Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
11. března 2022 12:30
Čas čtení 5:45
Ema Stanovská

Viděli jsme ruské zprávy: Putin blahopřeje k MDŽ, turismus na Krymu vzkvétá, bombardování Ukrajiny neexistuje

Viděli jsme ruské zprávy: Putin blahopřeje k MDŽ, turismus na Krymu vzkvétá, bombardování Ukrajiny neexistuje
Zdroj: TASR/AP
ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Jedna z televizí odvysílala reportáž o mladících v Doněcké oblasti, které Ukrajinci „bijí po holých zadcích“. Mladíci v reportáži pláčou, říkají, že je Ukrajinci terorizují, a stěžují si, že nemají vodu a elektřinu.

Zatímco nezávislá média po celém světě každodenně informují o násilné ruské invazi na Ukrajinu, ruské televizní zpravodajství divákům zobrazuje úplně jiný příběh. V zemi, kde fungují už jen státní média ovládaná Kremlem, dominuje propaganda a dezinformace.

Televize informují o „nacistických a extremistických Ukrajincích“, kteří „trýzní civilisty“ a vyvíjejí biologické a jaderné zbraně. Na druhé straně hovoří o hrdinských činech ruských vojáků, ale také o válečných úspěších v rámci „speciální vojenské operace“.

Abychom zjistili, o čem vlastně informují ruské televize, podívali jsme se na večerní zpravodajství dvou ruských stanic — nejsledovanější (státní) ruský kanál Rossija 1 a televizi NTV, kterou vlastní ruský mediální magnát Vladimir Gusinskij. Spolu s překladatelkou jsme viděli večerní zpravodajské pořady ze 7. a 8. března 2022.

V ruských zprávách je agresorem pokaždé Ukrajina a Západ, ačkoli to byla Putinova vojska, která zaútočila. O masivním bombardování civilních objektů ani o katastrofální humanitární situaci se nic neříká a to, že před ruskými „osvoboditeli“ utíkají miliony lidí, se také běžní Rusové nedozví.

V Refresheru ti přinášíme aktuální a nezávislé informace o ruské invazi na Ukrajinu. Situaci monitorujeme živě a všechny články najdeš pod tématem válka na Ukrajině. Podpořit nás můžeš vstupem do klubu Refresher+, čímž získáš přístup ke všem exkluzivním článkům.

Válka vs. MDŽ

Zatímco celý svět 8. března informoval o pokračujícím bombardování ukrajinských měst ruskou armádou, úvodní reportáž ruské Stanice 1 se týkala Mezinárodního dne žen.

Prezident Putin v proslovu popřál všem ženám vše nejlepší k svátku a ujistil je, že udělá vše pro to, aby podpořil rodiny přídavky na děti. „Je to pro nás ta největší priorita,“ říká Putin, stojící před ruskou vlajkou. Reportáž zobrazuje také šťastné ženy, které na různých místech dostávají kytice tulipánů, a úspěšné Rusky, které jsou podle slov zpravodaje „úžasné ve všech oblastech“.

putin tv
Zdroj: ontvtime.ru
rusko tv
Zdroj: ontvtime.ru

Další reportáž poukazovala na hrdinství ruských vojáků, kteří osvobozují své obyvatele od „ukrajinského teroru“. Ve zprávách vysvětlují, že se konečně otevřel humanitární koridor z města Sumy do Poltavy, „což dosud nebylo možné vinou Ukrajinců“. Ruští hrdinové zachraňují Rusy a stavějí mosty, které Ukrajinci zničili.

rusko tv
Zdroj: ontvtime.ru

Osvobodili další vesnici a žádný civilista nezemřel. Jsou to velcí profesionálové, pracují i v noci. V Mariupolu to prý jde pomaleji, protože si musí dávat pozor, aby neohrozili tamní civilisty. V další reportáži vidíme ruského vojáka u Mariupolu, který říká, že „pomaličku postupují, chtějí vyhnat ty spratky“ a „čekají na vítězství“. Na kameru mluví i civilisté, kteří vysvětlují, že na ně Ukrajinci útočí a vyhrožují jim.

TASR v tento den informovala, že 8. března v časných ranních hodinách zahynulo při ruských leteckých útocích na město Sumy nejméně deset lidí včetně dětí, později počet obětí narostl na více než 20. Ačkoli bylo na úterý 8. března slíbené příměří, Ukrajina obvinila Rusko z jeho porušení a z ostřelování humanitárního koridoru. Světová zdravotnická organizace (WHO) během daného dne uvedla, že počet útoků na nemocnice, sanitky a jiná zdravotnická zařízení na Ukrajině se v uplynulých dnech rapidně zvýšil, a vězněný ruský opoziční lídr Alexej Navalnyj opět vyzval Rusy, aby protestovali proti invazi na Ukrajinu, kterou nařídil šéf Kremlu Vladimir Putin. Nic z těchto zpráv se ovšem běžní ruští diváci nedozvěděli.

Televize NTV tento den také začala reportáží o Mezinárodním dni žen, rozdávání květin a gratulací Vladimira Putina.

ntv putin
Zdroj: ntv.ru

Ve druhé reportáži zprávy přinesly informaci o Rusech, kteří jsou na dovolené na Krymu a nemohou se dostat domů letadlem. Musí jet proto vlakem nebo autem, což může trvat déle. Zpravodaj říká, že na Krym jelo na dovolenou více lidí než loni a v květnu čekají další příliv turistů. Následuje zpráva o tom, jak se Rusům podařilo evakuovat čtyřčlennou rodinu do Běloruska.

Vyzkoušej předplatné
za 129
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 111604 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS

Co se dozvíš po odemčení?

  • Proč prý chtěli Ukrajinci podle ruské TV nechat vybuchnout jaderný reaktor.
  • Co jsme viděli v reportáži o Černobylu.
  • Jak ruská TV informuje o bojích na Ukrajině.
  • Které reportáže byly natolik kuriózní, že jsme se nad nimi dokonce pousmáli.
Domů
Sdílet
Diskuse