Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
6. března 2022 14:30
Čas čtení 7:24
Martin Adam Pavlík

Když zbývá jen pláč, utrpení a nešťastné tváře. Těchto 10 filmů ti jasně ukáže, jak jsou války nesmyslné, brutální a kruté

Když zbývá jen pláč, utrpení a nešťastné tváře. Těchto 10 filmů ti jasně ukáže, jak jsou války nesmyslné, brutální a kruté
Zdroj: Universal Pictures US
FILMY A SERIÁLY
Uložit Uložené

Tyto snímky mají jasně pacifistický postoj a poukazují na hrůzy válek.

Pokud sleduješ Refresher, určitě i ty odsuzuješ jakoukoli vojenskou agresi, tedy i ruskou invazi na Ukrajinu. Historie je nám sama důkazem, že války ještě nikdy nic dobrého nepřinesly. Nechávají za sebou jen mnoho nešťastných tváří, utrpení a oběti, které měly někde svou rodinu a plánovaly prožít život jinde než na frontě. 


Umění umělo vždy kreativně a úderně reflektovat ta nejhorší období — a kinematografie není výjimkou. Filmy, které ti v následujícím textu představíme, skvěle a výstižně poukazují na nesmyslnost válek a hrůzy s nimi spjaté — bez ohledu na to, zda se bavíme o první nebo druhé světové válce, vietnamské válce nebo jiných, současných konfliktech v Africe, na Blízkém východě či v Evropě.  

Tentokrát ti představíme jiné, poněkud méně známé filmy, než jsou například Schindler's List, Apocalypse Now, Full Metal Jacket, Platoon nebo 1917. V Refresheru píšeme spoustu žebříčků a tipů na výjimečné snímky. Pokud ti naše články pravidelně pomáhají při výběru, podpoř nás a staň se členem klubu Refresher+, abychom ti mohli přinést ještě více kvalitního obsahu.

Pozor, článek může obsahovat spoilery.

1. Hair (režie: Miloš Forman, 1979)

Kde se můžeš na film podívat: Nemá ho žádná streamovací společnost, takže si ho můžeš koupit nebo půjčit přes Google Play, Apple TV či Amazon.

Délka filmu: 121 minut

Hodnocení na IMDb: 7,6 z 10


Óda na pacifismus v režii českého velikána, který prorazil kromě Československa také v Hollywoodu. Hair je komediální muzikál, ovšem s mrazivým závěrem. Vypráví příběh mladíka Clauda Bukowského (John Savage), kterému zůstávají poslední dny svobody předtím, než nastoupí do armády, přičemž nejbližší zastávkou je až Vietnam.

Hair
Zdroj: United Artists

Netrvá dlouho, než se naivní kluk z venkova odhodlaný klidně i umřít za svou vlast skamarádí s partou květinových dětí, která má na válku diametrálně odlišný názor. Přesto je ale spojí chuť žít a také láska. Ta totiž vždy umí všechno nejlépe zamotat a zkomplikovat, ale také napravit.


Hair je generační výpověď s jasným vlivem hnutí hippies. Forman však nahlíží kriticky na všechny směry, proto je jeho dílo tak komplexní a fascinující. V první řadě ale silné, a to zejména díky zvratu na konci, který tě zaručeně dostane, i když ho uvidíš už po sté.

2. Brothers (režie: Jim Sheridan, 2009)

Kde se můžeš na film podívat: Nemá ho žádná streamovací společnost, takže si ho můžeš koupit nebo půjčit přes Google Play, Apple TV či Amazon.

Délka filmu: 105 minut

Hodnocení na IMDb: 7,1 z 10


Toto drama je krásnou ukázkou toho, co válka dokáže udělat s lidskou psychikou. Jim Sheridan se ve snímku zaměřil na příběh vojáka Sama (Tobey Maguire), který je po neúspěšné misi v Afghánistánu označen za mrtvého. Truchlící manželce (Natalie Portman) spolu s dětmi proto přijede pomoci Samův bratr (Jake Gyllenhaal).

Tobey Maguire Natalie Portman Brothers
Zdroj: Lionsgate US

Nikdo z nich netuší, že Sam přežil, ale spolu s kamarádem byl zajat nepřáteli a dennodenně mučen těmi nejohavnějšími způsoby. Když se dostává na svobodu a vrací se k rodině, všechno je jinak. O zvěrstvech, která přežil, nedokáže s nikým mluvit, jeho vlastní děti se ho bojí a se ženou nedokáže znovu navázat plnohodnotný vztah.


Navíc ho sužuje myšlenka, že zatímco on trpěl daleko od domova v těch nejhorších podmínkách, jeho bratr s manželkou se do sebe zamilovali a začali spolu budovat nový život, přičemž on ho vlastně svým návratem jen „narušil“. Místy psychologické drama beroucí dech, které ti přináší i malý bonus — nejlepší herecký výkon Tobeyho Maguira v jeho kariéře.

Vyzkoušej předplatné REFRESHER+
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 111095 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS

Co se dozvíš po odemčení?

  • Který slovenský režisér natočil film o válce na Donbase.
  • Jak se jmenuje válečná satira od jednoho z nejlepších režisérů všech dob.
  • Který film vypráví příběh plukovníka, který odmítne uposlechnout rozkaz vyslat své vojáky na jistou smrt a později je za to postaven před soud.
  • Který film o druhé světové válce je vyprávěný z pohledu 14letého chlapce.
  • Co řekl o svém filmu zaměřeném na rusko–ukrajinský konflikt režisér Sergej Loznica.
Domů
Sdílet
Diskuse