Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
15. února 2022 8:10
Čas čtení 1:08
Tereza Patočková

Desítky tisíc lidí dnes přichází o svůj covid pas. Uplynulo 270 dní od druhé dávky vakcíny a na booster si nedošli

Desítky tisíc lidí dnes přichází o svůj covid pas. Uplynulo 270 dní od druhé dávky vakcíny a na booster si nedošli
Zdroj: Flickr/Marco Verch/volně k užití
NEWS KORONAVIRUS
Uložit Uložené

Přes 130 tisícům lidí přišlo upozornění, že jim dnes vypršela platnost jejich covid pasu. Ztrácí tak například nárok na pět bezplatných PCR testů a ztěžuje se jim také možnost cestování.

Zhruba 134 tisíc lidí bylo v minulém týdnu upozorněno, že se od úterka zkrátí platnost covid certifikací pro lidi bez posilující dávky, a to na 270 dní. Informaci přinesl server Seznam Zprávy, jež jí získal od Národní agentury pro komunikační a informační technologie. Aktuálně jde podle ní  o nepřesnější odhad počtu lidí , kterým v Česku vyprší platnost jejich covidpasu.

Tento počet však nepočítá s lidmi, kteří mezitím nemoc prodělali a mají tak covid pas prodloužený díky tomu, že jim aktuálně běží postinfekční ochranná lhůta. To je dle Seznam Zpráv jeden z důvodů, proč se velmi špatně odhaduje údaj o skutečném počtu lidí, kterým hrozí, že jim vyprší po 270 dnech platnost certifikátu. 

Domů
Sdílet
Diskuse