Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
25. února 2022 9:30
Čas čtení 4:48
Daniel Mikolášik

Ruska Yana: Jsme šokovaní z toho, že Putin zaútočil. Naše média i tak stále šíří ruskou propagandu (Rozhovor)

Ruska Yana: Jsme šokovaní z toho, že Putin zaútočil. Naše média i tak stále šíří ruskou propagandu (Rozhovor)
Zdroj: se svolením Yany Ratkevich
REFRESHER INVAZE NA UKRAJINĚ RUSKO UKRAJINA VÁLKA NA UKRAJINĚ
Uložit Uložené

V Moskvě zavřeli hlavní náměstí, abychom nemohli protestovat. Mnozí Rusové na Putina změnili názor, prozrazuje v rozhovoru mladá lektorka z Ruska.

„Ruská média se velmi liší od těch evropských nebo slovenských. Nejprve tvrdili, že Rusko neplánuje žádný útok, a teď to prezentují tak, že Ukrajina se připravovala zaútočit na Krym a Rusko proto udělalo defenzivní první krok, protože nemělo smysl čekat,“ popisuje situaci z ruského Volgogradu Yana Ratkevich, která Slováky učí rusky.

Nejen západní země a obyvatelé Ukrajiny, které postihl ruský vojenský útok, ale rovněž mnozí Rusové odsuzují „speciální vojenskou operaci“ Vladimira Putina, k níž došlo ve čtvrtek 24. února.

Yana Ratkevich
Zdroj: se svolením Yany Ratkevich

Ruská lektorka Yana pro Refresher prozrazuje, že je zděšená z aktuální situace, kdy Kyjev, ale i mnohá jiná města a obce na Ukrajině čelí útokům ze strany Ruské federace.

Před téměř pěti lety přijela na Slovensko žít a studovat, ale z brigády během školy se rychle stal podnikatelský projekt, který přerostl do vlastní jazykové školy Super Ruština. Ratkevich vyučuje online, takže může pracovat odkudkoli. Aktuálně žije již více než rok v Moskvě.

Pokud tě zajímá dnešní dění na Ukrajině, sleduj ho v našem článku živě. Pokud si chceš přečíst více prémiových článků na toto téma, klikni na sekci zahraniční politika. Pokud chceš přístup ke kvalitnímu obsahu, přidej se do klubu Refresher+ k našim předplatitelům.

Doporučeno
Mladá Ukrajinka z Charkova: Dnes v noci mě probudil zvuk bomb. Je to hrůzostrašné, v Charkově bombardují už i centrum Mladá Ukrajinka z Charkova: Dnes v noci mě probudil zvuk bomb. Je to hrůzostrašné, v Charkově bombardují už i centrum 24. února 2022 23:09

Kde se aktuálně nacházíš?

Momentálně jsem ve svém rodném městě, ve Volgogradu. Přijela jsem sem navštívit svoji rodinu a blízké. Ale už více než rok žiji v Moskvě.

Na Instagramu si psala, že zítra si měla letět do Moskvy, ale volgogradské letiště bylo uzavřeno. Proč?

Oficiální stanovisko je, že bylo uzavřeno v rámci opatření vzdušné obrany. Kromě něj jsou zavřená i mnohá další letiště, hlavně na jihu Ruska a poblíž hranic Ukrajiny.

Z té situace jsme zhrození a fakt jsme to nečekali, protože naše média několik týdnů říkala, že Rusko neplánuje žádný útok a nemá o to zájem. Takže jsme si ani nemysleli, že by taková situace mohla nastat. Ráno, když jsme zjistili, co se děje, jsme byli šokovaní.

Jak se nyní plánuješ přesunout z Volgogradu do Moskvy?

Je možnost, že se ještě následující dny bude dát odletět, ale není to jisté. Ráno řekli, že letiště je zavřené a zrušili asi dvě stě letů, ale před chvílí mi přišel mail, že moje registrace platí a že některé lety z Volgogradu do Moskvy se nakonec uskuteční.

A pokud by k tomu nedošlo?

Dá se vlakem, ty nerušili, ani žádnou pozemní dopravu. Týká se to čistě jen vzdušné dopravy.

Yana Ratkevich
Zdroj: se svolením Yany Ratkevich

Co si jako obyvatelka Ruska myslíš o aktuální situaci?

Z té situace jsme zhrození a fakt jsme to nečekali, protože naše média několik týdnů říkala, že Rusko neplánuje žádný útok a nemá o to zájem. Takže jsme si ani nemysleli, že by taková situace mohla nastat. Ráno, když jsme zjistili, co se děje, jsme byli šokovaní. Nikdo z mých známých ani z rodiny takové agresivní kroky nepodporuje.

Zpočátku jsem nevěděla, kde je pravda. Četla jsem i západní, ale i východní média. Ale poté, co se dnes stalo, to vnímám jako propagandu a považuji to za velmi špatný krok z ruské strany.

Říkáš, že vaše média dlouhou dobu říkala, že Rusko invazi neplánuje. Jak o celé situaci informují nyní?

Ruská média se velmi liší od těch evropských nebo slovenských. Nejprve tvrdila, že Rusko neplánuje žádný útok, a nyní to prezentují tak, že Ukrajina se připravovala zaútočit na Krym a Rusko proto udělalo defenzivní první krok, protože nemělo smysl čekat. Prý k invazi došlo kvůli obraně Krymu, Ruska a ochraně lidí žijících v separatistických oblastech.

Po dnešních událostech se názor na Putina u mnoha lidí změnil. Vnímám to i ve svém okolí a také na základě reakcí na sociálních sítích.

Vnímáš putinovskou propagandu v médiích?

Ano. Pokud mám říct pravdu, tak do dnešního dne jsem byla ještě na vážkách, a protože jsem chtěla zachovat objektivní postoj, nevěřila jsem úplně ruským, ale také evropským médiím. Bylo to tak 50 na 50, nevěděla jsem, kde je pravda, a četla jsem i západní, ale také východní média. Ale poté, co se dnes stalo, to vnímám jako propagandu a považuji to za velmi špatný krok z ruské strany.

V oficiálních televizích je propaganda, ale máme mnoho blogerů, kanály na Telegramu nebo sociální sítě, kde je nyní mnoho politicky aktivních blogerů, kde říkají objektivní pravdu.

Někteří lidé v Rusku hlásí, že západní média blokují, například i prestižní The Guardian. Je to pravda? Odkud potom Rusové získávají objektivní informace?

To si nemyslím, že by byl problém. Samozřejmě, v oficiálních televizích je propaganda, ale máme spoustu blogerů, kanály na Telegramu nebo sociální sítě, kde je nyní hodně politicky aktivních blogerů, kde říkají objektivní pravdu. Nemáme zablokovaný tok pravdivých informací.

Mluvíš hlavně o sociálních sítích a blogerech, ale zajímá mě, jestli máte přístup k tradičním západním médiím, jako je zmiňovaný britský Guardian.

To ani neznám, počkej (kliká v prohlížeči v telefonu a vyhledává oficiální web The Guardian – pozn. red.). Aha, vidím, jde mi to normálně, jsem na jejich hlavní stránce, všechno je to anglicky. Funguje to.

Dnes dokonce zavřeli Rudé náměstí (hlavní náměstí v Moskvě vedle Kremlu – pozn. red.), aby se tam nemohly organizovat protestní akce. Přesto se dnes v Rusku konaly desítky protiválečných protestů. Policie na nich zadržela již několik stovek demonstrantů.

Jaké mínění o Vladimiru Putinovi panuje mezi obyvateli Ruska poté, co zahájil útok na Ukrajinu?

Velmi špatné. Po dnešních událostech se názor na něj u mnoha lidí změnil. Vnímám to i ve svém okolí a také na základě reakcí na sociálních sítích. Lidé se začínají probouzet a mnozí teprve po zahájení invaze na Ukrajinu pochopili, že se to vymyká zdravému rozumu. Putin překročil hranice svrchovaného státu a porušil tím mír.

Doporučeno
AllatRa a její Tvořivá společnost varují před ohnivou apokalypsou. Cílí na Česko a Slovensko AllatRa a její Tvořivá společnost varují před ohnivou apokalypsou. Cílí na Česko a Slovensko 15. února 2024 10:00

Putin si přizpůsobil ústavu, aby mohl pokračovat v prezidentském úřadě i páté a šesté funkční období, což by znamenalo, že by byl prezidentem až do roku 2036. Myslíš si, že je možné, aby se obyvatelé Ruska po dnešních událostech spojili v rámci protestu a přišli s referendem, které by ukončilo jeho vládu?

To nevím, ale vláda podle mě očekává protesty. Dokonce dnes zavřeli Rudé náměstí (hlavní náměstí v Moskvě vedle Kremlu – pozn. red.), aby se tam nemohly organizovat protestní akce. Přesto se dnes v Rusku konaly desítky protiválečných protestů. Policie na nich zadržela již několik stovek demonstrantů.

Nikdy jsem nechtěla řešit politiku, protože mojí prací je učit ruštinu a ne konzultovat politiku. Ale teď jsem se už vůči Putinovi musela veřejně ohradit i na svém oficiálním Instagramu, protože se jedná o agresivní útok, se kterým nesouhlasím.

Ty jsi kdysi v některých věcech hájila Putina. Co změnilo tvůj názor?

Já jsem nikdy neříkala, že s ním souhlasím, právě že jsem se vždy snažila neřešit na svých sociálních sítích politiku, ačkoli se mě mnozí Slováci ptali na můj názor. Nikdy jsem nechtěla řešit politiku, protože mojí prací je učit ruštinu a ne konzultovat politiku. Ale teď jsem se už vůči Putinovi musela veřejně ohradit i na svém oficiálním Instagramu, protože se jedná o agresivní útok, se kterým nesouhlasím.

Doporučeno
Skupina Anonymous vyhlásila Kremlu kybernetickou válku, poté vyřadila web televize Russia Today Skupina Anonymous vyhlásila Kremlu kybernetickou válku, poté vyřadila web televize Russia Today 25. února 2022 8:10

Na Slovensku se spustily mnohé sbírky pro Ukrajinu. Sbírají se peníze na pitnou vodu, léky či pomoc dětem. Děje se něco podobného i v Rusku?

Tady jsem si, popravdě, ničeho takového ještě nevšimla, ale registruji, že na Slovensku přicházejí takové iniciativy, což je super. Ale zároveň bych chtěla upozornit lidi, aby si dávali pozor, kde a komu přispívají, neboť je možné, že tuto situaci budou chtít zneužít i někteří nedůvěryhodní lidé ve prospěch vlastní kapsy.

Domů
Sdílet
Diskuse