Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
25. února 2022 11:30
Čas čtení 13:45
Tereza Patočková

Holky se u nás na režii skoro nehlásí, v Česku nemají žádné vzory. Snažíme se to měnit, říká Julie Žáčková

Holky se u nás na režii skoro nehlásí, v Česku nemají žádné vzory. Snažíme se to měnit, říká Julie Žáčková
Zdroj: Refresher / Tereza Patočková
KULTURA FILM
Uložit Uložené

Julie Žáčková založila v roce 2018 pražskou pobočku platformy Girls in Film, která se snaží podporovat a inspirovat ženy, které začínají svoji kariéru u filmu. Před třemi týdny navíc vyhrála cenu České filmové kritiky za svůj debutový film Okupace.

Jak začal tvůj příběh s Girls in film

Už docela dlouhou dobu pracuju u filmu a v posledních letech jsem si intenzivněji začala všímat, že ženy nejsou v určitých filmových profesích tolik zastoupené. Pracovala jsem hodně na reklamách, kde jsou obrovské štáby, třeba i stohlavé, ale většinou jsou to z 90% muži. Je to dané asi tím, že ve štábu je hodně technických profesí a ženy byly většinou jen v maskérně nebo kostymérně, sem tam v produkci.

V té době jsem hodně jezdila na zahraniční filmové festivaly a na Berlinale jsem v katalogu objevila Nikolu Vašákovou ze Slovenska, která založila londýnskou platformu Girls in film. Něco jsem si o ní přečetla a přišlo mi zajímavé, čím se zabývají, jejich hlavní práce spočívá v prezentaci filmové tvorby od ženských, trans a nebinárních filmařek*ů, a to především pomocí online platformy, kde každý týden zveřejňují jejich krátké filmy nebo videa.

Napsala jsem jí, jestli se v Berlíně nechce potkat a ona souhlasila. S Nikolou jsem se dohodla, že bychom mohly v Praze založit novou Girls in Film pobočku, s čímž také souhlasila a pak už jsme začaly pořádat různé akce. 

V Čechách jsme nikdy neměly žádný ženský producentský vzor. Když vidíš jenom samé Svěráky a Hřebejky, tak tě to úplně nemotivuje k tomu, se mezi ně „cpát”. 


Proč je ve filmařském průmyslu tak velký nepoměr žen? 

Se založením pobočky Girls in Film jsme si dělaly i takovou základní rešerši toho, v čem je hlavní problém. Proč tam ty ženy nejsou, proč je nevidíme, proč třeba neexistuje tolik žen producentek. Já i moje kolegyně Dáša Sedláčková, se kterou jsme platformu založily jsme producentky, ale v Čechách jsme nikdy neměly žádný ženský producentský vzor, nebo byly třeba tři čtyři, co dělají hrané filmy, ale zbytek jsou taky muži.

Doporučeno
Režisér chválené romantiky Dej mi své jméno je tu s nejnadrženějším filmem roku. Dva tenisté v něm bojují o Zendayu Režisér chválené romantiky Dej mi své jméno je tu s nejnadrženějším filmem roku. Dva tenisté v něm bojují o Zendayu 24. dubna 2024 13:30

Když jsme si začaly tu rešerši dělat, měly jsme takovou představu, že ženy třeba neberou tolik na FAMU. Tam nám ale bylo řečeno, že se na režii hlásí přibližně 100 lidí a z toho jen 10 holek. To nás překvapilo a řekly jsme si: „Aha takže ten problém je asi už před tou školou s tím, že mladé holky vlastně ani kariéru u filmu nevyhledávají." Vykládáme si to tím, že nemají žádný vzor, nebo možnost ke komu vzhlížet a tím pádem si uvědomit: „Aha, já bych taky mohla dělat něco takového”. Protože když vidíš jenom samé Svěráky a Hřebejky, tak tě to možná úplně nemotivuje k tomu, se tam mezi ně “cpát”. 

Vyzkoušej předplatné
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 110772 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS
Co se dozvíš po odemčení?
  • Co říkají studie o nerovném zastoupení žen ve filmové produkci
  • Jaké jsou největší překážky pro ženy ve světě filmu
  • Jak to vypadá se ženami ve filmové produkci v zahraničí
  • Jaké workshopy pro ženy Girls in film dělají
Domů
Sdílet
Diskuse