Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
25. února 2022 v 7:00
Čas čtení 8:35
Tereza Šnajdrová

Móda není o penězích. Největšími trendy roku 2022 jsou udržitelnost, devadesátky a sex appeal, říká stylistka Milena (Rozhovor)

Móda není o penězích. Největšími trendy roku 2022 jsou udržitelnost, devadesátky a sex appeal, říká stylistka Milena (Rozhovor)
Zdroj: se souhlasem Mileny Žuravljovy
MÓDA MÓDA
Uložit Uložené

Přinášíme ti rozhovor se stylistkou Milenou Žuravljovou, která pracovala i s Chiarou Ferragni a dalšími světoznámými hvězdami.

Milena Žuravljova měla k módě vždy blízko a jejího talentu si všimli i ve světoznámém magazínu InStyle, kam ji vzali na pozici asistentky stylingu. Během několika let se však Milena vypracovala a nyní ji můžeš znát jako ředitelku módy v časopisu Elle, která má dokonce i vlastní obchod Symbols. 

S Milenou jsme si povídali o tom, co všechno musí ovládat dobrý stylista, kde může nabrat zkušenosti nebo také o tom, v čem Češi v módě nejvíce chybují a jaké trendy poletí v roce 2022.

Doporučeno
Móda z metra: Co nosí mladí Pražané během zimy? Upřednostňují pohodlí, ale nebojí se ani výrazných barev Móda z metra: Co nosí mladí Pražané během zimy? Upřednostňují pohodlí, ale nebojí se ani výrazných barev 4. února 2022 v 12:00

Jak jste se dostala k práci stylistky?

Náhodou, studovala jsem ekonomii na Vysoké škole ekonomické v Praze, a protože mě móda vždy bavila, tak jsem se přihlásila na kurz Školy stylu Backstage, který tehdy teprve začínal a vedla ho Alena Šafratová. Alenka měla hodně kontaktů v branži, skvěle jsme si sedly a doporučila mě do InStylu na pozici junior stylist, kde si vyzkoušeli, co umím a nechali si mě tam.
 
Celé to tedy začalo v InStylu a jelikož jsem uměla anglicky, a i další jazyky, tak jsem v mezinárodním kolektivu, kde šéfredaktorka byla Američanka, našla uplatnění. Začínala jsem tam jako asistentka Marie Kohutik, která působila v Bazaru či Dolce Vitě a která mě provedla celou touto cestou a pak už jsem začala dělat stylistku sama za sebe, až jsem se dostala na post ředitelky módy.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Milena Zuravljova (@milenazhu)

Musí mít každý stylista nějaké vzdělání či kurz, aby se mohl stylingem živit?

Neuškodí to ho mít, ale v současné době existuje možnost, kterou jsme my tehdy neměli, a tou je jít na stáž k nějakému stylistovi. To je podle mě nejlepší zkušenost. Na Instagramu stačí stylistovi, kterého máte rádi, napsat, zda mu můžete pomáhat při focení a je to, můžete sbírat zkušenosti. Víc než o vzdělání je styling totiž o citu, komunikaci s lidmi, práci s oblečením a práci v týmu.

Bylo těžké prosadit se na českém trhu? Je tu velká konkurence?

Konkurence je veliká a i já jsem začínala postupně, ne v řádu měsíců, ale v řádu let. Když jsem do této branže přišla, tak jsem byla ze všeho nadšená, pracovala jsem od 4 od rána do noci, běhala jsem po lokacích na focení a opravdu jsem dřela. V této branži navíc funguje, že ten, kdo má focení na starosti, chce do týmu zabookovat člověka, kterému důvěřuje, protože od toho se odvíjí práce všech ostatních a je tedy velmi riskantní najmout někoho nového. Třeba v InStylu jsme navíc fotili většinou pouze celebrity a i ty mají jasný názor na to, s kým chtějí pracovat, a proto jsem zpočátku mohla být pouze asistentka, než jsem v jejich očích stoupla.

Jak hodnotíte z pozice profesionální stylistky módu v českých ulicích?

Nejsme módní metropolí, ale i my tu máme sem tam schované diamanty, které vždy velmi ráda potkám a profesním okem je ocením. Není to tak, že bych od rána do večera chodila ulicemi a koukala, kdo co nosí, ale mám nějaký celkový dojem, který není příliš dobrý (smích).

V Česku mám navíc pocit, že intelektuálně založené ženy nebo umělkyně trochu módou pohrdají. Není nic špatného na tom chodit krásně oblečený, i když jsi chytrý

Které město byste naopak označila za módní metropoli? Stále platí, že je to Paříž a Milán?

Poslední dobou je to Kodaň, kde se krásný severský vkus pojí s tím, že tamní obyvatelé mají jiné finanční možnosti. Móda je tam více umělecká, progresivní a luxusní, což u nás takovou kombinaci nenajdeme. U nás v Česku mám navíc pocit, že intelektuálně založené ženy nebo umělkyně trochu módou pohrdají, což v jiných zemích příliš nevidíme. Není nic špatného na tom chodit krásně oblečený, i když jsi chytrý, nadaný atd.

České ženy se o sebe méně starají a módě nepřikládají takovou důležitost

V čem dělají české ženy největší chybu?

To asi nelze zobecnit, neřekla bych, že každá žena dělá takovou a makovou chybu, navíc módu každý vnímá jinak, není to žádná jaderná fyzika, jen subjektivní názor. Možná bych pouze řekla, že se o sebe české ženy méně starají a módě nepřikládají takovou důležitost.

A jak jsou na tom čeští muži?

Jak odpovědět politicky korektně (smích).

Hodně cestujete a pracujete i v zahraničí. Proč myslíte že Čechům na módě příliš nesejde?

Zase je to subjektivní názor, ale přijde mi, že společnost módu vnímá jako něco povrchního, nikoli jako umění či dotvoření celého člověka a jeho vzhledu. Mnozí z nás vzhled řeší, ale neřeší komplexní image. Módu bychom přitom měli vnímat jako umění, i do ní můžeme investovat a můžeme na ní koukat z úplně jiného úhlu pohledu.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Milena Zuravljova (@milenazhu)

Do oblečení prostě investujte jako do umění a pak se k němu budete chovat úplně jinak, než jak se chováte k tričku z H&M

Mnoho lidí tvrdí, že abyste se mohla oblékat hezky, musíte mít hodně peněz. Mají pravdu?

V současné době už to samozřejmě pravda není. Ano, dřív to tak bývalo, ale dnes už máme přístup ke spoustě možností, jenom je potřeba vybírat s rozmyslem, klidně si i počkat a koupit jen to, co opravdu chceme. Není to jen o financích a když budete šťastní s tričkem za 200 korun, o které budete pečovat, aby vypadalo stejně dobře i za měsíc, dva, rok, tak to je přece také super. Lidé, kteří nakupují levné oblečení jenom proto, aby měli plný šatník, se pak o ty kousky ani nestarají, stěžují si, že brzy vypadají blbě, že byly levné a kvalita je špatná, ale nedochází jim, že o oblečení je potřeba se starat.
 
Když vám na nějakých věcech záleží a chcete, aby pořád byly udržované, tak je opravdu jedno, kolik původně stály. Do oblečení prostě investujte jako do umění a pak se k němu budete chovat úplně jinak, než jak se chováte k tričku z H&M. Ano, design je dražší, ale základní věci ke každodennímu nošení drahé být nemusí, a přesto v nich můžete vypadat dobře.

Investovat do lokálních podniků je super, i pro celou ekonomiku země a do budoucna to dává největší smysl

Přidej se do klubu REFRESHER+
Základní
125 Kč
Účtuje se jednou za 4 týdny
31,25 Kč / Týden
Přístup k prémiovým článkům
Přístup k benefitům
Méně reklam
150 kreditů každé 4 týdny na nákup benefitů
Roční - 17 %
1 500 Kč 1 250 Kč
Účtuje se jednou za rok
24,04 Kč / Týden
Přístup k prémiovým článkům
Přístup k benefitům
Úplně bez reklam
2 000 kreditů ihned na nákup benefitů
Sdílení článků kámošům a kámoškám
Všechny možnosti předplatnéhoMám slevový kód
Dokončením souhlasím s pravidly a podmínkami portálu Refresher.
Přidej se do klubu REFRESHER+
Co se dozvíš po odemčení?
  • Kde nakupovat kvalitní, a zároveň finančně dostupnou módu?
  • Jak budou vypadat módní trendy v letošním roce?
  • Proč je ve světě módy důležitý Instagram?
  • Co by měl mít v šatníku každý?
Dočíst článek
Máš již předplatné?
Přihlásit se
Dočíst článek
Poslat sms
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 110703 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Odemknutí přes SMS
Tenhle článek
Poslat sms Jak to funguje?
Všechny články za měsíc
🤩 Pouze 36 Kč navíc
POSLAT SMS Jak to funguje?
Po odemčení získáš
Přístup k prémiovým článkům
Přístup k benefitům
Např.: Bělení zubů v Dr. Úsmev ZDARMA , Dentální hygiena v Dr. Úsmev ZDARMA nebo 2 kopčeky zmrzliny od Koun ZDARMA
Zobrazit všechny (9)
Domů
Sdílet
Diskuse