Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
22. ledna 2022 10:53
Čas čtení 0:57
Eduard Starkbauer

Umělec natřel kostel na růžovo a udělal z něj centrum queer kultury. Chce v něm bydlet alespoň 5 let

Umělec natřel kostel na růžovo a udělal z něj centrum queer kultury. Chce v něm bydlet alespoň 5 let
Zdroj: Unsplash/Jose Maria Sava/volně k užití (ilustrační obrázek)
NEWS LGBTQ+ LIDÉ
Uložit Uložené

Předělávání zrealizoval novozélandský umělec Sam Duckor-Jones. Pomáhali mu s ní i místní.

Za odvážným projektem transformace 83 let starého kostelíka na „centrum rurální queer komunity“ stojí novozélandský básník a umělec Sam Duckor-Jones. Na pozoruhodnou a odvážnou předělávku bývalého svatostánku upozornil deník The Guardian.

Dnes už růžový kostelík stojící v městečku se 14 tisíci obyvateli dostal jméno Gloria a podle jeho zakladatele by se měl stát novým centrem rurální queer komunity na západním pobřeží novozélandského jižního ostrova.

Na REFRESHERu si můžeš přečíst o LGBT iniciativách z celého světa, jejichž cílem není jen vzbudit pozornost, ale především komunikovat důležitá společenská témata a myšlenku snášenlivosti.
 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Gloria (@gloria_of_greymouth)

Duckor-Jones na kostel narazil náhodou, když si hledal bydlení. Kostelík se totiž už od roku 2000 nepoužíval a patřil k nejlevnějším nemovitostem v regionu.

„Pocházím ze židovské rodiny a vždy jsem byl tvořivý. Poslední roky jsem se zapálil do oslavy queer komunity.“ Umělec plánuje v objektu bydlet asi pět let a doufá, že kostelík si zachová otevřeného a hravého ducha i po jeho odchodu.

Doporučeno
„Jsme odlišní a to je naprosto v pořádku.“ Noro a Jakub jsou otcové čtyřleté Emy „Jsme odlišní a to je naprosto v pořádku.“ Noro a Jakub jsou otcové čtyřleté Emy 18. března 2024 14:01

Charakteristická růžová barva má podle něj asociovat oslavu různorodosti a v lidech evokovat pozitivní pocity spojené s genderovou otevřeností a tolerancí. Projekt se od svých začátků potýká s vřelým přijetím i mezi místními obyvateli, kteří při renovaci kostela vlastnoručně pomáhali.

„Chtěl jsem, aby se Gloria stala součástí komunity. Jednoho dne udělá někdo něco hloupého, posprejuje ji nebo rovnou podpálí, a já chci, aby se tehdy obyvatelé cítili stejně rozzlobení jako já,“ podotkl se smíchem umělec.

Domů
Sdílet
Diskuse