Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
13. března 2022 13:23
Čas čtení 0:51
Viktor Kniš TASR

Další sankce pro Rusko: Evropská unie zakáže vývoz luxusního zboží a dovoz oceli

Další sankce pro Rusko: Evropská unie zakáže vývoz luxusního zboží a dovoz oceli
Zdroj: TASR/AP
NEWS INVAZE NA UKRAJINĚ RUSKO VÁLKA NA UKRAJINĚ
Uložit Uložené

Plánovaný zákaz vývozu luxusního zboží z EU do Ruska cílí především na Putinovy podporovatele.

Plánované nové západní sankce proti Moskvě budou mít další negativní vliv na ruské hospodářství, tvrdí experti vlivného německého ekonomického institutu Ifo.

Evropská unie, Spojené státy a další spojenci se v pátek kvůli ruskému útoku na Ukrajinu dohodly na dalších sankčních opatřeních proti Moskvě. Mezi novými opatřeními je zákaz vývozu luxusního zboží z EU do Ruska a zastavení dovozu ruské oceli stejně jako další obchodní restrikce.

Doporučeno
Viděli jsme ruské zprávy: Putin blahopřeje k MDŽ, turismus na Krymu vzkvétá, bombardování Ukrajiny neexistuje Viděli jsme ruské zprávy: Putin blahopřeje k MDŽ, turismus na Krymu vzkvétá, bombardování Ukrajiny neexistuje 11. března 2022 12:30

V prohlášení zemí skupiny G7 se hovoří o přípravě na odebrání doložky nejvyšších výhod pro Rusko v rámci širší koalice členů Světové obchodní organizace, což by se prakticky rovnalo vyloučení z WTO, uvedla šéfka Ifa pro zahraniční ekonomiku Lisandra Flach. Dovozní cla na zboží z Ruska sice automaticky nestoupnou, ale ostatní země budou mít prostor pro zvyšování cel a dalších obchodních bariér.


Podle dohod WTO členské státy nemohou diskriminovat své obchodní partnery, což se označuje jako doložka nejvyšších výhod a je hlavním právem, které zaručuje členství ve WTO.


Plánovaný zákaz vývozu luxusního zboží z EU do Ruska zase cílí především na Putinovy podporovatele. „Těm, kteří udržují Putinovu válečnou mašinérii v chodu, by nemělo být umožněno, aby si nadále užívali svůj pompézní způsob života, zatímco na nevinné lidi na Ukrajině padají bomby,“ uvedla v pátek šéfka Evropské komise (EK) Ursula von der Leyen po skončení summitu lídrů EU ve Versailles.

Domů
Sdílet
Diskuse