Plýtvání jídlem je náročné nejen pro životní prostředí, ale i tvou peněženku. Poradíme ti, jak mu zamezit.
Plýtvání jídlem patří mezi největší problémy dnešního světa. Zajímají se o něj nejen jednotlivci, ale také stále větší množství firem. Jednou z nich je online supermarket Grovy, který nově působí v Praze. V Grovy se rozhodli dovážet jídlo tak, aby se ho vyhazovalo co nejméně. Připravili jsme ve spolupráci s nimi několik tipů, jak můžeš plýtvání omezit ve vlastní domácnosti. A máme pro tebe i promo kód na první objednávku.
Jedním z řešení, které má omezit plýtvání, je nakupovat častěji, ale v menším množství. Právě velké hromadné nákupy jsou totiž příčinou zbytečného vyhazování potravin, na které zapomeneme a nacházíme je v zadní části lednice s prošlou lhůtou spotřeby. Tomu se Grovy snaží zamezit, a proto dováží nákupy bez minimální hodnoty objednávky do 10 minut. Věří, že díky rychlému doručení drobných objednávek dokážou změnit nákupní chování českých spotřebitelů.
Kolik kilo jídla vyhodíš?
Zajímavý výzkum vědců z Mendelovy univerzity v Brně ukázal, že jeden obyvatel Brna průměrně vyhodí 37 kilogramů jídla ročně, nejvíce ovoce a zeleniny. Zdá se ti to hodně? A to na tom v České republice jsme s plýtváním docela dobře. V jiných evropských zemích vyhazují několik stovek kilogramů potravin na osobu za rok, ve Spojených státech je to na jednoho člověka skoro 800 kilogramů ročně.
Nejvíce plýtvají lidé na sídlištích, méně pak ti na okrajích města. Což je logické, protože nemají možnost si v bytech zřídit komposty. Zajímavé je, že větší množství potravinového odpadu vytváří lidé, kteří bydlí sami. Většina z nás si však myslí, že vyhazuje mnohem méně, než je tomu ve skutečnosti.
Dopady pocítí i tvoje peněženka
Velkým strašákem, který na nás vykukuje ze všech stran, je změna klimatu. Pro někoho může být překvapením, že k ní přispívá i plýtvání jídlem. Jak? Plýtvání jídla způsobuje až 8 % globálních emisí, objem vody, který se spotřebuje na vyhazované jídlo, by zaplnil Ženevské jezero a zhruba 30 % světové zemědělské plochy se využívá na jídlo, které nikdo nezkonzumuje.
Tahle čísla jsou samozřejmě alarmující, ale napadlo tě někdy, kolik peněz zbytečně utratíš? Evropská komise uvádí, že se v Evropské unii ročně vyhodí potraviny za 149 miliard eur. A za to už by se dalo něco pořídit. Na podobnou částku se asi nedostaneš, ale rozhodně můžeš ušetřit i několik tisíc měsíčně.
7 tipů, jak omezit plýtvání
Nikdo z nás se nechce podílet na prohlubování klimatické krize ani krize ve vlastní peněžence. Proto jsme pro tebe připravili tipy, jak do každodenního života zařadit zvyky, díky kterým plýtvání omezíš.
1. Napiš si seznam
Když v obchodě přesně nevíš, pro co jdeš, obvykle pouze bloudíš mezi regály a bezmyšlenkovitě házíš do košíku, co tě zrovna napadne. Zapřemýšlej, co budeš v příštích dnech vařit, vytvoř si seznam a kup pouze věci, které jsou na něm napsané. Využít můžeš poznámky v mobilu, kde lze položky snadno odškrtávat. Pokud chodíš nakupovat do stejného obchodu, můžeš si jednotlivé položky uspořádat podle toho, jak ho procházíš. Například jestli je hned na začátku marketu zelenina, napiš si ji na začátek seznamu, ať se nemusíš během nákupu vracet.
2. Udělej si přehled v zásobách
Nenakupuj zbytečně potraviny, které ti doma nechybí. Před nákupem projdi lednici i spižírnu a podívej se, co opravdu potřebuješ. Chybějící potraviny si také zapisuj průběžně. Když ti při vaření dojdou brambory nebo vidíš, že ti zbývá jen málo rýže, hned si to poznamenej.
3. Nenakupuj hladový
Staré pořekadlo zní, nikdy nenakupuj hladový. Určitě už jsi někdy zažil, že jdeš do obchodu a máš hlad. Místo malé svačiny pak skládáš na pokladní pás potraviny, které bys za normálních okolností nekoupil. Zkus se tomu vyhnout.
4. Skladuj potraviny správně
Nesprávné skladování potravin vede k tomu, že se rychleji kazí. Pokud máš pocit, že potraviny nezvládneš sníst, dej je do mrazáku nebo zavař. Sypké potraviny uzavři do sklenic nebo dóz, ať se v nich neusadí moli. Potraviny v lednici i potravinové skříni uspořádej tak, abys o nich měl přehled, to znamená větší položky dozadu a drobnější dopředu.
5. Rozlišuj pojmy „minimální trvanlivost“ a „spotřebujte do“
Tyto dva pojmy často spotřebitelé vnímají stejně, ačkoliv je mezi nimi významný rozdíl. To vede ke zbytečnému vyhazování potravin, které jsou nezávadné a daly by se spotřebovat. Potravina, které před krátkou dobou skončila minimální trvanlivost, je po skončení této lhůty obvykle v pořádku. Neznamená to, že ji po tomto datu nemůžeš konzumovat. Naopak pokud je na potravině prošlý datum s označením „spotřebujte do“, raději jídlo zkontroluj, případně se jeho konzumaci rovnou vyhni. Od uvedeného data totiž může být zdravotně závadné.
6. Nevyhazuj, daruj
Nějaké jídlo občas doma zbyde každému z nás. Při množství aktivit, které denně máme, prostě nezvládneme dokonale sledovat stav lednice. Přebytečné jídlo ale nemusíš hned vyhazovat. Daruj ho potravinovým bankám nebo jiným organizacím, které ho doručí k potřebným.
7. Udělej více menších nákupů
Zkus se zaměřit na menší nákupy, během kterých pouze doplníš chybějící potraviny namísto velkých týdenních nákupů. Pokud se ti nechce každý den z práce zamířit do obchodu, nech si potřebné potraviny dovézt. Grovy se na drobné nákupy specializují, takže nemusíš objednávat nepotřebné jídlo jen proto, aby kurýr vůbec dorazil. V nabídce mají spoustu dalších produktů, kromě jídla třeba drogerii a potřeby do domácnosti. Velmi příjemným benefitem je, že nákup dovezou do 10 minut.
Tip navíc: Vybírej si zodpovědné firmy
Spoustu firem už dnes naštěstí chápe, že svou produkcí mohou zásadně ovlivňovat životní prostředí. Vybírej si firmy, které jsou zodpovědné a udržitelné. Příkladem je právě Grovy, jejichž kurýři vozí nákupy na elektrokolech nebo elektroskútrech a výhradně v papírových taškách.
Problematiku plýtvání jídlem řeší Grovy v rámci svých podnikatelských aktivit globálně. Pečlivě analyzují počet objednávek u jednotlivých produktů a optimalizují jejich množství na skladech tak, aby jich bylo dostatek, ale zároveň nedocházelo ke zbytečnému vyhazování jídla.