státnímu smutku. Za jeho narušení může hrozit i vězení, informuje portál indianexpress.com.

Doporučeno
Kim Čong-un není nemocný, zlepšuje si fyzickou kondici a posiluje svou moc, říká jihokorejská rozvědka Kim Čong-un není nemocný, zlepšuje si fyzickou kondici a posiluje svou moc, říká jihokorejská rozvědka 28. října 2021 20:11

V minulosti však došlo i k horším scénářům. Pokud v Koreji přichytili lidi opilé během státního smutku, zatkli je a chovali se k nim jako k nepřátelům ideologie. „Takové lidi někam vzali a už je nikdy nikdo neviděl,“ dodal anonymní zdroj pro rádio Svobodná Asie.

Smutek začali držet v pátek dopoledne, kdy se v Severní Koreji na tři minuty rozezněly sirény. Obyvatelé země zmlkli a sklonili hlavy k projevu úcty Kim Čong-ilovi, který zemřel 17. prosince 2011.

Státní vlajky byly staženy na půl žerdi a zástupy lidí přinášely květiny k sochám Kim Čong-ila a jeho otce Kim Il-songa v hlavním městě Pchjongjangu.

Domů
Sdílet
Diskuse