Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
27. prosince 2021 12:30
Čas čtení 2:47
Dominik Vetrák

RECENZE: Don't Look Up

FILMY A SERIÁLY
Uložit Uložené

DiCaprio a Lawrence se snaží přesvědčit svět, aby začali brát jeho konec vážně. Neúspěšně.

Adam McKay naposledy natočil povedené politické drama VICE o viceprezidentu Dicku Cheneym. Film se nám líbil, i když vzbudil kontroverze a rozdělil diváky a recenzenty na dva tábory. Zdá se, že v případě jeho nejnovějšího snímku, který zase jednou osciluje na hraně komedie a politické satiry, to dopadne stejně. Bohužel tentokrát budeme zřejmě stát na té druhé, méně spokojené straně.

Děj se zaměřuje na vědce z univerzity v podání Leonarda DiCapria a Jennifer Lawrence. Ti objeví kometu a přijdou na to, že se do 6 měsíců setká s planetou Zemí a způsobí globální vyhynutí všeho živého. Politici ani média je naneštěstí neberou vážně a na sociálních sítích vzbudí větší vášně i rozchod celebrit.

Doporučeno
10 nejlepších seriálů roku 2021 10 nejlepších seriálů roku 2021 26. prosince 2021 12:30

DiCapriova postava to ještě jakžtakž zvládá a postupně se dostává do světa médií, přičemž spolupracuje s vládou na tom, aby se situace vyřešila správně. Jennifer Lawrence je ale se svojí postavou v rozpacích a nedokáže vstřebat, jak flegmaticky a lhostejně k tomu přistupuje většina světa. Film sleduje jejich snahu obrátit tuto situaci a zároveň nastavuje zrcadlo současné společnosti, politické situaci, konspirátorům a aktivitě lidí na sociálních sítích. 

Adam McKay natočil v první řadě politickou satiru v komediálním žánru, ale sem tam poukazoval i na jiné problémy ve společnosti. Bohužel, dělal to jen velmi povrchově. Člověk, který alespoň zběžně sleduje situaci ve světě, v médiích a podobně, nebude při sledování filmu obohacen o žádné bizarní či šokující scény.

Od začátku je totiž jasné, že se film odehrává v nereálném světě, ve kterém lidé zdaleka nereagují tak, jak by reagovali ve skutečnosti. Respektive, snímek se zaměřuje výhradně na lidi z řad konspirátorů a, přímočaře řečeno, idioty. Jde tak o zobrazení extrémních situací, pro které režisér nevybudoval reálné či dostatečně silné protiargumenty v podobě autentických postupů při takové katastrofální situaci.

Don’t Look Up
Zdroj: Netflix

Dost tím omezil konflikt, aby měl prostor a čas na zpracování lidského chování a zachycení celé bizarnosti a nepříčetnosti lidí v podobných situacích. Pokud bychom téma Don't Look Up přenesli na naši současnou situaci a kometu si nahradili covidem, zcela by vyobrazené paralely mezi naším a filmovým světem seděly.

Průměrné hodnocení čtenářů
Tvé hodnocení
Jaké hodnocení bys dal ty?
Zobrazit výsledky
Skrýt výsledky
0/10
Domů
Sdílet
Diskuse