Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
3. března 2022 16:30
Čas čtení 7:50
Jakub Paulík

Fungování psychologické války: upír a AIDS jako nástroje propagandy velmocí

Fungování psychologické války: upír a AIDS jako nástroje propagandy velmocí
Zdroj: RLJE Films
HISTORIE RUSKO SPOJENÉ STÁTY AMERICKÉ (USA) VÁLKA NA UKRAJINĚ
Uložit Uložené

Nepříteli lze uškodit i bez výstřelu. Stačí zpracovat dobře znějící lež a udělat z ní „pravdu“.

Američané v 50. letech minulého století bojovali proti partyzánům na Filipínách bok po boku s vymyšleným upírem. Vytvořili ho díky promyšlené taktice, kterou oživili mýtus o nadpřirozené krvelačné bytosti. Ta však ve skutečnosti neexistovala. Přibližně o 30 let později stály podle dezinformační kampaně sovětské KGB za vznikem AIDS Spojené státy. Šlo o lež, která dodnes patří mezi známé konspirační teorie.

V článku jsme se podívali na dva netradiční příklady psychologické války, kdy se velmoci snažily porazit nebo pošpinit svého nepřítele pomocí cíleného šíření nepravdivých informací. O tématu jsme si povídali s ředitelem Infosecurity.sk Matějem Spišákem.

Praktiky psychologické války, respektive informačních operací, se v současnosti využívají i při válce na Ukrajině. Považujeme proto za důležité připomenout si, že ovlivňování mysli nepřítele prostřednictvím psychologické války není žádnou novinkou 21. století. Naši práci můžeš podpořit jako člen klubu Refresher+.

Edward Lansdale
Zdroj: Wikimiedia/Death of a Generation/Howard Jones

Těla, ze kterých vysál krev, byla pro partyzány postrachem

Jak se zbavit partyzánů, které podporuje velká část obyvatelstva? Amerického důstojníka Edwarda Lansdala napadlo, že na ně pošle bestiálního upíra. Říkáš si, co je to za hloupost? Že upíři přece neexistují? Zřejmě tedy nejsi pověrčivý, jak byli Filipínci v 50. letech minulého století.

Doporučeno
Uprostřed USA mluví tisíce lidí česky. „Jedí tu kolaches a tancují polku,“ říká Edita, která učila češtinu na nebraské univerzitě Uprostřed USA mluví tisíce lidí česky. „Jedí tu kolaches a tancují polku,“ říká Edita, která učila češtinu na nebraské univerzitě 23. dubna 2024 13:00

A právě tuto skutečnost se podařilo Američanům využít ve svůj prospěch. V daném období totiž vedli na Filipínách válku proti komunistickému hnutí Hukbalahap (z angličtiny i jako Huks). Jeho členy však dostala do úzkých krvelačná mýtická bytost Aswang, která začala pomalu, ale jistě zmenšovat jejich řady. Vystrašení partyzáni a civilisté nacházeli těla mrtvých mužů, kterým tento brutální démon vysál krev a zanechal na těle dvě malé díry po kousnutí.

To, že se žádný Aswang mezi povstalci nepohyboval, protože ani neexistoval, není vůbec podstatné. Hlavní je, že tomu místní lidé věřili. Nebezpečný Aswang se díky pomoci USA začal z mýtů přetvářet do reality. Taktika byla víceméně jednoduchá. Americké jednotky připravily o život partyzána, z jeho těla vysály krev a zanechaly na něm dvojici vpichů, které měly připomínat kousnutí.

Vyzkoušej předplatné
za 129
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 110596 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS

Co se dozvíš po odemknutí?

  • Proč se Filipínci pomáhající partyzánům báli prokletí.
  • Jak partyzáni reagovali na těla spolubojovníků, z nichž „upír“ vysál krev.
  • Jakým způsobem lze využít krev zvířete ke způsobení chaosu v řadách nepřítele.
  • Jak vznikl hoax o původu AIDS.
  • Jak sovětská média spojovala AIDS se základnami USA v Evropě.
  • Jaký je rozdíl mezi informační válkou v době studené války a v současnosti během války Ruska s Ukrajinou.
Zpět
Sdílet
Diskuse