Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
24. února 2022 19:25
Čas čtení 0:45
Ema Stanovská TASR

Rusko obsadilo černobylskou jadernou elektrárnu

NEWS INVAZE NA UKRAJINĚ UKRAJINA VÁLKA NA UKRAJINĚ
Uložit Uložené

Podle poradce ukrajinského ministra vnitra Antona Heraščenka hrozí rozptýlení radioaktivního prachu i do zemí Evropské unie, pokud dělostřelecká palba zasáhne úložiště nebezpečného radioaktivního odpadu.

Ruské ozbrojené síly se již zmocnily černobylské jaderné elektrárny. Oznámil to Mychajlo Podoľak, poradce ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského.

„Nedá se říci, že černobylská jaderná elektrárna je po zcela nesmyslném útoku Rusů bezpečná,“ řekl Podoľak, kterého citovala agentura Reuters. Informaci vzápětí potvrdil i ukrajinský premiér Denys Šmyhal.

„Rusové v Černobylu nemohou způsobit katastrofu, situaci monitorujeme. I když ruská vojska během své invaze na Ukrajinu uchvátila prostor černobylské elektrárny, nemohou ani při použití sebesilnějších výbušnin způsobit katastrofu. Radionuklidy, které by se touto cestou mohly dostat do životního prostředí, zcela jednoznačně nemohou způsobit závažnou kontaminaci v okruhu větším než 30 km, což je území odpovídající vysídlené zóně v okolí černobylské elektrárny,“ uklidňuje Státní úřad pro jadernou bezpečnost.

Domů
Sdílet
Diskuse