Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
30. ledna 2022 v 10:54
Čas čtení 1:02
Daniel Mikolášik TASR

Severní Korea odpálila neidentifikovanou střelu, tvrdí jihokorejská armáda. Kim Čong-un zvýšil intenzitu testů raket

Severní Korea odpálila neidentifikovanou střelu, tvrdí jihokorejská armáda. Kim Čong-un zvýšil intenzitu testů raket
Zdroj: TASR/AP
NEWS KIM ČONG-UN KLDR
Uložit Uložené

Japonská pobřežní stráž dodala, že detekovala start „možné balistické střely“.

Severní Korea vypálila v neděli „neidentifikovanou střelu“, tvrdí jihokorejská armáda. Od začátku roku jde už o sedmý test zbraňových systémů KLDR.


Pchjongjang naposledy testoval své zbraně v takové intenzitě v roce 2019 poté, co selhala jednání mezi vůdcem Kim Čong-unem a tehdejším americkým prezidentem Donaldem Trumpem.


Dialog mezi oběma zeměmi je od té doby pozastaven. Severní Korea se od daného období ekonomicky zmítá pod náporem mezinárodních sankcí a dobrovolné koronavirové blokády.

Doporučeno
Z Jižní Koreje uprchla přes minová pole na sever neznámá osoba. Obvykle to bývá naopak Z Jižní Koreje uprchla přes minová pole na sever neznámá osoba. Obvykle to bývá naopak 2. ledna 2022 v 9:25

„Severní Korea vypálila neidentifikovanou střelu směrem do Východočínského moře,“ uvedl v prohlášení hlavní štáb jihokorejské armády. Japonská pobřežní stráž dodala, že detekovala start „možné balistické střely“.

Severná Kórea strely KĽDR
Zdroj: TASR/AP

Podle tiskové agentury DPA šlo o raketu se středním doletem, přičemž japonské úřady tvrdí, že dosáhla výšky 2 tisíc kilometrů. Pchjongjang letos spustil novou sérii zbraňových testů (včetně zkoušky hypersonických raket) poté, co Kim na prosincovém sjezdu vládnoucí strany přislíbil modernizaci armády.


KLDR netestovala interkontinentální balistické střely ani jaderné zbraně od roku 2017, kdy Kim Čong-un zahájil sérii diplomatických aktivit na nejvyšší úrovni – s Trumpem se setkal třikrát, jednal i s jinými vrcholnými lídry.


Letošní zbraňové zkoušky KLDR přicházejí v delikátním období, kdy Čína (jediný významný spojenec Pchjongjangu) bude v únoru hostit zimní olympijské hry a Jižní Korea se připravuje na březnové prezidentské volby.


Samotná KLDR se chystá na oslavy 80. výročí narození zesnulého vůdce Kim Čong-ila v únoru a na 110. výročí narození zakladatele země Kim Ir-sena v dubnu. Pchjongjang nedávno znovu zahájil přeshraniční obchod s Čínou. Peking a Moskva jako dva ze stálých členů Rady bezpečnosti OSN v lednu zablokovali uvalení dalších sankcí na KLDR v souvislosti s jejími zkouškami zbraní.

Domů
Sdílet
Diskuse