Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
28. ledna 2022 7:00
Čas čtení 4:53
Vojtěch Vanda

Chtěl být DJem na Tommorowlandu, dnes zpívá a rapuje. „Inspiruji se antickou filosofií, můj vibe je nevyzpytatelný,“ tvrdí Cédric

Chtěl být DJem na Tommorowlandu, dnes zpívá a rapuje. „Inspiruji se antickou filosofií, můj vibe je nevyzpytatelný,“ tvrdí Cédric
Zdroj: se svolením Jaromíra Cédrica Machalíčka
HUDBA ČESKÝ RAP FRESH RAP
Uložit Uložené

V lednu míříme na Moravu. Představujeme umělce se španělskými kořeny – Cédrica Effe.

Depresivní měsíc leden? Ani nás nenapadne. Jak by také mohlo. Když překročíme novoroční mlhu loňských nesplněných závazků, křivd a ztrát, a zrekapitulujeme úspěchy, otevře se nám nový horizont. Inventura z minulého roku nám říká, že jsme v rámci unikátního seriálu FRESH RAP přiblížili 12 nových tváří, které berou českou rapovou scénu útokem, popsali ti je a pomohli jim se posunout dále. Letošní rok nebude výjimkou.

Pokud se ti náš měsíční seriál se story nadějných interpretů líbí, můžeš naši práci podpořit a stát se členem REFESHER+ klubu. Všechny minulé, ale i následující stories najdeš právě pod modrým pluskem. Stejně jako příběh lednového interpreta, jenž otevře rok 2022.

Hudební cesty jsou totiž stejně nevyzpytatelné jako počasí. Jednou chceš dělat DJe na jednom z největších elektronických festivalů na světě, čas ale ukáže, že tvé cesty směřují jiným směrem. I Cédric pochopil, že místo stáním za pultem mu bude milejší pohyb před ním a komunikace s davem pod pódiem. Zpěvem, rapem a texty v metaforách, které jsou inspirovány mytologií.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený flare (@cedriceffe)

Doporučeno
Toto je 12 nadějných českých rapových interpretů, kteří byli v roce 2021 nejvíc fresh Toto je 12 nadějných českých rapových interpretů, kteří byli v roce 2021 nejvíc fresh 3. ledna 2022 10:00

Začali jsme hodně poeticky. Pravda je ale taková, že devatenáctiletý Jaromír Cédric Machalíček nepatří do dob minulých, nýbrž do přítomnosti. Je jedním ze severomoravských hlasů z Bílovce od Ostravy, odkud plánuje rozšířit povědomí o své zasněné hudbě. 

„Za rapera se nepovažuji,“ upozorňuje hned na začátku na fakt, že přestože se v jeho tvorbě rapové prvky objevují, škatulkování by se rád vyhnul. „V této době je strašně těžké určit hudební směr. Jsem umělec, který dělá svůj sh*t,“ upravuje na pravou míru. 

„Je ale pravdou, že mě ovlivňovalo pár rapových jmen již od útlého věku. Ve 12 letech jsem se k rapu náhodou dostal, bavila mě na ta svoboda slova a celkově drzé flows. Začínal jsem s Black Eyed Peas a A$AP Rockym, kteří stále patří mezi mé oblíbence,“ osvětluje.

Jeho občanské jméno napovídá, že by mladý interpret mohl mít kořeny i jinde než v Česku. Což je to pravda; jeho na nováčka opravdu kvalitní zvuk, jenž je je místy plný emoce a temperamentu, ovlivňují španělské geny. O to je pozoruhodnější, že většina jeho produkce, ač se to nemusí zdát, pochází z pokojíčku. Pokud jsi potřeboval pořádně demonstrovat sílu domácích studií, tady ji máš.

Pravdou ale je, že mladý interpret původně o sólové kariéře umělce neuvažoval„Hudební sluch jsem měl od narození, ale nikdy mě to ani nenapadlo,“ přiznává. „První push k myšlence začít něco hudebně vytvářet přišel v roce 2018, kde jsem na ostravském festivalu Colours of Ostrava navštívil koncert Kyga. Pamatuju si, že hned druhý den jsem běžel do obchodu koupit FL studio a každy den na tom něco mačkal,“ prozrazuje svou původní motivaci stát se jedním ze světových EDM DJů, kteří povzbuzují fanoušky na obrovských festivalech, jakým je i belgický Tomorrowland.

Vyzkoušej předplatné
za 129
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 109020 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS
Domů
Sdílet
Diskuse